Mika Väyrynen pelaa ammatikseen jalkapalloa Yhdysvaltojen toiseksi suurimmassa kaupungissa Los Angelesissa.

Siirryit maaliskuun alussa LA Galaxyn riveihin ja muutit Enkelten kaupunkiin. Millaista elo rapakon takana on tähän asti ollut?

– Aikalailla menty treeneissä, peleissä ja sitten perheen kanssa. Paljon menee aikaa pelimatkoihin. Hirveästi ei ole ehtinyt vielä nähdä täkäläisiä nähtävyyksiä, mutta tarkoitus on kyllä niihin tutustua.

Millainen kuva on jäänyt paikallisista ihmisistä ja elämänmenosta?

– Aika rento elämäntyyli. Duunia tekevät kyllä kovaa, mutta sitten työpäivän päätteeksi vedetään shortsit jalkaan ja mennään rannalle. Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja avoimia. Esimerkiksi kun lastenvaunujen kanssa liikkuu julkisilla, niin aina on joku auttamassa.

Sitten kun sitä aikaa ”turisteiluun” tulee, niin minne aiot iskeä?

– Hollywood, Beverly Hills, leffastudiot, upeat rannat, onhan täällä vaikka mitä nähtävyyksiä. Nyt tässä alussa on pitänyt saada käytännön asiat kuntoon, kuten hommata kämppä ynnä muuta ja se on vienyt paljon aikaa.

Olet viettänyt vajaat pari kuukautta siellä Enkelten kaupungissa. Mitä kaikkea olet ehtinyt kokea?

– Ollaan me muun muassa rannalla ehditty käydä ja katsomassa korista. Kiehtoo kyllä käydä tutustumassa kaikkiin lajeihin ja heti kun on vain mahdollista on käytävä kokemassa myös baseball, NHL, amerikkalainen jalkapallo. Urheilukulttuuri on täällä niin ainutkertaista.

Kateellisena täällä Suomen räntäsateessa värjötellessä on kysyttävä, että millaisia kelejä pidellyt?

– No nyt on ollut vähän kylmää, vain noin 20 astetta ja paikalliset kaivaneet villatakkeja esiin, mutta sääennustus lupasi taas nousua sinne 30 asteen tietämille. Kerran on satanut sen jälkeen kun tänne tulin, Väyrynen naurahtaa.

No entäs se kämppä? Onkos se samanlainen kuin Miehen puolikkaat sarjassa Charliella on Malibu Beachillä?

– Niin se missä takapihan terassilta voi hypätä suoraan beachille? Ei aivan. Kylläkin lähellä rantaa, mutta muutaman minuutin ajomatkan päässä. Kämppä valittiin alueelta, josta on kätevät yhteydet päästä harjoituksiin.

Kätevistä yhteyksistä tuli mieleen. Los Angelesissa ympäröivine alueineen asuu huikeat 18 miljoonaa ihmistä ja itse kaupungissakin neljä miljoonaa. Mahtaa Helsingin ruuhkat olla mitättömiä sikäläiseen rush houriin verrattuna?

– Näin se on. 20 minuutin treenimatka voi ruuhka-aikaan olla yli puolitoista tuntia. Paljon on ihmisiä ja paljon on autoja, Väyrynen naurahtaa.

Matti Heikkilä