Kriisi syvenee – Gerard Pique voi tehdä suuremman loven Espanjan riveihin kuin ymmärretään

© Kuva: Getty Images

Espanjan maajoukkue on kriisissä tai ainakin lähellä sitä.

Katalonian viime sunnuntainen laiton kansanäänestys on jakanut joukkuetta vahvasti. Valokeila osuu FC Barcelonan toppari Gerard Piquehen sekä Real Madridin kapteeni Sergio Ramosiin. Espanjan maajoukkueen topparikaksikko vaikuttaisi olevan taas riidoissa, mutta tällä kertaa ongelmat ovat syvemmällä, ideologiassa.

Pique kertoi maanantaina kyynel silmässään, että on valmis jättämään maajoukkueen, jos hänet koetaan ongelmaksi, lue taustoittava juttu tästä. Maanantain Madridissa järjestetyissä maajoukkueen harjoituksissa Piquen läsnäolo tuntui olevan usealle kannattajalle suuri ongelma. Kannattajat buuasivat kovaan ääneen Piquelle ja lopulta harjoitukset jouduttiin keskeyttämään, kun tavaraa heitettiin kentälle.

Espanjalaisen AS-lehden mukaan Piquen poistuminen maajoukkueesta on hyvinkin mahdollista. Se olisi kova kolaus maajoukkueelle, mutta ei mikään kuolinisku, välttämättä. Ongelmaksi voi nousta se, että Pique ei suinkaan ole Espanjan maajoukkueen ainoa katalonialainen. Piquen poistuminen voi hyvinkin repäistä maajoukkueen niin sanotusti kahtia.

Tämä on toki vain spekulaatiota, mutta Jordi Alba sekä esimerkiksi Sergio Busquets voisivat hyvin asettua seurajoukkuetoverinsa Piquen puolelle. Sen jälkeen maajoukkue alkaisi jo repeilemään, kun kolme avauskokoonpanon pelaajaa jäisi pois maajoukkueesta.

Espanjalla on kaksi MM-karsintaottelua jäljellä. Ensin kotikentällä vastaan asettuu perjantaina Albania ja sen jälkeen vieraskentällä ensi maanantaina Israel. On vaikea nähdä, että Espanja menettäisi pistettäkään Albaniaa tai Israelia vastaan, mutta mikäli kriisi iskisi pahasti päälle, ei se mahdotonta ole.

Italia hengittää Espanjan niskaan, mutta parhaiden lohkokakkosten kannalta Espanjan tilanne on yhä melko turvallinen ensi kesän MM-kisapaikan kannalta. Tällä hetkellä Espanjan maajoukkueessa on pienoinen kriisi päällä ja se jakaa joukkuetta. Tuloksellisesti joukkueen jakautuminen saattaa näkyä tulevissa otteluissa tai sitten ei, mutta suurempi merkitys sillä voi olla kauempana tulevaisuudessa.

Pitkällä aikavälillä jakautumisen merkitys voi olla huomattavasti suurempi, eikä sitä voida vielä tässä vaiheessa edes ennakoida. Muistetaan se, että FC Barcelona on katalonian ylpeys ja maailman yksi mahtavimmista jalkapalloseuroista. Barcelonan akatemiassa, eli La Masiassa, kasvaa katalonialaisia nuorukaisia, joille Piquen esimerkki voi olla huomattavasti merkittävämpi kuin Ramosin vastaava.

Vaikka Katalonia ei itsenäistyisi lähitulevaisuudessa, voi Piquen eroaminen maajoukkueesta jättää silti syvät arvet espanjalaiseen jalkapalloon. Niin syvät, että maajoukkue saattaa joutua pelaamaan ilman katalonialaisia tähtiänsä tulevaisuudessa.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.