Yrjö Happonen päätti oman pelaajauransa kauden 2008 jälkeen.

Yhteensä 210 ottelua Suomen pääsarjassa pelannut Yrjö Happonen, 44, ei onnistunut luomaan samanlaista jalkapallouraa kuin hänen kanssaan poika -ja nuorisomaajoukkueissa samaan aikaan pelannut suomalaislegenda Jari Litmanen. Vuonna 1986 kaksikko edusti Suomen alle 15-vuotiaita, alle 16-vuotiaita 1987, alle 18-vuotiaita 1987-88 ja alle 21-vuotiaita 1988-1990. He pelasivat MYPA:ssa yhdessä Veikkausliigaa kaudella 1992.

Litmanen – joka ei vieläkään ole kertonut mediassa päättäneensä pelaajauraansa – pelasi urallaan muun muassa espanjalaisjätti FC Barcelonassa, englantilaisessa suurseurassa Liverpoolissa ja Hollannin menestysjoukkue Ajaxissa. Happosen ura jäi puolestaan kotimaan sisäiseksi.

Happonen pelasi liigatasolla synnyinkaupunkinsa Kuopion edustusjoukkueen KuPSin lisäksi MYPA:ssa ja RoPSissa. Reilun parinkymmenen vuoden iässä Happoselle oli kertynyt liigaotteluita jo yli sadan ottelun verran, ja tästä povattiin samanlaista komeettaa kuin nuoresta Litmasesta.

Vuosina 1988-89 Happonen koki uransa kannalta ikävät loukkaantumiset. Ensimmäisenä vuonna nilkkavamma vesitti kautta, seuraavana vuonna romuksi meni polvi. Loukkaantumiset haittasivat Englannin valioliigaseura West Hamillekin näyttöjä antaneen nuorukaisen uraa, mutta ainoastaan vammojen syyksi ”Ykä” ei ulkomaan kenttien kaikkoamista laita.

– Ei se kuitenkaan mikään varsinainen syy ollut. Esimerkiksi Jarilla oli sellaisia ihmisiä ympärillä, ketkä veivät sitä harjoittelua oikeaan suuntaan. Itselläni oli vähän sellaista, että harjoiteltiin, mutta keneltäkään ei saanut enempää siihen jalkapalloon. Jarilla oli vähän systemaattisempi nuoruus, Happonen sanoo SuomiFutis-sivustolle.

– Ehkä sellainen keskittyminen ja kaikki katosi. Siinä vaiheessa jäin Jarista jälkeen.

Happonen päätti uransa virallisesti kauden 2008 jälkeen pelatessaan alasarjajoukkue Nilsiän Pallo-Haukkojen riveissä.

Nykyisin jalkapallo ei kuulu paljon nähneen Happosen jokapäiväiseen elämään. Hän työskentelee Kuopion vankilassa vanginvartijana. Työ vie paljon aikaa, eikä mahdollisuutta jalkapallon harrastamiseen juuri enää ole.

– Tämä työ on kolmivuorotyötä, niin ei pysty sitoutumaan mihinkään. Vuorotyö aina rajoittaa. Joskus toki pelailen ystävien kanssa, Happonen kertoo.

Vuodet 1989-1990, 1994 sekä 1997-2003 KuPSissa pelannut Happonen ei ole tällä kaudella käynyt katsomassa kalakukkokaupungin edustusjoukkueen otteluita paikan päällä. Toistaiseksi hän on katsastellut Marko Rajamäen luotsaaman joukkueen otteita ainoastaan Internet-lähetyksistä.

– Tällä kaudella en ole vielä ehtinyt käydä. Pitää mennä katsomaan heti kun kelit lämpenevät, Happonen tokaisee.

Happonen pelasi edellisen kerran Palloliiton alaisessa sarjassa vuonna 2004, kun hän edusti Kakkosen FC Kiffeniä. Hän päätyi ”Mustien hurmurien” joukkueeseen tuttaviensa kautta. Happonen muutti silloin Helsinkiin, sillä hän vastaanotti työpaikan Sörkän vankilasta. Hän pelasi Kiffenissä Kolmosta vielä keväällä 2005, kunnes muutti takaisin Kuopioon. Loppukauden hän pelasi niin ikään Kolmosessa SC KuFu-98:ssa, jonka jälkeen hän meni Vitosessa pelaavan SuWun rinkiin kausiksi 2006-07.

Happonen valittiin Vuoden poikapelaajaksi vuonna 1986. Hän voitti SM-Hopeaa MYPA:n kanssa vuonna 1993. Suomen Cupin voittoa hän juhli ensin 1989 KuPSin, sitten 1992 MYPA:n kanssa.

Christos Zavros
Twitter @CZavros