Palloliitto kommentoi Kakkosen nousujärjestelmää, joka mahdollistaa tahallaan häviämisen

© Kuva: Juha Tamminen

Tällä viikolla uutisoimme Kakkosen nousujärjestelmästä, joka herätti ihmetystä muun muassa GBK:n kapteeni Olli Nylundissa, lue uutinen. Järjestelmästä on löytynyt porsaanreikä, joka voi tehdä häviämisestä houkuttelevamman vaihtoehdon.

Kakkosesta karsii Ykköseen kolmen lohkon voittajat sekä paras toiseksi sijoittunut joukkue. Paras toiseksi sijoittunut joukkue ei kuitenkaan välttämättä ole eniten pisteitä kerännyt joukkue, sillä pisteistä vähennetään kauden päätteeksi ne pisteet, jotka ovat hankittu lohkon kolmea putoajaa vastaan.

– Vaikea vielä sanoa, onko se hyvä vai huono järjestelmä. Mutta olennaista on se, miksi se on rakennettu. Kaudella 2016 Kakkosessa oli pari joukkuetta, jotka päästivät yli sata maalia 22 ottelussa ja ne joukkueet sattuivat olemaan vielä samassa lohkossa. Siitä syntyi ajatus, että kun parasta lohkokakkosta etsitään, niin ne lohkot eivät ole vertailukelpoisia keskenään, Palloliiton kilpailutoiminnan päällikkö Pekka Soini kertoi puhelimitse SuomiFutis-sivustolle.

Viime kaudella Kakkosen Pohjoislohkossa, eli C-lohkossa FC Santa Claus sekä Lapuan Virkiä keräsivät selvästi vähemmän pisteitä kuin muiden lohkojen putoajat. Lisäksi molemmat joukkueet päästivät todella yli sata maalia, kun vastaavasti muiden lohkojen putoajat päästivät selvästi vähemmän maaleja.

Täksi kaudeksi otetun systeemin ongelma on se, että viimeisillä kierroksilla on mahdollista, että joku joukkue voi hyötyä häviämisestä enemmän kuin voittamisesta, jos lohkokakkosten tilannetta aletaan ynnäämään. Soini myöntää ongelman.

– Teoriassa se on mahdollista kyllä. Se pitää kuitenkin muistaa, että edelleen kolmen lohkon voittajat menevät karsintaan suoraan ja tämä koskee vain karsintojen neljättä joukkuetta. Eli tämä ongelma ei koske koko karsintajärjestelmää, vaan pelkästään parhaan kakkosen valintaa.

– Me tutkimme nyt asian läpi ja katsomme mitä vaihtoehtoja siinä on. Ja että löytyisikö joku toinen vaihtoehtoinen järjestelmä, jolla saataisiin sama tavoite aikaiseksi, eli se, että lohkot olisivat mahdollisimman vertailukelpoisia, Soini jatkoi.

Osittain aloite säännön muuttamisesta on lähtenyt vedonlyöntiyhtiö Veikkaukselta. Soinin mukaan Veikkauksella osataan ottaa loppukierroksilla tilaanne huomioon mahdollisten vedonlyöntivilppien osalta.

Ongelma tiedotuksessa

Soinin mukaan sääntö sinällään ei ole välttämättä niin huono, mutta ongelma on syntynyt siitä, ettei Palloliiton tiedotus seuroille ole ollut kunnossa.

– Se, mikä tässä on mennyt kiistatta vikaan on se, kun ratkaisu tehtiin joulukuussa 2016, viestintä siitä, että parhaan kakkosen valintamekanismi muuttuu, ei ole selvästikään tavoittanut kaikkia joukkueita. Osalle joukkueista tuo on voinut tulla yllätyksenä tässä syksyn kuluessa.

– Se sääntö on selvä ja yksinkertainan, mutta se ei välttämättä ole ollut jokaisen pelaajan tiedossa, jolloin se on voinut vaikuttaa sääntöön suhtautumiseen, Soini arveli.

Soini ymmärtää, että tilanne saattaa herättää ihmetystä esimerkiksi GBK:ssa, joka taistelee yhä parhaan kakkosen paikasta.

– Varsinkin, kun he eivät ilmiselvästi ole tienneet tästä säännöstä, niin ymmärrän enemmän kuin hyvin.

Kakkosen päätöskierros pelataan tulevana lauantaina.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.