Kommentti: Avoin haku Huuhkajiin oli hyvä ratkaisu – ”Jäätävä kasa paperia”

© Kuva: Getty Images

Vähän vaivautuneestihan sille Suomessa hymähdeltiin.

Avoin haku.

Suomen Palloliitto teki sen taas, meni etsimään päävalmentajaa avoimella haulla.

Eihän sellainen ole oikein missään päin maailmaa tapana. Mitähän ne meistä oikein ajattelee?

No, ainakin uutiskynnys ylittyi ympäri maailmaa. Tuskin kenellekään varteenotettavalle valmentajalle jäi epäselväksi, että vakaa eurooppalainen maa hakee futismaajoukkueelleen uutta suunnannäyttäjää.

Ei se futismaana kaksisesti ole menestynyt, muttei myöskään kummempia menestyspaineita pitäisi olla. Periaatteessa vain voitettavaa:

1) Vie joukkue arvokisoihin ja nouset kansallissankariksi (kukapa ei ympäri laajan futismaailman tietäisi Kulta-Curre Lindströmiä.)

Todennäköisempi vaihtoehto:

2) Vie joukkue karsintalohkon sijoille 3-4, voita muutama matsi, harmittele maalinteon vaikeutta, kuuntele suomalaisten nurinaa huonosta valmennuksesta. Mutta maailmalla kukaan ei ajattele, että olipas huonosti koutsattu, koska näinhän Suomi on aina pärjännyt eli ollut pärjäämättä.

Olisiko kannattanut, herra Matthäus?

Mutta niin, se hakutapa. Palloliitto sai tehtävään pitkälle yli 500 hakemusta. Se on jäätävä kasa paperia. Joukossa on varmasti muutaman futisforumistin hassuttelupaperi, mutta liiton mukaan myös yli 150 ainakin teoriassa mitat täyttävää ehdokasta.

Huima määrä. Tuskinpa siellä Fabio Capellon CV:tä on, ainakaan jos hän on yhtään kuullut Palloliiton taloustilanteesta, mutta ihan varmasti muita kovia nimiä.

Siispä voitaneen hyvällä syyllä todeta, että hakutapa oli onnistunut. Palloliitolla on nyt kattava otos vapaana olevista ja ennen kaikkea kiinnostuneista koutseista.

Heistä kymmenen on kutsuttu tälle viikolle Pertti Alajan, Marco Casagranden ja Jari Litmasen piinapenkkiin, ja Töölön Vatikaanin savupiipuista saattaa tupruttaa valkoinen savu valmiin päätöksen merkiksi jo lähipäivinä.

Jaa niin, kuka vielä muistaa, että Stuart Baxterkin noukittiin Suomeen avoimella haulla? Baxterille tuli lähtö Unkari-kotitappion jälkeen, samoin kuin Mixu Paatelaiselle, mutta se on sivuseikka.

Toinen, hauskempi sivuseikka edellisessä haussa oli Lothar Matthäus, joka ei kiistänyt kiinnostustaan pestiin. Hänelle hakutapa ei kuitenkaan kelvannut. Saksalaisen agentti kertoi Ilta-Sanomien toimittajalle Pekka Franckille hivenen ärtyneenä, että ”Herra Matthäus ei lähettele mihinkään hakupapereita, vaan häntä kysytään eri tehtäviin.”

Ehkä herra Matthäuksen kuitenkin olisi kannattanut laittaa paperit tulemaan Suomeen, sillä eipä maajoukkueen pelaajalegendan valmennusura (tuon jälkeenkään) kovin kaksisesti ole edennyt.

Pekka Mäntylä
Twitter: @pjmant