Suomi valitsee lähiviikkoina maalleen presidentin seuraavaksi kuudeksi vuodeksi. Kuitenkin jo ennen valtionpäämiehen valintaa Palloliitto saa itselleen uuden johtajan, sillä puheenjohtajavaali käydään jo tulevana lauantaina 20. tammikuuta.

Kuten hyvin tiedetään, molemmissa vaaleissa on ehdolla Niinistö, presidentinvaaleissa istuva presidentti Sauli Niinistö ja Palloliiton vaalissa tämän veljenpoika, vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö. Ville Niinistö käväisi jalkapallojulkaisu Byyrin haastattelussa kertomassa näkemyksiään suomalaisesta jalkapalloilusta ja omista visioistaan (Byyrin koko juttu löytyy täältä).

Ehdokaskolmikon muilla ehdokkailla (Ari Lahti ja Mika Lipponen) on kokemuksia lajin sisältä huomattavasti Niinistöä enemmän, mutta poliitikko kääntää tämän omaksi vahvuudekseen.

– Palloliitto näyttäytyy ulospäin 60-vuotiaiden miesten vanhanaikaiselta byrokraattiselta linnakkeelta, jossa sovitaan asioita, mutta kukaan ei tiedä miksi ja miten. Tarvitaan muutosjohtajaa, joka tuo Palloliiton organisaation ja viestinnän nykyaikaan, Niinistö linjaa suorapuheisesti.

Avoimuus ja läpinäkyvyys vaalilupauksina

Niinistön oma pelaajaura päättyi A-juniori-iässä polvivammojen takia. Kotiseuturakas mies nostaa futisvuoden 2017 henkilökohtaisiksi kohokohdiksi kasvattajaseuransa Kaarinan Poikien nousun Kakkoseen sekä TPS:n paluun Veikkausliigaan. Merkittävin jalkapalloilullinen johtajaesikuva löytyy sen sijaan maailmalta: Tottenhamin valmentaja Mauricio Pochettino.

Jos Niinistöstä tulee Palloliiton uusi johtaja, hän lupaa tehdä toiminnasta aiempaa avoimempaa ja läpinäkyvämpää. Niinistön mukaan Palloliiton johto on jopa väheksynyt suomalaisen futiskulttuurin merkitystä.

– Lupaan avata Palloliiton viestintää ja toimintaa niin, että kannattajat, yleisöt ja media pääsevät koko ajan osalliseksi siitä, miten päätöksiä tehdään. Lupaan olla jatkuvasti ihmisten käytettävissä eli kommunikoida sosiaalisen median kautta.

Jos Niinistö nousee liiton johtoon, hän myös aikoo olla kentän laidalla ”vähintään yhtä usein kuin VIP-katsomossa”, kuvaten sitä jopa puheenjohtajan velvollisuudeksi. Keskusteluyhteyttä kannattajien kanssa hän haluaisi muutenkin parantaa.

– Puheenjohtajakauteni pitäisi sisällään säännöllisiä virallisia tapaamisia, joissa Palloliitto sekä kannattajaryhmien – etenkin SMJK:n – edustajat keskustelisivat asioista keskenään.

Tyttö- ja naisfutiksen asialla, rasismia ja fasismia vastaan

Suomalaisen huligaaniongelman olemassaoloon Niinistö ei usko, vaan päinvastoin hän korostaa Veikkausliigassa parina viime vuonna nähtyjen Helsingin derbyjen hienoutta tapahtumana.

– Olen itse ollut kymmenen kertaa Tottenhamin ja Arsenalin paikallispelissä sekä muun muassa Ateenan derbyssä, ja sielläkin ongelmat olivat rajallisia. Siitä ei kannata olla huolissaan, että meillä on ollut Helsingissä hieno derby HJK:n ja HIFK:n välillä. Sellaista suomalainen futis tarvitsee, Niinistö toteaa.

– Ainoa asia, mistä olen jonkun verran huolestunut, on se, jos rasismi ja fasismi yrittävät löytää esiintulokanavan jalkapallokatsomoiden kautta. Siitä kannattaa olla jonkin verran huolestunut.

Humaanit ja vihreät arvot näkyisivät varmasti Niinistön toiminnassa jatkossakin, ja entinen ympäristöministeri haluaisikin edistää tyttö- ja naispelaajien asemaa. Niinistö hyödyntäisi jalkapalloa myös maahanmuuttajien kotouttamisessa.