Kommentti: Venäjän MM-kisojen kummallisessa ottelukaavassa ei ole mitään järkeä

© Kuva: Getty Images

Jalkapallon MM-kisojen lohkoarvonnat suoritettiin eilen Moskovassa. Samalla selvisi, missä kaupungeissa joukkueet pelaavat Venäjällä ottelunsa.

Kisoja pelataan 11 eri kaupungissa. Pietarissa, Jekaterinburgissa, Nižni Novgorodissa, Jekaterinburgissa, Kazanissa, Saranskissa, Samarassa, Moskovassa, Kaliningradissa, Volgogradissa, Rostovissa ja Sotshissa. Pahimmillaan yhden lohkon kisakaupunkien etäisyydet saattavat olla yhdenkin lohkonkin sisällä 1000 kilometrien säteellä.

Käydäänpä läpi pari esimerkkiä:

Pohjoismaista Ruotsi aloittaa kisat Nižni Novgorodissa, jatkaa siitä 1400 kilometriä etelään Sotshiin ja päättää karsinnat kaukana idässä Uralvuorien keskiosassa sijaitsevassa Jekaterinburgissa.

Espanjan kisakalenteri on vieläkin hirvittävämpi. Pelit alkavat etelässä Sotshista. Tästä matkataan neljän päivän sisällä aivan Aasian rajalla sijaitsevaan Kazaniin. Lohkourakka päättyy etäisyydeltään muihin kaupunkeihin verrattuna syrjäisimässä kolkassa Puolan ja Liettuan välissä Kaliningradissa.

Matkustuksen viedessä jo valmiiksi raskaassa kisakalenterissa voimia, on järjestelyissä jotain vikana. Suurin kummajainen on juurikin Kaliningrad, joka on täysin toisessa suunnassa verrattuna muihin kisakaupunkeihin. Eihän tässä ole mitään tolkkua.

Yksi kaupunki per lohko

Venäjän systeemi pelata saman lohkon otteluita eri kaupungeissa on ylipäätänsä järjetön. Miksi ei voitu jatkaa aiemmista arvokisoista tutulla menetelmällä, eli jokainen lohko pelattaisiin tuttuun tapaan yhdessä ja samassa kaupungissa?

Jopa nykyisellä kaavalla oltaisiin voitu onnistua paremmin. Yksinkertaisesti sijoittamalla saman lohkon kaupungit lähemmäksi toisiaan. Jokainen maa pelaa kuitenkin ottelunsa muutaman päivän sisällä toisistaan. Lepoaikaa ei juuri jää.

Kisojen jättiläisille, kuten Ranskalle, Saksalle tai Brasilialle etäisyydet ei välttämättä tuota pelaajamateriaalin leveyden suhteen ongelmia. Sen sijaan suurmaiden ulkopuolelta ohut rinki yhdistettynä sarjatason reissaamiseen voi koitua helposti tuhoksi tiiviissä turnauksessa.

Raskas otteluohjelma vaarantaa väistämättömästi kisojen yleistasoa. Uskotaan silti, että kuukauden urakan jälkeen maailmanmestaruutta juhlii turnauksen paras maa. Ei vähiten rasittunein.

Linkki ottelukaavioon tästä

Joni Ahokas

Twitter: AhokasJoni


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.