Kuopiossa ei vielä ole voittamisen kulttuuria – siemenet kylvetty: ”Siitä tulee fiilis, että jumankauta nämä ovat tottuneet voittamaan”

© Kuva: Juha Tamminen
Nappaa riskitön veto tai talletusbonus League Onen nousukarsinnasta!

Kuopion Palloseura on juhlinut Suomen mestaruutta kuudesti pitkän ja komean historiansa aikana. Viimeisestä mestaruudesta on ehtinyt kuitenkin kulua jo yli 40 vuotta. Kuopiossa on kuitenkin kasvamassa voittamisen kulttuuri, josta pientä esimakua nähtiin talven harjoitusleirillä Turkissa.

Lue KuPS:n joukkue-ennakko tästä.

KuPS on useiden ennakoiden mukaan HJK:n suurin haastaja tulevalla kaudella. Viime kausi oli erittäin hyvä. Uusi päävalmentaja Jani Honkavaara sai maksimit irti kuopiolaisten koneesta ja kaulaan ripustettiin kauden päätteeksi hopeamitalit. Ero HJK:hon oli silti 20 pistettä. Se on järisyttävän suuri ero, joka on lähes mahdotonta kuroa kiinni yhden talven aikana.

Asetelmat kauteen lähdettäessä ovat täysin erilaiset kuin vuosi sitten.

– Olen sitä yrittänyt suitsia. Jotkut sanovat, että teillähän on paljon Veikkausliigan tähtiä. Olen sitten yrittänyt vastata, että he ovat samoja pelaajia, joita meillä oli viime vuonnakin. Toivottavasti he ovat nyt sitten vuoden verran parempia, Honkavaara toteaa SuomiFutis-sivustolle.

Meidän tavoitteena on uusia euro-paikka.

Yksi merkille pantava seikka on se, että KuPS:lla on toiseksi nuorin joukkue koko Veikkausliigassa. Ja viime kaudesta joukkue nuorentui entisestään. Onko mestaruuksista puhuminen silloin jopa utopistista? Onko media lyönyt Kuopioon jopa tarpeettoman suuret menestyspaineet?

– Meidän tavoitteena on uusia euro-paikka, Honkavaara toteaa hetkeäkään miettimättä sitä, mitä mediassa on puhuttu.

Mestarikandidaatin viitta painaa paljon.

– Se ei tule olemaan helppoa. Ei se ollut sitä viime vuonnakaan, mutta tänä vuonna se tulee olemaan vielä vaikeampaa. Meihin suhtaudutaan eri tavalla, jonkinlaisena ennakkosuosikkina, Honkavaara sanoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Kuka hymyilee kauden jälkeen? Mika Lehkosuo, Jani Honkavaara vai Jarkko Wiss? Kuva: Juha Tamminen.

Rivien välistä voisi lukea, että Honkavaara haluaa karistaa paineet pois joukkueen nuorilta hartioilta. Se voi olla fiksu veto, mutta ei menestystä pääsarjatasolla ensimmäistä kertaa viime vuonna maistamaan päässyt päävalmentaja halua myöskään liikaa nöyristellä.

– Mestaruutta ei ratkaista huhtikuussa. Tämä on koko kauden kestävä kilpailu. Sitä yritän myös pelaajille toitottaa. Heillä odotukset ovat varmasti korkealla. Meillä on ollut hyvä harjoituskausi. Olemme valmiimpia kuin viime kaudella tähän aikaan. Se lupaa hyvää, mutta Veikkausliiga on hankala sarja, varsinkin valmentaa, Honkavaara naurahtaa.

Voittamisen kulttuuri ei synny yhdessä yössä

HJK on lähtenyt 2010-luvulla joka kausi enempi vähempi ylivoimaisena ennakkosuosikkina kauteen. HJK:ssa kaikki muu kuin mestaruus tarkoittaa epäonnistumista.

Muutaman valmentajan kanssa olen puhunut siitä, että mitä se sellainen voittamisen kulttuuri oikein on.

Miten sellaisessa asetelmassa mikään muu Veikkausliigan seura voi luoda voittamisen kulttuuria itselleen?

– Se on hyvä puheenaihe. Muutaman valmentajan kanssa olen puhunut siitä, että mitä se sellainen voittamisen kulttuuri oikein on.

– Kun menet HJK:n vieraaksi, siellä on stadion, siellä on mestaruuskuvia seinällä. Kyllä siitä tulee sellainen fiilis, että jumankauta nämä ovat tottuneet voittamaan. Ei sitä samanlaista fiilistä tule, kun menet Savon Sanomat Areenalle. Ikävä kyllä, Honkavaara myöntää rehdisti.

