Miksi Iso-Britanniaan kuuluvalla Walesilla edes on oma EM-kisajoukkue?

© Kuva: Getty Images

Jalkapallon EM-turnauksessa on nähty peräti kolme yhden valtion, Iso-Britannian osaa, kun yhä turnauksessa mukana olevan Walesin lisäksi myös Englannilla ja Pohjois-Irlannilla oli joukkueensa mukana.

Esimerkiksi yleisurheilun ensi viikolla kilpailtavissa EM-kisoissa Iso-Britannian urheilijat kilpailevat yhden lipun alla, mutta futiksessa historian vuoksi tilanne on erilainen, josta kerrottakoon seuraavissa kappaleissa lyhyesti:

Englanti on nykymuotoisen jalkapallon emämaa, ja joukkue pelasi jalkapallo-otteluita Skotlantia vastaan jo 1870-luvulta lähtien.

Vuonna 1882 perustettiin ensimmäinen kansainvälinen jalkapalloliitto IFAB (International Football Association Body), missä jäseninä olivat vain Ison-Britannian neljä ”maata” eli Englanti, Wales, Skotlanti ja Pohjois-Irlanti.

Varsinainen jalkapallon kansainvälinen kattojärjestö FIFA perustettiin vasta 1904, perustajajäseninään Sveitsi, Ranska, Belgia, Tanska, Alankomaat, Espanja, Saksa ja Ruotsi.

Myöhemmin kaikki IFAB-maat liittyvät erillisinä jäseninä FIFA:an, koska ei ollut olemassa mitään Ison-Britannian maajoukkueen konseptia vaan jokainen neljästä brittijäsenästä oli itsenäinen hallintoineen, sarjoineen ja joukkueineen.

FIFA on myöhemminkin ottanut jäseniä, jotka eivät ole itsenäisiä valtioita; esimerkkinä Tanskalle kuuluva Färsaaret.

Tällä hetkellä FIFA:lla on 211 jäsentä, tuoreimpina Britanniaan kuuluva Gibraltar sekä Kosovo, joka pelaa ensi MM-karsinnoissa Suomen lohkossa.

Wales on ainoana Iso-Britannin osana yhä mukana käynnissä olevassa EM-turnauksessa, kun joukkue taistelee perjantai-iltana turnauksen välieräpaikasta Belgian kanssa.


Barcelona voittaa Napolin – nappaa JÄTTIKERROIN 50.00!

1. Avaa pelitili Betssonille.
2. Talleta 10-100€ – saat talletuksesi tuplana.
3. Saat nyt jättikertoimen 50.00 Barcelonan voitolle Napolista.