Jari Litmanen muistelee tuoreessa Litmanen 10 -elämäkertakirjassaan peliuran kannalta hankalaa asepalvelsutaan. Litmasen mukaan urheilukoulun käytännöt sopivat yksilöurheilijoille, jotka voivat sovittaa harjoituksensa muuhun rytmiin.

Joukkueurheilijalla joustamattomuus on ongelma, koska aikataulua ei voi yhden mukaan järjestää. Eräs muistikuva Litmasella oli ottelua edeltäviin harjoituksiin pääsyn vaikeus. Litmanen oli tuolloin HJK:n avainpelaajia, mutta yksilöurheilijan taustan omaava yksikön päällikkö ei lotkauttanut tälle korviaan.

Yritin selittää, että valmistavat harjoitukset ovat tärkeimmät, mutta minulle kerrottiin, että voisin tehdä valmistavan harjoituksen Urheilukoulun pururadalla! Yksikön päällikkö oli taustaltaan suunnistaja, ja siinä näkyi yksilölajin ja joukkuelajin ero.

Pururadalla en nimittäin montaa maalia ole syöttänyt tai tehnyt urani aikana. Monesti jouduin soittamaan valmentajille Jyrki Niemiselle tai Jari-Pekka Keurulaiselle, etten saanut vapaata harjoituksia varten. Se rassasi myös henkisesti, koska mielestäni asiat eivät voineet mennä niin.

Litmanen kiitteli, että tuolloin valmentajana toiminut Jyrki Hämäläinen näki hänen potentiaalinsa ja katsoi asioita sormien läpi ja ura pääsi kehittymään oikeaan suuntaan.