Kuten SuomiFutis-sivuston joukkue-ennakossa todettiin, KuPS:n lähtökohdat tulevaan kauteen ovat epäreilut. Jos seura haluaa parantaa viime kaudesta tuloksellisesti, sen täytyy voittaa mestaruus. Toisaalta pronssiset mitalit olisivatkin jo pienoinen pettymys. Eikä Honkavaara ole valmis vielä puhumaan tosissaan mestaruudesta tavoitteena, koska sen ääneen sanominen tarkoittaisi sitä, että Kuopiossa olisi totuttu menestymään.

– Koen olevani onnistunut, jos olemme euro-peleihin oikeuttavilla paikoilla. Olen silloin tyytyväinen.

Missä sitten Kuopiossa voidaan parantaa, jos mestaruudesta ei vielä puhuta? Konkreettiset tavoitteet vievät KuPS:a eteenpäin.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

KuPS:n ”keltamusta vartti” toi tärkeitä pisteitä viime kaudella ottelun loppuhetkillä. Kuva: Juha Tamminen.

– Haluamme päästää vähemmän maaleja kuin viime kaudella. Toivon, ettemme tarvitsisi myöskään yhtä paljon ”keltamustaa varttia” kuin viime kaudella. Olisi myös hyvä, jos tekisimme vähintään yhtä paljon maaleja kuin viime kaudella. Näiden tavoitteiden kautta keräisimme sitten enemmän pisteitä. Riittääkö se sitten haastamaan HJK:ta? Ehkä riittää.

– En koe, että se on epäreilua, mutta minun tehtävänäni on selkeyttää pelaajille niitä vaatimuksia, mitä tämä tilanne meille tuo, Honkavaara sanoo jämäkästi.

Pitkä tie voittajaksi

Honkavaaran mukaan KuPS:ssa ollaan kylvämässä voittamisen kulttuurin siemeniä. Se ei silti synny hetkessä. Vaikeinta voittamisen kulttuurin synnyttämisessä on se, että ensin pitäisi voittaa jotain.

Voittamista täytyy haluta. Sen pitää näkyä kaikessa tekemisessä, eikä vain tuloksissa. Voittamisesta voidaan toki puhua ummet ja lammet, mutta lopulta kaikki konkretisoituu pienissä asioissa. Honkavaara on Veikkausliigassa vielä melko kokematon valmentaja, mutta hän tietää miten sarjoja voitetaan. Kokemusta on Ykkösen voittamisesta ja sieltä hän pystyy ammentamaan paljon.

Tiettyinä hetkinä toivoisin meidän nykyiseltä joukkueelta sitä, että olisimme vähän ilkeämpiä.

– Haluan tuoda voittavan mentaliteetin seuraan ja sen pitäisi näkyä ihan jo harjoituksissa. Me tiedämme valmennusryhmän kanssa, ettei mikään tapahdu hetkessä, vaan sitä pitää rakentaa pitkäjänteisesti.

Yksi asia voittamisessa on myös se, että sen eteen on uhrattava äärettömän paljon. Ei riitä, että pelaajat hoitavat oman tonttinsa ja noudattavat pelitapaa kurinalaisesti. Siksi Honkavaara toivoo pelaajiltaan ajoittain jopa rumaa futista.

– Tiettyinä hetkinä toivoisin meidän nykyiseltä joukkueelta sitä, että olisimme vähän ilkeämpiä.

Pieni maistiainen ilkeydestä saatiin talvella, kun KuPS leireili Turkissa ja pelasi kaksi kovaa kansainvälistä harjoitusottelua. Saldona tappio Valko-Venäjän suurseura Šah’tsjor Salihorskille ja 1-0-voitto Moldovan suurseura FC Sheriff Tiraspolista. Honkavaara aikoo käyttää hyväkseen Turkin leirin komeaa voittoa niin Veikkausliigassa kuin kesän euro-peleissä.

– Iso steppi pitää ottaa henkisellä puolella. Käytämme niiden pelien videoita. Käytin sitä myös aseena ennen HJK-peliä (Suomen Cupin välierä). Sanoin, että me voitimme kovemman joukkueen kuin HJK. Mutta se rutiini ei meillä vielä ihan riitä siihen.

Lopulta voittaminen on nimenomaan rutiinia. Se on asioita, joita tehdään päivästä toiseen äärettömän kovalla tasolla kovan vaatimustason alaisuudessa. Niitä asioita Kuopiossa nyt harjoitellaan ja jalostetaan. Siemenet on kylvetty ja nyt odotellaan sadonkorjuuta.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

» Katso Veikkausliigan kaikki ottelut suorana Ruudusta!

Nappaa riskitön veto tai talletusbonus League Onen nousukarsinnasta!