Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkue hävisi tiistaina Tanskalle EM-karsinnoissa selvästi maalein 0-5. Helsingissä pelattu ottelu kääntyi totaalisesti Tanskalle, kun Mikael Soisalo lensi toisen varoituksen myötä ulos Tanskan johtaessa 1-0.

Soisalo sai ensimmäisen keltaisen kortin käsivirheestä ja toinen varoitus tuli, kun Middlesbrough’ssa pelaava laituri potkaisi pallon pois vihellyksen jälkeen. Pikkuhuuhkajien päävalmentaja Tommi Kautonen ei täysin ymmärtänyt tuomiota.

– Tuomari avitti Tanskaa punaisen kortin muodossa. Ensimmäinen keltainen kortti ei ollut mielestäni keltaisen kortin arvoinen. Varmaan se toinen kortti meni sääntöjen mukaan, mutta ehkä tuomarilla olisi voinut olla vähän pelisilmää siinä, että oltaisiin pidetty tasajaot, Kautonen kommentoi Huuhkaja tv:lle.

Suomen alku EM-karsinnoissa on ollut vaikea. Kolmesta ottelusta on kasassa kaksi pistettä. Färsaarten kanssa pelattu tasapeli oli selkeä pettymys, mutta vieraspiste Puolasta oli taas hieno venyminen. Suomi ei pystynyt miehen vajaalla haastaamaan Tanskaa.

Kautonen näki ison ongelman pelaajistonsa rutiinissa. Kautosen mukaan useat pelaajat Pikkuhuuhkajissa pelaavat liian pienessä roolissa omassa seurajoukkueessaan.

– Varsinkin toisella puoliajalla näkyi se, että mikä on meidän pelaajien peliaika ja rutiinitaso seurajoukkueissa. Liian monet meidän kantavat pelaajat pelaavat tällä hetkellä seurajoukkueissaan liian vähän. Yksinkertaisesti se näkyy.

– Esimerkiksi Juho Pirttijoki (GIF Sundsvall) on pelannut viimeksi täyden 90-minuuttisen viime toukokuussa. Samoin Richard Jensen (Twente) ei saa juurikaan minuutteja tällä hetkellä Hollannissa. Tämä on meidän ongelma, kun vastassa on todella hyvä joukkue ja todella hyviä yksilöitä ja he pelaavat vielä aika kovissa sarjoissa säännöllisesti, Kautonen jatkoi.

Kautonen manasi myös Puolasta tullutta tasapeliä. Suomi on tällä hetkellä omassa lohkossaan toiseksi viimeisenä, kun voittaja menee suoraan EM-kisoihin ja toiseksi sijoittunut karsii kisapaikasta.

– No sielläkin tuomari auttoi vähän vastustajaa. Tässä kansainvälisten otteluiden ikkunassa tuomarien ratkaisut eivät menneet ihan meidän toiveiden mukaan.

– Mutta ei auta kuin purra hammasta ja purra tämä katkera pettymys, Kautonen sanoi.