KuPS-ennakko 2018: Epäreilut lähtökohdat – löytyykö vielä yksi napsu lisää?

© Kuva: Juha Tamminen
Nappaa riskitön veto tai talletusbonus HJK:n uudesta alusta!

Viime kausi

KuPS palasi suurten joukkoon kaudella 2017. Oikeastaan Kuopiossa hopea oli käytännössä mestaruus, sillä HJK oli sen verran ylivoimainen läpi kauden, että muille oli jaossa vain hopeaa ja pronssia alusta alkaen. Hopeat menivät tiukille, sillä KuPS ja kolmanneksi sijoittunut Ilves päätyivät lopulta tasapisteisiin (56), mutta kuopiolaiset juhlivat kauden päätteeksi toista sijaa paremman maalieron turvin.

Sijoitus olisi voinut olla kovin toisenlainen, ellei KuPS olisi esittänyt useassa ottelussa ”keltamustaa varttia”. KuPS pystyi kääntämään tiukkoja pelejä voitoiksi ottelun loppuhetkillä. Ilman tiukkoja viime hetken voittoja jopa mitalit olisivat voineet jäädä haaveeksi.

KuPS:n vaikea ajanjakso sijoittui kesäkuulle, jolloin kuopiolaiset pelasivat peräti kuusi ottelua ilman voittoa. Voittoja tuli kuitenkin muutoin tasaisesti läpi kauden. KuPS ei silti onnistunut pitämään pitkiä voittoputkia yllä, sillä pisin voittoputki oli vain kolme voittoa.

KuPS:n suurimmat onnistujat viime kaudella olivat Urho Nissilä, Reuben Gabriel sekä maalivahti Otso Virtanen. Huomionarvoista on se, että kaikki edellä mainitut jatkavat myös kaudella 2018. KuPS:n maalikuninkuuden jakoivat yhdeksällä osumalla Nissilä sekä nigerialaiskärki Gbolahan Salami.

Valmennus

Kuopioon viime kaudeksi siirtynyt Jani Honkavaara pääsi vihdoin näyttämään kyntensä Veikkausliigan huippuorganisaatiossa. Tulos oli sen mukainen, kun hopeamitali pujotettiin kauden päätteeksi Honkavaaran kaulaan ja samalla hänet valittiin myös Kuopion vuoden valmentajaksi.

Honkavaara ei saanut hänelle rakkaassa HIFK:ssa ikinä sellaista miehistöä käyttöönsä kuin hän olisi halunnut. Siihen oli monia syitä, eikä Honkavaara itsekään ollut täysin syytön joukkueen rakennuksessa tapahtuneisiin virheisiin. Useat HIFK:n pitkäaikaiset pelaajat olivat Honkavaaralle ystäviä, joiden kanssa oli saavutettu sensaatiomaisesti sarjapaikka Veikkausliigasta. Heidän sysäämisensä sivuun olisi ollut kohtalokasta monella tapaa.

KuPS:ssa ei samaa ongelmaa ollut. Honkavaara otti luottomiehensä Henri Määtän mukaansa HIFK:sta pelaajakoordinaattoriksi ja Määttä on onnistunut pestissään hyvin. Uudet vahvistukset sopivat KuPS:n pelitapaan ja ainakin tässä vaiheessa hankinnat vaikuttavat lupaavilta.

Honkavaara luottaa omiin vahvuuksiinsa valmentajana, mutta on pystynyt myös luomaan nahkansa. Honkavaaran sapluuna nojaa edelleen vahvasti nopeaan tilanteenkääntöjalkapalloon, mutta lisämausteena Honkavaara on saanut myös tuotua peliin pallonhallinnallisia elementtejä.

Arvio

Sija: 2

Kuopiossa on ollut tapana sanoa, että ensi kaudella pelataan mestaruudesta. Tänä vuonna tuohon mantraan on vieläpä ihan realistiset mahdollisuudet. KuPS pelasi Jani Honkavaaran alaisuudessa viime kaudella erittäin vahvan kauden. Tulevalla kaudella KuPS:n tavoitteena on kivuta vielä yksi sija ylöspäin.

Siinä mielessä kuopiolaisten tilanne on hieman epäreilu kauteen lähdettäessä. Mestaruus on realistinen tavoite, mutta pronssimitali olisikin sitten jo pettymys. HJK:n haastaminen tulee tälläkin kaudella olemaan todella vaikeaa. Samaan aikaan himmeämmistä mitaleista taistelee useampi seura tasaväkisesti. Pistemenetyksiin ei ole varaa, mikäli Kuopiossa halutaan todella juhlia mestaruutta kauden päätteeksi.

