Markkasen piinapenkissä Mika Väyrynen: ”Kaikki ovat suosikkeja Klubia vastaan”

© Kuva: Juha Tamminen

Eurooppa-liigan odotettuun alkuun on kaksi päivää. HJK:n historiallinen avausottelu lohkovaiheessa on vierasottelu FC Kööpenhaminaa vastaan.

HJK:n vahvuudesta Mika Väyrysellä on aiempaakin kokemusta lohkovaiheessa pelaamisesta, joten lienee luonnollista lähestyä ottelua kokeneen kehäketun piinapenkittämisen myötä.

Millä ajatuksin joukkue lähtee otteluun?

Ensimmäinen Eurooppa-liigan ottelu seurahistoriassa, joten kyllä jengi ja koko seura odottavat. Tätä on tavoiteltu pitkään ja nyt se on realiteetti. Olemme ihan kivoilla fiiliksillä.

Mihin tämä peli sijoittuu omien seurajoukkueiden otteluidesi joukossa?

Tämä oli yksi tavoite, että saisin autettua joukkuetta pääsemään näihin peleihin, kun tein pari vuotta sitten sopimuksen HJK:n kanssa. Nyt se onnistui. Sitä ei tiedä etukäteen, mihin tämä sijoittuu. Pelasin Heerenveenin paidassa muutaman pelin aikanaan, ja nämä ovat hienoja pelejä ja tapahtumia pelaajille.

Millaista matsia odotat? He varmaan ovat ennakkosuosikkeja?

Ilman muuta he ovat ennakkosuosikkeja! Varmasti kaikki ovat meitä vastaan suosikkeja. Se sopii meille. Kööpenhaminalla on ollut vaikea alkukausi, eikä kaikki ole lähtenyt toimimaan, niin kuin he olisivat halunneet. Ottelu on heillekin näytön paikka. He haluavat näyttää kotiyleisölle, että osaavat pelata korkealla tasolla.

Me lähdemme haastamaan hyvillä mielin. Meillä oli vaikea peli viime viikolla, eli kenraaliharjoitus ei ollut hyvä. Lähdemme itseluottamusta uhkuen. Saimme hyvät tulokset Rapid-peleistä, ja ne antavat meille itseluottamusta.

Mikä on omalla pelitavallanne pelaamisen merkitys?

Totta kai se on tärkeää. Onhan tämä liigapeliin verrattuna erilainen, kun me yleensä hallitsemme peliä ja palloa. Europeleissä tämä on ollut erilailla. Varsinkin Rapid piti paljon enemmän palloa, ja me olimme vastaiskujoukkue. Samalla tyylillä lähdemme varmaan ”Köpikseenkin”.

Parken odottaa

Vastakkain ovat viime vuosina maidensa pääsarjoja hallinneet seurat. Siinä, missä HJK on voittanut jo viisi mestaruutta putkeen, on FC Kööpenhaminallakin jo yhdeksän mestaruutta tältä vuosituhannelta.

Puitteet ovat Tanskassa myös paria kertaluokkaa Suomea isommat, sillä FCK:n kotistadion Parken vetää katsojia hieman yli 42 tuhatta.

Missä määrin pitää keskittyä siihen, ettei peli mene silkan jännittämisen takia pilalle?

Totta kai se vaatii sitä, että kaikille tulisi onnistumisia ja saataisiin helppoja syöttöjä omille. Nämä ovat joillekin pelaajille uusia pelejä, joten alkuhermostuneisuutta saattaa olla. Eiköhän se karise nopeasti. Se on kuitenkin futispeli ja kaikki ovat pelanneet tätä lajia jo kauan. Se jännitys karisee jossain vaiheessa.

Mikä on teidän kokeneempien pelaajien merkitys siinä, että joukkue ei jännitä?

Totta kai meillä on oma roolimme siinä, että voimme rauhoitella nuorempia kavereita. Kuitenkin kaikki osaavat pelata! Kuten sanoin, nämä ovat uusia pelejä, mutta näistä pitää pystyä myös nauttimaan. Nämä ovat seuralle aika harvinaisia tapahtumia, eikä koskaan tiedä, milloin seuraava mahdollisuus tulee. Pitää myös nauttia hetkestä.

”Parasta näytetään”

Kuten ”Väykkä” itsekin totesi yllä, on hänet hankittu HJK:hon paljolti Euroopassa pärjääminen silmällä pitäen. Kun hän tuli Teemu Tainion ja Mikael Forssellin kanssa seuraan viime kaudeksi, odotettiin heidän jo silloin vievän joukkuetta pitkälle.

Eurosuksee tuli niihin odotuksiin nähden vuoden viiveellä.

Millaisen roolin uumoilet saavasi ottelussa?

Vaikea sanoa. Pelasin täydet minuutit edellisessä pelissä, joten joitain vaihtoja siihen varmaan tulee. Sen tietää vain valmentaja. Jos ja kun käy kutsu kentälle, niin sitten näytetään parasta.

Miltä oma kunto tuntuu? Huomasin, että pitelit polveasi harjoituksissa.

Sain polveen pienen tällin, mutta se on kunnossa. Tässä vaiheessa kautta on pikku kolhuja, kun on saanut onneksi pelata paljon. Ne eivät vaikuta pelaamiseen.

Sinähän olet jo tottunut toipumiseen.

Varsinkin koko viime kausi oli kolhuista toipumista! Tänä vuonna on tullut pelejä, joten tämä on erilaista, lihasväsymystä ja sellaista. Ei ole mitään sellaista, mikä estäisi pelaamisen.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.