RoPS:ssa viime kaudella Veikkausliigassa ihastuttanut Saku Ylätupa on viettänyt kuusi kuukautta uudessa seurassaan Ajaxissa. Suurin ero on ollut harjoittelun määrässä.

Ylätupa pelasi viime kauden lainalla Rovaniemellä. HJK möi Ylätuvan Ajaxiin kesällä ja vasta 18-vuotias Ylätupa on esiintynyt edukseen Ajaxin nuorissa muun muassa Uefa Youth Leaguen otteluissa. Ylätupa kertoi ajastaan Ajaxissa seuran nettisivuilla.

– Ajaxissa kaikki on lähellä täydellistä. Harjoitteluolosuhteet, valmentajat, kenttien laatu ja määrä, koulu ja tempo harjoituksissa. Kaikki on upeaa. On mahtava nähdä tämä kaikki ja olla osa sitä, Ylätupa kertoi.

Viime kaudella Veikkausliigassa kolme maalia tehnyt Ylätupa asuu kahden muun akatemiapelaajan kanssa isäntäperheessä. Samaisen perheen parissa asui aikanaan myös nykyinen Tottenhamin supertähti Christian Eriksen.

– Asun Mateusz Górskin ja Danilo Pereiran kanssa isäntäperheessä Almeressa (noin 35 minuutin matkan päästä Amsterdamista), jossa myös Eriksen asui täällä ollessaan. Danilolla, Mateuszilla ja minulla on Ajaxin kausikortti, jonka olemme seuralta saaneet. Meidän sijaisperheen isä on kova Ajax-fani, joten käymme kotipeleissä yhdessä. Emme missaa yhtäkään ottelua! Ylätupa kertoi.

Vapaa-ajalla Ylätupa käy pelikavereiden kanssa Amsterdamissa viettämässä aikaa. Alkuun suomalaisnuorukaisen vapaa-aika saattoi mennä vain nukkumiseen. Harjoittelu Ajaxissa on aivan toisenlaista kuin Suomessa. Siihen tottumisessa meni aikaa.

– Teemme todella pitkiä päiviä, siihen on ollut tottumista. Ensimmäisten kuukausien aikana olin usein todella uupunut kovasta intensiteetistä. Joskus saatoin nukahtaa harjoitusten jälkeen, koska olin tottunut Suomessa harjoittelemaan päivittäin kymmenestä yhteentoista. Sen jälkeen päivä oli ohi ja menin kotiin.

– Ajaxissa herään kahdeksalta ja lähden kotoa yhdeksältä. Harjoitukset ovat kymmeneltä ja ruokailu kello 12. Hollannin kielen oppitunnit alkavat kello 12.30 ja neljältä iltapäivällä on toiset harjoitukset. Sen jälkeen syömme joukkueen kanssa yhdessä. Olen kotona joskus kuuden, seitsemän maissa. Kaikki täällä tähtää siihen, että olisin parempi jalkapalloilija. Huomaan, että olen alkanut tottua pitkiin päiviin, joten se menee jo paljon paremmin, Ylätupa sanoi.

Ylätuvan sopimus Ajaxin kanssa on voimassa vuoteen 2020 saakka. Ajax selvitti tiensä Uefa Youth Leaguen jatkopeleihin ja ensimmäisellä jatkopelikierroksella vastaan tulee Paris Saint-Germainin alle 19-vuotiaat.