KuPS lähtee kauteen samankaltaisella pelisapluunalla kuin viime vuonna. Nopeat tilanteenkäännöt ovat edelleen merkattu isolla päävalmentaja Honkavaaran pelikirjassa. KuPS haluaa pelata viihdyttävää jalkapalloa, jossa pyritään hyökkäämään suoraviivaisesti.

Talven hankinnat korostavat pelitapaa. Stiwar Garciá sekä Rasmus Karjalainen tuovat laidoille nopeutta ja juonikkuutta. Heidän juoksunopeuttaan puolustuslinjan selustaan tullaan tällä kaudella hyödyntämään.

– Samat aseet kuin viime kaudellakin. Vahvuutena nopeat käännöt ja eri prässitasoja on harjoiteltu pitkin talvea, Ruutu+:lle KuPS:n otteluita selostava Juuso Ikonen ennakoi SuomiFutis-sivustolle.

KuPS:n haasteet löytyvät omalta kenttäpuoliskolta, ja nimenomaan pallollisena. Kuten Suomen Cupissa nähtiin, HJK sai korkealla prässillä tuotettua suuria vaikeuksia kuopiolaisten pelin avaamiselle.

– Haasteet ovat siinä, miten prässin alta päästään pois. Myös viimeisen kolmanneksen murtaminen matalalla puolustavia vastaan on avainjuttu, Ikonen sanoo.

Joka tapauksessa KuPS on ennakkoon todella vahva joukkue. Puolustuslinjaan on löytynyt hyviä vahvistuksia, joista Tabi Manga on näillä näkymin heinäkuulle asti sivussa. Paikkaajaksi KuPS hankki viime hetkillä Lum Rexhepin, joka on Veikkausliigan tasolla kelpo korvaaja Mangalle. Keskikentän pohjalla Ville Saxman ja Reuben Gabriel ovat timanttisen kova kaksikko. Gabrielin merkitys KuPS:lle on lähes yhtä suuri kuin ykkösmaalivahti Otso Virtasen, sillä kumman tahansa loukkaantumisesta nähdään Kuopiossa painajaisia.

Hyökkäyspäästä löytyy juonikkuutta ja ehkä koko liigan yksi viihdyttävimmistä pelureista: Urho Nissilä. Kelpo CV:n omaava Liettuan maajoukkuehyökkääjä Deivydas Matulevičius tuo osaamista kärkeen. Ykköshyökkääjän roolissa on myös onnistuttava, mikäli mestaruudesta halutaan tosissaan taistella.

Tärkein pelaaja – Otso Virtanen

Kuva: Juha Tamminen

Voisi sanoa, että vastuu on melko suuri, kun pelaa kauden kaikki ottelut alusta loppuun. Sellainen rooli oli viime kaudella Otso Virtasella KuPS:n maalinsuulla, eikä tällä kaudella ole tulossa yhtään helpompi urakka. Virtanen on Veikkausliigan parhaimpia maalivahteja ja yksi sarjan harvoista suomalaisista ykkösveskareista. Virtaseen luotetaan kuin muuriin, sillä KuPS:n varavaihtoehtona on 18-vuotias Miika Töyräs. Mitään ottamatta pois Töyräältä, ei hän ole vielä mestarikandidaatin vastuunkantaja. Siinä mielessä Virtasen mahdollinen loukkaantuminen olisi todellinen kuolinisku KuPS:n kultahaaveille.

Tiesitkö tämän?:

KuPS:n pääomistaja Ari Lahti valittiin hiljattain Palloliiton puheenjohtajaksi. Lahden lisäksi ehdokkaina olivat Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö sekä tutkija Mika Aaltonen.

Lahti jatkaa yhä seuran pääomistajana, mutta luopuu KuPS:n hallituksen puheenjohtajuudesta.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1suomiOtso VirtanenMVMaalivahti3.4.1994
16suomiMiika TöyräsMVMaalivahti5.6.1999
12suomiAleksi Honka-HallilaMVMaalivahti15.1.2001
31suomiHemmo RiihimäkiMVMaalivahti3.6.2003
15senegalBabacar DialloKPToppari25.3.1989
33kroatiaVinko SoldoKPToppari15.2.1992
17kamerunTabi MangaKPToppari17.11.1994
18suomiJuho PirttijokiKPToppari30.7.1996
29suomiMikko PitkänenKPToppari2.1.1997
4suomiTony MiettinenKPToppari23.9.2002
13kolumbiaLuis Carlos MurilloVPVasen laitapuolustaja16.10.1990
21suomiNuutti TykkyläinenVPVasen laitapuolustaja19.7.1999
2suomiKalle TaimiOPOikea laitapuolustaja27.1.1992
28suomiJiri NissinenOPOikea laitapuolustaja30.5.1997
3ghanaReuben AyarnaPKKPuolustava keskikenttä22.10.1985
20suomiVille SaxmanKKKeskikentän keskusta15.11.1989
23senegalIssa ThiawKKKeskikentän keskusta12.10.1992
24suomiJere HiltunenKKKeskikentän keskusta11.6.1999
25suomiTommi JyryKKKeskikentän keskusta16.8.1999
26suomiJoona HiltunenKKKeskikentän keskusta11.6.1999
30suomiJoel VartiainenOKKKeskikentän oikea laita14.3.1994
8suomiPetteri Pennanen (C)HKKHyökkäävä keskikenttä19.9.1990
22suomiArttu HeinonenHKKHyökkäävä keskikenttä22.4.1999
11suomiIlmari NiskanenVHVasen laitahyökkääjä27.10.1997
7suomiRasmus KarjalainenOHOikea laitahyökkääjä4.4.1996
6suomiSaku SavolainenOHOikea laitahyökkääjä13.8.1996
19saksaCam FelekOHOikea laitahyökkääjä12.5.1996
9brasiliaRangelKHKeskushyökkääjä29.12.1994
10viroAts PurjeKHKeskushyökkääjä3.8.1985
14suomiEetu PellikkaKHKeskushyökkääjä23.2.2000
32suomiEetu RissanenKHKeskushyökkääjä15.10.2002

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Juha Tamminen

Sebastian Sorsa (lopettanut) – HJK:sta Kuopioon siirtynyt Sorsa osoitti viime kaudella olevansa yhä Veikkausliigan eliittiä omalla pelipaikallaan. Uudet tuulet kuitenkin kutsuivat hopeakauden jälkeen ja mies ripusti nappulakengät naulaan. KuPS:n pelaajatuotannosta kertoo paljon se, ettei Sorsan tilalle hankittu uutta pelaajaa, vaan Jiri Nissiselle annetaan mahdollisuus kasvaa Sorsan saappaisiin.

Gbolahan Salami (Irtysh Pavlodar, Kazakstan) – Suomen lainsäädäntö teki Salamin pelaamisesta Suomessa vaikeaa, sillä mies ei saanut perhettään Kuopioon edes visiitille. Salami oli KuPS:lle elintärkeä pelaaja hyökkäyksessä, mutta hyökkääjän oikuttelu näkyi välillä ylilyönteinä. Salami jatkaa uraansa Kazakstanin pääsarjassa, jossa hän on jo ehtinyt avata maalitilinsä.

Tuomas Rannankari (Ilves) – Rannankari lähti hakemaan uusia tuulia uralleen Tampereelta. Peliaika Kuopiossa näytti olevan uhattuna, joten mies pakkasi kassinsa ja lähti Ilvekseen, jossa rooli on suuri.

Solomon Duah (Levanger FK, Norja) – Interistä Kuopioon viime kaudeksi siirtynyt Duah ei onnistunut lyömään toivotulla tavalla läpi KuPS:ssa. Vilahduksia nähtiin, mutta tasaisuus uupui. Duahille aukesi mahdollisuus jatkaa uraansa ulkomailla, ja mies siirtyi Norjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle pelaamaan.

Kuva: Juha Tamminen

Nikko Boxall (Viborg FF, Tanska) – Yksi KuPS:n suurimmista menetyksistä talvella oli Boxallin siirto Tanskaan. Kertoo kuitenkin paljon kuopiolaisten leveydestä, ettei Boxallin poistuminen käytännössä heikennä joukkuetta ollenkaan. Oikutteleva toppari päästettiin sovinnossa lähtemään Tanskan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle jatkamaan uraansa.

Joonas Nissinen (KPV) – Viime kaudella avausmaalinsa Veikkausliigassa tehnyt Nissinen lähtee hakemaan vastuuta ja suurempaa roolia Ykkösen nousijakandidaatti KPV:stä

Igor Tšeminava (Ei seuraa) – Kesken viime kauden Kuopioon tullut puolustaja ei koskaan vakuuttanut ja pesti Kuopiossa jäi lyhyeksi. Tällä hetkellä Tšeminava on ilman seuraa.

Felix Ferahyan (FC Honka) – KuPS:ssa ei vastuuta ollut luvassa, joten Saksassa syntynyt Ferahyan siirtyi Espooseen. Peliaikaa on luvassa Honka Akatemiassa Kakkosessa.

Reetu Räsänen (FC Haka) – Muun muassa Chievossa ja QPR:ssä näyttöjä antanut Räsänen lähti hakemaan Valkeakoskelta peliaikaa ja suurempaa roolia.

Patrik Alaharjula (JJK) – Hyökkääjänä viihtyvä Alaharjula lähtee hakemaan peliminuutteja Ykkösen puolelta. Rooli KuPS:ssa jäi viime kaudella pieneksi.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Deivydas Matulevičius (Hibernian, Skotlanti) – Liettuan maajoukkuehyökkääjä tuli reilu viikko ennen kauden alkua Kuopioon. Matulevičiukselle povataan ykköshyökkääjän roolia ja Salamin saappaita. CV on kelpo luettavaa, mutta sopeutumisessa voi mennä aikansa. Odotukset ovat kuitenkin korkealla Kuopiossa siitä, että Matulevičius pystyy Salamin jättämän tontin täyttämään.

Kuva: Juha Tamminen.

Rasmus Karjalainen (PS Kemi) – Viime kaudella läpimurron Veikkausliigassa tehnyt Karjalainen tuo Kuopioon todellisen vaaraelementin oikealle laidalle. Viime kaudella Karjalainen teki PS Kemissä kahdeksan maalia. Tällä kaudella luvassa voi olla jo yli kymmenen osumaa, jos mies pysyy terveenä ja vastuuta tulee.

Tabi Manga (FC Levadia, Viro) – Manga hankittiin ykköstoppariksi Kuopioon, mutta hän joutuu olemaan loukkaantumisen takia sivussa arviolta heinäkuuhun saakka. Pelikunnossa ollessaan selkeä vahvistus KuPS:n puolustuslinjaan.

Luis Carlos Murillo (Once Caldas, Kolumbia) – Kaikki ainekset jopa tulevan kauden parhaaksi vasemmaksi laitapuolustajaksi. Nopea ja pallovarma Murillo oli täsmähankinta KuPS:lta. Terveenä ollessaan liigan ehdotonta eliittiä.

Kuva: Juha Tamminen

Henri Toivomäki (Sarpsborg 08, Norja) – Norjassa kaksi edellistä kautta pääasiassa vaihtopenkillä tai katsomossa istunut Toivomäki hakee uutta nostetta uralleen Kuopiosta. Jos Toivomäki pysyy terveenä, kuuluu hän liigan parhaimpiin puolustajiin. Toivottavasti mies pysyisi kasassa.

Stiwar Garciá (Deportivo Pereira, Kolumbia) – Vikkeläjalkainen Garciá tuo Kuopioon tehoja. Viime kaudella Kolumbian pääsarjassa mies iski seitsemän maalia ja siihen päälle vielä yhdeksän maaliin johtanutta syöttöä. Mikäli sopeutuminen Suomeen ja hieman erilaiseen pelityyliin onnistuu, on Garciásta paljon iloa kuopiolaisille.

Lum Rexhepi (G.A. Eagles, Hollanti) – Rexhepi harjoitteli KuPS:n kanssa viikon verran, jonka aikana mies vakuutti seurajohdon ja hänelle tarjottiin elokuuhun saakka ulottuvaa sopimusta. Rexhepi täydentää KuPS:n puolustuslinjaa, kun Tabi Manga joutuu näillä näkymin olemaan sivussa aina heinäkuulle saakka. Hollannissa peliaika jäi vähäiseksi useiden loukkaantumisten myötä ja mies palasi takaisin Veikkausliigaan. Viimeksi Rexhepi edusti Suomessa HJK:ta kaudella 2016.

 

Juho Hirvonen

» Katso Veikkausliigan kaikki ottelut suorana Ruudusta!

Nappaa riskitön veto tai talletusbonus HJK:n uudesta alusta!