Markkasen Mestarien liiga –ennakko: Real Madrid jatkoon Liverpoolin kustannuksella, Halsti Malmön avauksessa?

© Kuva: Getty Images

Mestarien liigan alkulohkot A:sta D:hen pyörähtävät tänään toisille puolikkailleen. Kaksi eurooppalaista suurseuraa voi jo varmistaa paikkansa lohkojensa kahden parhaan joukossa. Ne ovat B-lohkossa porskuttava Real Madrid ja D-lohkoa johtaa Borussia Dortmund.

Kuka pysäyttäisi Realin?

Heti alkuun vastaus yllä olevan väliotsikon kysymykseen: Ei ainakaan nykyinen Liverpool. Viime kaudella hurmannut juoksu-, syöttö- ja maalikone on ollut ilman Luis Suarezia pelkkä hailakka muisto. Edellisellä kierroksella se jäi Real Madridin jalkoihin kotikentällään häviten 0-3. Samalla tuli näytettyä toteen se, että Anfield ei ole euro-otteluissa enää paikka, johon vastustajat menevät peläten kotijoukkuetta.

Real hurjasteli itsensä tuossa Anfieldin ottelussa kolmen maalin johtoon jo ensimmäisellä puoliajalla, eikä kotijoukkue näyttänyt olevan missään vaiheessa uhka Realille. Liverpool on pelannut myös Englannin Valioliigassa erittäin nihkeästi häviten lähes parhaalla miehistöllään viime viikonloppuna Newcastlelle. Liverpoolin hyökkäyspelin vaikeutta ja ankeutta kuvastaa esimerkiksi se, että avauspuoliajan 65 prosentin pallonhallinnasta huolimatta vain 12 prosenttia sen syötöistä tapahtui kentän hyökkäyskolmanneksella.

Kaikki kilpailut mukaan lukien Liverpool on jäänyt maaleitta kolme kertaa neljässä edeltävässä ottelussaan, ja tuota jaksoa edeltävässä pelissä QPR:n vieraana se voitti isäntiensä kahden oman maalin avustuksella. Liverpoolin hyökkääjistä Daniel Sturridge on matkustanut Madridiin, mutta on todennäköisesti sivussa.

– Toimme kaikki pelaajat tänne, koska olemme tilanteessa yhdessä. Siksi kaikki ovat matkustaneet, ovat sitten loukkaantuneita tai eivät, perusteli manageri Brendan Rodgers.

Steven Gerrardin ja Raheem Sterlingin on myös vihjailtu jäävän sivuun ottelusta, sillä tulevana viikonloppuna Liverpool pelaa Valioliigassa elintärkeän Chelsea-ottelun.

– Olemme puhuneet asiasta. Kolme isoa ottelua: Newcastle, Madrid ja Chelsea. On katsottava tilannetta monen pelaajan kohdalla, että missä otteluissa haluamme heidän pelaavan, sanoi Rodgers.

Ronaldo tekemässä historiaa

Real Madrid on voittanut 11 ottelua putkeen tehden noissa peleissä 46 maalia. Viimeksi sen jalkoihin jäi La Ligassa kotonaan Granada maalein 0-4. Hurjassa kunnossa oleva Cristiano Ronaldo voi tehdä illan ottelussa historiaa, sillä hän on enää yhden maalin päässä Raulin Mestarien liigan maaliennätyksestä (71). Nykykunnossaan Ronaldo voi hyvinkin upottaa yhtä useamman osuman Liverpoolin verkkoon.

– Hän tekee töitä joukkueen ja itsensä eteen. En usko hänen ajattelevan ennätystä, sillä tämä ei jää hänen viimeiseksi pelikseen. Hän on keskittynyt joukkueen eteen pelaamiseen, ennakoi Real-luotsi Carlo Ancelotti.

Real saa sairastuvalta arvokkaan avun Gareth Balen toivuttua pelikuntoon. Ancelotti ei halunnut ottelun alla linjata sitä, aloittaako Bale ottelun. Realin puolustuksesta ovat poissa Fabio Coentrao ja Dani Carvajal, mutta Alvaro Arbeloa aloittanee oikeana pakkina. Keskikentältä on poissa Sami Khedira.

Dortmund hullussa tilanteessa

Bundesliigan odottamattoman surkeasti aloittanut Borussia Dortmund on myös voitolla jatkossa. Se kohtaa kotonaan Galatasarayn, jonka on tappiolla jo liki peruuttamattomasti ulkona jatkosta. Dortmund on omassa pääsarjassaan peräti putoajan paikalla kerättyään vasta seitsemän pistettä 10 ottelusta. Euroopassa peli on kuitenkin kulkenut, ja se on D-lohkossa ainoa puhtaan pelin joukkue.

– Olemme tehneet Mestarien liigassa vähemmän henkilökohtaisia virheitä kuin Bundesliigassa. Olen puhunut tilanteestamme jo riittävästi, ja ainoa oikea asia tässä tilanteessa on vain keskittyä yhteen otteluun kerrallaan. Meidän on irrotettava ajatukset sunnuntaisesta Mönchengladbach-ottelusta 90 minuutiksi, sanoi Dortmund-käskijä Jürgen Klopp.

Viime Bundesliiga-kierroksella Dortmund johti itseään Bayern Müncheniä vastaan 72. minuutille asti ennen Robert Lewandowskin tasoitusta ja Arjen Robbenin voittomaalia. Tappio oli Borussialle jo viides peräkkäinen Bundesliigassa.

– Kehitymme, mutta se ei näy vielä tuloksissa. Toisessa tilanteessa moni sanoisi Bayern-pelin olleen meiltä hyvä, koska heitä on vaikeaa voittaa ja meillä oli mahdollisuudet. Emme kuitenkaan voi sanoa niin. Hävisimme, emmekä pelanneet haluamallamme tavalla toisella jaksolla. Siksi haluamme hyvän tuloksen Galatasarayta vastaan, parantaa liikettämme kentällä ja hyötyä näistä sunnuntaina ”Gladbachia” vastaan, Klopp sanoi.

Halstin Malmö kovassa paikassa

Suomalaispelaajista vain Markus Halsti on tulessa tänään, kun Malmö isännöi Atletico Madridia. Halsti oli sivussa viikonloppuna Allsvenskanin päätöskierroksella, mutta hänen pitäisi olla illalla kokoonpanossa.

– Huilasin viikonloppuna kokonaan, enkä ollut edes joukkueen matkassa viimeisessä ottelussa. Nivunen vähän edelleen vaivaa, mutta nyt sen pitäisi olla ihan ok kunnossa, kertoi Halsti SuomiFutis-sivustolle.

Malmö on A-lohkon pohjilla, mutta ristiinpelaamisen ansiosta vain kolmen pisteen päässä lohkon kärjestä ja ”Atletista”.

– Madridissa kärsityn 0-5 -tappion jälkeen haluamme tietysti revanssin, mutta todella kova joukkue on vastassa ja haaste on iso. Olemme kotona kuitenkin olleet vahvoja ja meillä on mahtava kotiyleisö tukena, joten kaikki on mahdollista, Halsti sanoi.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen