RoPS-ennakko 2018: Vanha resepti, mutta uusi kokki

© Kuva: Juha Tamminen

Viime kausi

Ennen kauden 2017 alkua Rovaniemen Palloseuran kokoonpanosta lähti uusien haasteiden perään muun muassa Janne Saksela, Ville Saxman, Juha Pirinen, Abdou Jammeh ja Mika Mäkitalo. Tulopuolella oli lähinnä juniori-ikäisiä suomalaisia sekä jokunen katsomaton kortti ulkomailta.

Alkukausi olikin hankala, sillä Inter ja VPS takoivat kahdessa ottelussa RoPS:n verkkoon peräti 10 maalia. Pikkuhiljaa peli kuitenkin löysi uomiinsa ja voittoja ja tappioita tuli lähestulkoon vuorotahtiin. Rovaniemeläisten kauden ensimmäistä tasapeliä saatiin puolestaan odottaa lähes kauden puoliväliin saakka, sarjan 15. kierrokselle.

Kovin tasaisesti RoPS:n juna ei puskuttanut koko kaudella, sillä joukkue ei voittanut kertaakaan kolmea ottelua peräkkäin. Kolmen ottelun tappioputkia sen sijaan jäi aikakirjoihin kaksi.

RoPS vietti valtaosan kaudestaan sijalla 10, mutta putoamisuhka ei missään vaiheessa ollut kovin välitön, sillä JJK ja HIFK olivat niin paljon kehnompia. RoPS:n kauden paras jakso alkoi syyskuun lopusta, ja lopulta väkevä lokakuu nosti sen sarjataulukossa jopa sijalle 7.

RoPS:n onneksi monet nuorista olivat jo yllättävänkin valmiita vastuurooliin, ja vastasivat huutoon ulkomaisia hankintoja paremmin. Ison roolin otti puolustuksessa välittömästi Leo Väisänen, ja myös teini-ikäinen Juho Hyvärinen onnistui. Ylempänä Saku Ylätupa ja Timo Stavitski onnistuivat jopa niin hyvin, että matka jatkui täksi kaudeksi ulkomaille.

Valmennus

RoPS siirtyy tällä kaudella uuteen aikaan, sillä joukkuetta neljä vuotta valmentanut Juha Malinen kutsuttiin vihdoin ja viimein Palloliiton palkkalistoille. Malinen nautti RoPS-vuosinaan suurta arvostusta niin Lapissa kuin koko maassakin, ja teki nuorten joukkueiden kanssa hyvää tulosta. Kaudelta 2015 jäivät muistoksi vieläpä hopeamitalit.

Vaikka RoPS-kannattajat Maliselle varmasti pestin U21-maajoukkueessa (ja nyt myös U19-maajoukkueessa) soivatkin, iski moniin varmasti pelko siitä, ”kuinka meille nyt käy”. Vastaus siihen saadaan tällä kaudella.

RoPS etsi Malisen seuraajaksi nuorta ja nousevaa valmentajakykyä, ja löysi sellaisen Toni Koskelassa. 35-vuotias Koskela on sarjan nuorin päävalmentaja, joka otti Rovaniemellä vastaan uransa ensimmäisen pääsarjatason päävalmentajapestin.

Koskela joutui lopettamaan pelaajauransa jo 26-vuotiaana polvivamman takia, mutta veri veti pian takaisin jalkapallon pariin. Nuori valmentaja on saanut imeä oppia mitä parhaimmalla näköalapaikalla, sillä hän toimi pitkään HJK:n organisaatiossa eri valmennustehtävissä ja nosti viime syksynä Klubi 04:n Ykköseen.

Koskelan näytöt päävalmentajana ovat siis vielä antamatta, mutta yhdeksi vahvuudeksi voi listata ehdottomasti sen, että hän tuntee valtaosan pelaajistaan jo vuosien takaa. Lassi Järvenpää, Leo Väisänen, Lucas Lingman ja Lassi Lappalainen olivat Koskelan valmennuksessa jo Helsingissä. Nimekäs MM-kisakävijä Taye Taiwo päätyi napapiirille myös yhteisen tuttavuuden kautta.

Malisen RoPS tunnettiin suoraviivaisesta pelitavasta ja nopeista vastahyökkäyksistä. Koskela tulee näillä näkymin panostamaan enemmän pallonhallintaan. Vaan riittääkö pelaajamateriaalin taso siihen?

Arvio

Sija: 10

Päävalmentaja Koskela joutuu heti kovaan paikkaan, sillä RoPS joutuu heittämään yhä vastuurooleihin todella nuoria pelaajia. Malinen teki rovaniemeläisten peräsimessä pitkän päivätyön, ja mikäli alkukaudesta pistepotti täyttyy verkkaisesti, voi kritiikki Koskelaa kohtaan olla kovaakin. Seurajohdolta vaaditaan vaikeina aikoina kärsivällisyyttä.

RoPS on ollut viime vuosina Veikkausliigan paras pelaajahautomo. Siitä käy todisteeksi komea ulkomaille lähtijöiden lista: Eero Markkanen, Moshtagh Yaghoubi, Janne SakselaRobert Taylor, Saku Ylätupa, Timo Stavitski nimekkäimpiä mainitaksemme. Imua peliajan perässä Rovaniemelle on – rohkaisevien esimerkkien innoittamana – ja kulisseissa arvaillaankin, kuka nuorista lupauksista lähtee seuraavaksi ulkomaille? Lucas Lingman, Lassi Lappalainen, Juho Hyvärinen vai Leo Väisänen?

Pelaajien itseluottamus on Rovaniemellä hyvällä mallilla, sillä kovin monessa muussa seurassa ei täysi-ikäisyyden kynnyksellä oleviin pelaajiin luoteta yhtä paljon kuin RoPS:ssa. Leveyttä rosterissa saisi tosin olla enemmänkin, sillä loukkaantumisiin RoPS:lla ei ole varaa. Kaikki pelaajat eivät ole heille tarjotun roolin mittaisia.

Suurimpia kysymysmerkkejä nostattaa RoPS:n hyökkäys. Aleksandr Kokon perään tullaan tälläkin kaudella haikailemaan, sillä Simo Roihalla ei kuuhun mennä. Hyökkäyspäähän saatetaan tosin vahvistusta vielä saadakin.

Ideaalitilanteessa HJK-taustaiset nuoret sekä Rovaniemen oma poika Juho Hyvärinen kasvavat tällä kaudella kerralla kahta numeroa suurempiin saappaisiinsa, Koskela tekee läpimurron valmentajana ja brassit panevat verkot heilumaan. Tällöin RoPS voi hyvinkin päätyä sarjataulukon ylemmälle puolikkaalle. Realistisempi skenaario lienee kuitenkin, että RoPS saa keskittyä pitämään muun muassa sarjanousijat takanaan ja taistelemaan Lapin herruudesta PS Kemin kanssa.

Tärkein pelaaja – Taye Taiwo

Kuva: Juha Tamminen

Taye Taiwo on CV:nsä puolesta yksi Veikkausliigan kaikkien aikojen kovimmista pelaajista. Huhtikuussa 33 vuotta täyttänyt nigerialainen pelasi vuoden 2010 MM-kisoissa ja kolme kertaa Afrikan mestaruusturnauksessa. Meriittilistalta löytyy lisäksi yksi ranskanmestaruus sekä kolme valintaa Ligue 1:n kauden joukkueeseen.

Taiwo kohautti ensimmäisen kerran Suomessa, kun HJK hankki hänet kesällä 2015. Kokenut laitapuolustaja oli Klubilta onnistunut täsmähankinta. Taiwo toi ryhtiä puolustuslinjaan ja pamautti kaupan päälle joitain komeita kaukolaukaus- ja vaparimaaleja.

Kun Taiwo lähti Suomesta syksyllä 2016, harva uskoi hänen vielä samaan maahan palaavan. Aika Lausannessa ja Eskilstunassa ei ollut kuitenkaan yhtä ruusuista kuin Veikkausliigassa. Kun tuttu koutsi Toni Koskela rimpautti kesken sydäntalven Italiassa harjoitelleelle Taiwolle, oli mies yllättäen valmis vastaamaan Veikkausliigan kutsuun toistamiseen.

Taiwo tuo RoPS:n nuoreen kokoonpanoon kipeästi kaivattua kokemusta yhdessä Antti Okkosen ja Eetu Muinosen kanssa, ja osaa varmasti ohjeistaa puolustuslinjan toimintaa. Niiden vaparien kanssa kannattaa Veikkausliigan maalivahtien olla tälläkin kaudella tarkkana.

Tiesitkö tämän?

Kamerunilaissyntyinen keskikenttäpelaaja Wato Kuaté jätti viime keväänä Dundee Unitedin kannattajiin lähtemättömän vaikutuksen. Kuaté hermostui, kun valmentaja kutsui tämän vaihtoon kesken pelin. Hän elehti tyytymättömästi sekä valmentajan että yleisön suuntaan ja huitaisi kentältä poistuessaan myös pelikaveriaan. Pelin jälkeen päävalmentaja ilmoitti, ettei Kuaté pelaisi Dundeessa enää otteluakaan, ja miehen ura seurassa jäikin lyhyeksi.

Valmentaja Koskelan uskoisi olevan kyvykäs oikuttelevia pelaajia käsittelemään, sillä hänelläkin on oma kurinpitohistoriansa. Palloliitto määräsi vuonna 2005 Koskelan ja Njazi Kuqin puolen vuoden pelikieltoon, kun kaksikko poistui Prahan yöhön alle 21-vuotiaiden EM-karsintaottelun jälkeen.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1saksaMartin KompallaMVMaalivahti26.8.1992
12suomiMikko RantalaMVMaalivahti21.1.1994
-suomiMatias NiemeläMVMaalivahti15.3.2002
6suomiAtte SihvonenKPToppari18.2.1996
-georgiaZurab TsiskaridzeKPToppari8.12.1986
-suomiKalle KatzKPToppari4.1.2000
2suomiSimo MajanderKPToppari2.8.1996
27nigeriaSamuel OlabisiKPToppari10.8.1993
3englantiArinse UadeVPVasen laitapuolustaja26.12.1995
15suomiJussi NiskaVPVasen laitapuolustaja15.8.2002
20suomiJuho HyvärinenOPOikea laitapuolustaja27.3.2000
10portugaliWato KuatéPKKPuolustava keskikenttä19.9.1995
8suomiObed MaloloKKKeskikentän keskusta18.4.1997
14suomiEetu MuinonenKKKeskikentän keskusta5.4.1986
22suomiRasmus DegermanKKKeskikentän keskusta23.4.2001
24suomiTommi JänttiHKKHyökkäävä keskikenttä7.3.2000
7suomiYouness RahimiVHVasen laitahyökkääjä13.2.1995
-suomiEnoch BanzaOHOikea laitahyökkääjä4.2.2000
9ghanaRaymond GyasiOHOikea laitahyökkääjä5.8.1994
18suomiVeka PyynyOHOikea laitahyökkääjä4.1.2000
19suomiTuomas KaukuaOHOikea laitahyökkääjä13.10.2000
-trinidad-ja-tobagoDaniel CarrKHKeskushyökkääjä29.5.1994
11suomiAleksandr KokkoKHKeskushyökkääjä4.6.1987
17suomiSampo AlaKHKeskushyökkääjä18.1.2002
21suomiMatias TamminenKHKeskushyökkääjä21.11.2001

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Juha Tamminen

Ivan Tatomirovic (IFK Mariehamn) – Serbitoppari oli viime kaudella RoPS:n puolustuksen päällikkö, mutta kapteeninsa Jani Lyyskin lopetettua akuuttia johtajavajetta potenut IFK Mariehamn naarasi miehen saaristoon. Iso menetys.

Nathaniel Will (SV Spakenburg, Hollanti) – 27-vuotias keskikenttäpelaaja teki syyskaudella ensimmäisen urheiluseikkailunsa ulkomaille, mutta palasi kevääksi napapiiriltä kotimaansa Hollannin kolmannen sarjatason kärkiseuraan.

Kuva: Juha Tamminen

Timo Stavitski (SM Caen, Ranska) – 600 000 euron siirtosumma ja alle kolmessa kuukaudessa jo yhdeksän ottelua (juttua kirjoitettaessa) Ranskan pääsarjaseuran edustusjoukkueessa. 18-vuotiaan Stavitskin tapaus on loistava esimerkki muille suomalaisnuorukaisille siitä, millainen ponnahduslauta RoPS voi parhaimmillaan olla.

Cem Felek (TSV Steinbach, Saksa) – 21-vuotias saksalais-azerbaidzhanilainen laituri ei onnistunut useista näyttöpaikoistaan huolimatta toivotulla tavalla ja jatkaa uraansa Saksan neljännellä sarjaportaalla.

Kuva: Juha Tamminen

Sakari Tukiainen (Thisted FC, Tanska) – 26-vuotias kärkimies pitää hallussaan Kakkosen yhden kauden maaliennätystä. ”Sakke” teki viime kaudella Veikkausliiga-debyyttinsä, mutta kolme maalia koko kesän saldoksi oli lievä pettymys. Saman maalimäärän hän iski maaliskuussa yhdessä ottelussa Tanskan kakkosliigan Thistedissä.

Anselmi Nurmela (FC Flora Tallinn, Viro) – Huuhkajien valmennusryhmään kuuluvan Mika Nurmelan poika pelasi RoPS-puolustuksen laidalla lupaavan kauden. Nyt 21-vuotias Nurmela siirtyi Viron suurseura Floraan, jossa pääsee pelaamaan tällä kaudella mm. Mestarien liigan karsinnoissa.

Pablo Gonzalez (Deportes Melipilla, Chile) – 31-vuotias keskikenttäpelaaja tuli Veikkausliigaan heinäkuussa, muttei saanut ihmeitä aikaan. Edessä oli paluu kotimaahan.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Juha Tamminen

Lassi Lappalainen (HJK) – RoPS:n seuraava läpimurtopelaaja ja ulkomaille lähtijä? 19-vuotias laituri pelasi jo viime syyskauden lainalla RoPS:ssa, mutta joulukuussa lainaa jatkettiin täksi kaudeksi. Kaikki juniorimaajoukkueet läpikäynyt Lappalainen on alun perin Espoosta, mutta on päätynyt peliajan perässä sinne, minne jo sukunimikin velvoittaa. Kelpo vireessä Suomen Cupissa.

Fugo Segawa (PEPO) – 20-vuotias laitapakki oli yllätyshankinta Kakkosesta. Vikkeläkinttuiselle tokiolaiselle herunee peliaikaa, jos Taye Taiwo tarvitsee lepoa.

Kuva: Juha Tamminen

Lucas Lingman (HJK) – 20-vuotias Lingman kuuluu niin ikään suomalaisen jalkapalloilun superlupauksiin. HJK:ssa pelinrakentajan tie on ollut tukossa, mutta RoPS:ssa vastuuta tulee piisaamaan. Fiksu 1+2 -mallinen sopimus merkitsee, että jos Lingman napapiirillä onnistuu, voi Lingmanistakin lohjeta vielä kunnon siirtokorvaus.

Kuva: Getty Images

Jems Geffrard (EIF) – Vasenjalkainen toppari on kotoisin Montrealista, mutta hän debytoi lokakuussa Haitin maajoukkueessa MM-kisamaa Japania vastaan. Viime kaudella Ykkösen EIF:n runkomiehiä.

Matheus Caliman (Ituano FC, Brasilia) – 20-vuotias vasuri vietti viime syksyn Middlesbroughin reservijoukkueessa ja sai sopimuksen Rovaniemelle. Brassi taistelee kiivaasti peliajasta muiden nuorten kanssa.

Agnaldo (Molde FK, Norja) – 23-vuotias keskikenttäpelaaja tuli RoPS:iin lainalle valmentaja Koskelan vanhasta seurasta Moldesta. Iso rooli tarjolla, ja tehoja odotetaan sen mukaisesti.

Wato Kuaté (Hapoel Petah Tikva FC, Israel) – Portugalilais-kamerunilainen box to box -pelaaja on ollut marinoitumassa aikoinaan jopa Manchester Cityn akatemiassa. Potentiaalinen jokerikortti.

Taye Taiwo (AFC Eskilstuna, Ruotsi) – Marseille, AC Milan, QPR ja Kiovan Dynamo. Taiwon taidoista kertoo paljon jo vilkaisu miehen seurahistoriaan. Tuo arvokasta kokemusta ja painavan laukauksen takalinjoille.

 

Heikki Kuparinen