Kommentti: Tässä asiassa José Mourinho häviää kollegoilleen – siksi Man United pelaa niin kuin pelaa

© Kuva: Getty Images

Manchester United haki Sevillan vieraana sen, mitä se halusi, eli maalittoman tasapelin. Ratkaisu nähdään Old Traffordilla maaliskuussa ja Man United lähtee ennakkosuosikkina ottamaan jatkopaikkaa Mestarien liigan puolivälieriin.

United-manageri José Mourinho on maaginen valmentaja, mitä tulee puolustuspelin organisointiin.

United-manageri José Mourinho on maaginen valmentaja, mitä tulee puolustuspelin organisointiin. Unitedin puolustamista on usein kuvailtu ”bussiksi”, jota se tietyllä tapaa myös on. Sevillaa vastaan United puolusti hetkellisissä tilanteissa kuuden, jopa seitsemän miehen linjalla. Sitä on hyvin vaikea murtaa.

Mourinho pelaa vain ja ainoastaan tuloksesta, ja niin sen tietysti pitää mennäkin. Syy siihen, että Mourinhon joukkueiden pelaaminen perustuu kurinalaiseen puolustamiseen löytyy kuitenkin hyökkäyspelaamisen olemattomista malleista.

Mourinho on suoraan sanottuna melko kehno valmentamaan hyökkäyspään tilanteita.

Mourinho on suoraan sanottuna melko kehno valmentamaan hyökkäyspään tilanteita tai ainakin siltä se vaikuttaa.

Unitedin hyökkäyskalusto on raudanluja. Romelu Lukaku, Alexis Sánchez, Anthony Martial, Marcus Rashford, Jesse Lingaard. Siinä on mieletön määrä taitoa ja luovuutta hyökkäyspäähän. Miksi Unitedin hyökkääminen ei kuitenkaan näytä luovalta?

Vaikuttaa siltä, että Mourinho luottaa nimenomaan hyökkäyskalustonsa voimaan. Mikäli puolustus pitää, Mourinho luottaa siihen, että taitavat pelaajat luovat tarpeeksi monta tekopaikkaa yhden maalin tekemiseen. Organisoidun mallin löytäminen Unitedin hyökkäämisestä on hankalaa, koska niitä on vähän, jos ollenkaan.

Esimerkiksi Pep Guardiolan Barcelona yritti kaikessa yksinkertaisuudessaan luoda tyhjän tilan, jonne pallo pyrittiin pelaamaan Lionel Messille. Tyhjä tila pyrittiin luomaan totaalisen pallonhallinnan avulla eli liikuttamalla vastustajaa niin paljon, että tyhjä tila syntyisi. Ero Unitediin on se, että hyökkääminen tapahtui kollektiivisesti, vaikka tavoite olikin saada pallo yksilölle eli Messille tyhjään tilaan. Lisäksi pallonhallinnan avulla pystyttiin kontrolloimaan peliä ja puolustamaan pallollisena.

Unitedin palapelissä tyhjä tila syntyy oikeastaan vain hyökkäyspään pelaajien yksittäisillä ratkaisuilla.

Unitedin palapelissä tyhjä tila syntyy oikeastaan vain hyökkäyspään pelaajien yksittäisillä ratkaisuilla. Toisin sanoen Mourinho luottaa siihen, että Lukakut, Sánchezit, Rashfordit pystyvät henkilökohtaisella taidolla luomaan tyhjiä tiloja ja luomaan yksi-vastaan-yksi-tilanteita. Hyvä esimerkki tästä on se, kun pallo pelataan pitkällä syötöllä Lukakulle, joka jätetään käytännössä täysin yksin taistelemaan yhden, kahden tai jopa kolmen puolustajan kanssa. Lukaku pystyy näitä tilanteita voittamaan kelvollisella prosentilla luodakseen itselleen tekopaikkoja.

Man United on hyvä puolustamaan. Hyökkääminen on parhaimmillaan tehokasta, mutta se pohjautuu yksilöiden taitoon enemmän kuin kollektiiviseen hyökkäämiseen. Väitän, että Mourinho valmentaa vahvuuksillaan. Mourinho on ymmärtänyt, että hänen alaisuudessa paras tapa voittaa otteluita on puolustaa hyvin, koska sen hän osaa pelaajilleen parhaiten opettaa. Se on myös tehnyt Mourinhosta yhden kaikkien aikojen menestyneimmistä valmentajista.

En usko, että puolustamalla voitetaan silti tänä vuonna Mestarien liigaa.

En usko, että puolustamalla voitetaan silti tänä vuonna Mestarien liigaa, vaikka Sevilla saattaakin kaatua.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.