Kommentti: Kari Arkivuon jättämä aukko Huuhkajissa jopa suurempi kuin Moisanderin ja Hetemajn

© Kuva: Juha Tamminen

Niklas Moisander, Perparim Hetemaj ja viimeisimpänä Kari Arkivuo. Siinä ovat A-maajoukkueen viime vuosien kolme avainpelaajaa, jotka ovat päättäneet hiljattain lopettaa pelit Huuhkajissa.

Iso kysymys onkin, miten pelaajien jättämät saappaat täytetään ensi syksyyn mennessä, jolloin Nations League alkaa?

Kaikki edellä mainitut pelaajat ovat olleet osa Huuhkajien identiteettiä ja runkoa viime vuosina. He jättävät valtavan aukon maajoukkueeseen niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin. Iso kysymys onkin, miten pelaajien jättämät saappaat täytetään ensi syksyyn mennessä, jolloin Nations League alkaa?

Kuka täyttäisi Moisanderin paikan?

Moisander, 32, ei jättänyt Huuhkajiin vain pelillistä aukkoa. Hän oli joukkueen kapteeni ja johti joukkuetta esimerkillään pukukopissa ja pelikentällä. Moisanderin jättämää aukkoa johtajuudessa on vaikea kokonaan täyttää. Tim Sparv on osoittanut olevansa johtaja, mutta pelillisesti hän ei ole tehnyt samanlaista uraa kuin Moisander. Sparv ei ole ollut niin kovissa peleissä kuin Moisander.

Toppariosastolla Moisander oikeastaan siirrettiin jo sivuun MM-karsintojen loppupuolella. Siinä mielessä Moisanderin pelilliset saappaat ovat jo tietyllä tapaa täytetty. Paulus Arajuuri johti puolustuslinjaa isännän elkein MM-karsintojen lopussa ja nousi Huuhkajien ykköstoppariksi. Se puoli on siis syksyllä kunnossa.

Kuka täyttäisi Hetemajn paikan?

31-vuotiaan Hetemajn rooli maajoukkueessa on ollut kirjava. Hän on pelannut maajoukkueessa usein laidalla ja jostain syystä ominaisimmalla pelipaikallaan, keskikentän keskustassa, pelejä on tullut vähän. Laiturina Hetemaj ei ole koskaan ollut mikään hyökkäävä pelaaja, vaan enempi varmistava ja puolustusvalmiutta lisäävä pelaaja. Siinä mielessä Hetemajn pelillinen anti hyökkäyssuuntaan voidaan hyvinkin täyttää riippuen hieman siitä, miten Kanerva haluaa Suomen pelaavan.

Samanlaista taistelijaa ei tällä hetkellä maajoukkueessa ole.

Hetemajn sielua, eli taistelua ja kaikkensa likoon antamista, onkin vaikeampi täyttää. Uskon, että kaikki maajoukkueessa pelaavat haluavat antaa kaikkensa kentällä, mutta Hetemaj jätti silti kentälle vielä pikkuriikkisen enemmän. Samanlaista taistelijaa ei tällä hetkellä maajoukkueessa ole.

Sen sijaan Huuhkajille on kasvamassa hyviä hyökkääviä laitureita (Pyry Soiri, Jasse Tuominen, Mikael Soisalo) ja keskikentän keskustassa paikkansa vakiinnuttaa jo luultavasti ensi karsinnoissa Glen Kamara. New Yorkissa isossa roolissa pelaava Alexander Ring voisi hyvin täyttää sitä taisteluilmeen vajetta, mitä Hetemaj jättää. Hetemajn kohdalla on kuitenkin sama tilanne kuin Moisanderin: yhtä kovalla tasolla pelaavia ei maajoukkueesta löydy.

Kuka täyttäisi Arkivuon paikan?

Arkivuon, 34, päätös lopettaa pelit maajoukkueessa oli ehkä odotetuin. Hän on ollut maajoukkueen vanhin pelaaja, eikä jalka liikkunut enää edellisissä karsinnoissa aivan samaan tapaan kuin aiemmin. Arkivuo on ollut Huuhkajissa myös tietynlainen kulttipelaaja. Harvalla maajoukkueen pelaajista on esimerkiksi Twitterissä oma parodiatili.

Tilanne Suomen laitapuolustajien osalta on yhä melko synkkä.

Oikeastaan isoin syy sille, että Arkivuo pelasi näinkin pitkään A-maajoukkueessa on se, ettei hänelle löytynyt parempaa korvaajaa. Albin Granlund ja Juha Pirinen paikkasivat karsintojen loppupuolella Arkivuota hänen ollessa loukkaantuneena ja molemmat täyttivät paikkansa kohtalaisesti.

Tilanne Suomen laitapuolustajien osalta on yhä melko synkkä. Suomella on Jere Urosen ja Jukka Raitalan jälkeen hyvin vähän ulkomailla pelaavia laitapuolustajia. Pirinen ja Ruotsiin siirtynyt Granlund ovat kohtalaisia vaihtoehtoja. Väitän silti, että Arkivuon oikean laitapuolustajan tontti on Suomen suurin heikkous tällä hetkellä.

Yksi vaihtoehto tämän asian korjaamiseksi voisi olla kolmen topparin linja. Toisaalta sekään ei poistaisi kokonaan ongelmaa, sillä ei Suomella jonoksi asti ole molempiin suuntiin ravaavia laitapelaajia. Tässä mielessä Arkivuon pelillinen aukko on jopa tietyllä tapaa suurempi kuin Moisanderin ja Hetemajn, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin.

Tällä hetkellä maajoukkueella vain on paremmat pelilliset korvaajat Hetemajlle ja Moisanderille kuin Arkivuolle.

En väitä, että Arkivuo olisi parempi jalkapalloilija kuin Moisander tai Hetemaj, koska sitä hän ei missään nimessä ole. Henkisellä puolella Moisanderin ja Hetemajn jättämät aukot ovat ehdottomasti myös suurempia kuin Arkivuon. Tällä hetkellä maajoukkueella vain on paremmat pelilliset korvaajat Hetemajlle ja Moisanderille kuin Arkivuolle.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen