HJK julkisti tiistaina pestanneensa riveihinsä Burkina Fason maajoukkuekärki Aristide Bancen, jolla on monivuotinen kokemus Saksasta. SuomiFutis-sivusto tavoitti saksalaisen futisasiantuntijan, joka on seurannut miehen uraa läheltä vuodesta 2008 alkaen.

– Hän oli aikoinaan todella kova luu, jolla oli paljon pääpeli- ja laukaisuvoimaa. Bancen aiempi agentti teki kuitenkin miehelle hallaa, saksalainen asiantuntija tietää kertoa.

– Bance oli modernin orjakaupan uhri. Edellisen agentin kanssa hänellä oli kiskurisopimus ja häntä lainailtiin sinne ja tänne. Kyseinen Barcelonassa asuva ukrainalaisagentti vei Bancen myös Ukrainaan, jossa hyökkääjä ei viihtynyt lainkaan.

”Traagista nähdä Bancen uran laskusuunta”

Vuosina 2008-2010 Bance ampui nykyiselle bundesliigajoukkueelle Mainzille 24 osumaa 62 ottelussa. Päästäkseen agentistaan eroon, kärkimies suostui kesällä 2010 siirtymään rahan perässä ensin Arabiemiirikuntiin (Al-Ahli) ja sieltä Quatariin (Umm-Salal).

– Aavikko oli Bancelle liian kuuma paikka, eikä tämän jälkeen pesti Turkissakaan ollut hyvä ratkaisu. On ollut traagista nähdä, miten tuo ajanjakso vei hänen uransa laskuun, haastattelemamme asiantuntija kertoo.

– Palattuaan toissa kesänä Saksaan Bance ei koskaan saavuttanut aiemman visiittinsä tasoa. Toisaalta näin hänet alkuvuonna pelaamassa Burkina Fason maajoukkuepaidassa ja tuolloin hän oli taas liki oma vanha itsensä. Ehdottomasti joukkueensa paras pelaaja.

”HJK:lle Bancen palkkaaminen on pieni riski”

Bance mursi vuoden 2013 syksyllä kätensä kahteen eri kertaan, tuon vamman ei kuitenkaan enää pitäisi vaikuttaa.

– HJK:lle Bancen palkkaaminen on pieni riski. Takana on pitkä aika ilman pelejä, eikä hän varmastikaan ole täydessä kunnossa. Ihmisenä Bance on huipputyyppi, mutta tarvitsee tukea viihtyäkseen. Toivottavasti joku helsinkiläisjoukkueesta puhuu ranskaa.

Pekka Franck
(Twitter @PekkaFranck)