Kansainvälinen olympiakomitea KOK osoitti tiistai-iltana selkärankaa, kun se sulki Venäjän ulos ensi helmikuussa pidettävistä talviolympialaisista. Syynä tähän oli Venäjän kansallinen ja valtiojohtoinen doping-ohjelma. Yksittäiset venäläiset urheilijat saavat kisoissa kuitenkin kilpailla neutraaleissa urheiluasuissa, neutraalin lipun alla.

KOK langetti lisäksi Venäjälle raskaita taloudellisia sanktioita ja muun muassa Venäjän varapääministeri Vitaly Mutkolle elinikäisen toimitsijakiellon tulevia olympialaisia koskien. Vastaavanlaisia, mutta hieman lievempiä sanktioita Venäjä oli saanut osakseen myös vuoden 2016 Rio de Janeiron olympialaisissa sekä viime kesän yleisurheilun MM-kisoissa.

Raskauttavimpana tekijänä sanktioihin ovat olleet edellisten talvikisojen – jotka pidettiin Venäjän Sotshissa vuonna 2014 – anti-dopingtulosten ”systemaattinen manipulointi”. Todisteiden kerrotaan olevan ”vedenpitäviä”. Mutko on kuitenkin kiistänyt kaikenlaisen valtiojohtoisuuden doping-järjestelmän takana.

Jalkapalloilun kannalta asiasta tekee mielenkiintoisen se, että Mutko on myös päävastuussa ensi kesän jalkapallon MM-kisojen järjestelyistä. Eikä ensimmäisten tietojen mukaan Mutkoa olla tehtävästään poistamassakaan.

FIFA antoi alle tunti KOK:n päätöksen jälkeen oman lausuntonsa asiasta ja sanoi, ettei asialla ole mitään vaikutusta MM-turnauksen järjestelyihin. Olisi kuitenkin voinut olettaa ainakin Mutkon pallin horjuvan annetun tuomion jälkeen.

Vielä pidemmälle voisi arvella, että jotain rangaistusta FIFA saattaisi harkita myös Venäjän jalkapalloilulle, sillä myös useiden venäläisten jalkapalloilijoiden epäillään olevan doping-ohjelman piirissä. FIFA:n kädet ovat kuitenkin sidotut, sillä isäntämaan sulkeminen kotikisoista – saati kisaisännyyden riisuminen Venäjältä – ovat puoli vuotta ennen turnausta täysin epärealistisia vaihtoehtoja.

Vaikka sopivia toimenpiteitä on vaikea kuvitella – lukuun ottamatta Mutkon vaihtamista toiseen mieheen – olisi FIFA:lta voinut toivoa selkeää ja jyrkkää viestiä Venäjää ja sen doping-ohjelmaa kohtaan. Sellaista ei kuitenkaan kuultu. Mutkoa FIFA ei suostunut kommentoimaan, mutta se vakuutti suhtautuvansa yleisellä tasolla doping-ongelmaan vakavasti.

– Kuten on jo todettu, FIFA ottaa vastuunsa antidoping-asioissa hyvin vakavasti. FIFA tekee kaikkensa, että jalkapallo pysyisi dopingista vapaana, kattojärjestöstä kommentoitiin.

– Vuoden 2017 Venäjällä pidetyssä Confederations Cupissa jokainen pelaaja testattiin yllätystesteissä ja lisää järjestelmällisiä testejä tehtiin kaikissa otteluissa. Kaikki tulokset olivat negatiivisia.

– Samanlaista käytäntöä noudatetaan ensi vuoden MM-kisoissa Venäjällä. Kaikki doping-näytteet analysoidaan WADA:n laboratorioissa Venäjän ulkopuolella.

Jutun lähteinä on käytetty Guardiania, Sky Sportsia ja The Timesia.