KuPS-luotsi Honkavaara avaa joukkueensa pelaajapolitiikkaa: ”Siinä ei olisi mitään järkeä”

© Kuva: Juha Tamminen

Kuopion Palloseura on noussut vaikean alkukauden jälkeen mitalisijoille, joilla joukkue viihtyi myös viime vuonna.

KuPS on kerännyt 11 ottelusta 20 pistettä. Hyvän vireen taustalla on ollut menestyksekäs sekoitus nuoria pelaajia, liigakonkareita ja vahvistuksia ulkomailta.

Kuopiosta löytyy tätä nykyä nuoria, jotka ovat avainasemassa Palloseuran sapluunassa. Esimerkkeinä mainittakoon 21-vuotiaat Rasmus Karjalainen ja Ilmari Niskanen sekä 22-vuotias keskikentän taituri Urho Nissilä.

Karjalainen johtaa Veikkausliigan maalipörssiä yhdeksällä osumallaan ja Niskasella on jaetusti eniten maalisyöttöjä, kolme kappaletta.

Edellisellä kierroksella KuPS voitti Vaasan Palloseuran 2-0 ja avauksessa oli yksi U19- ja neljä U21-maajoukkuepelaajaa.

Kuopiolaisten päävalmentaja Jani Honkavaara avasi joukkueensa pelaajapolitiikkaa Veikkausliigan sivuilla.

– Ideamme on, että emme hanki nuoren pelaajan eteen liian montaa ulkomaalaista pelaajaa. Siinä ei olisi mitään järkeä. Otetaan esimerkki keskikentältämme. Meillä on siellä Ville Saxman ja Ruben Gabriel. Olisi tyhmää hommata siihen vielä joku.

Jere Hiltunen, joka on tyrkyllä U19-maajoukkueeseen, ei saisi silloin käytännössä ollenkaan peliaikaa. Meillä ulkomaalaiset istuvat harvoin penkillä. Idea on, että he ovat profiilipelaajia. Loukkaantumiset sitten avaavat saumoja nuorille.

Yksi mahdollisuuteen tarttuneista pelaajista on 18-vuotias maalivahti Miika Töyräs, joka on tuurannut loukkaantunutta ykköstorjujaa Otso Virtasta nyt kuuden ottelun ajan. KuPS on kerännyt näistä otteluista 13 pistettä.

– Ulkkareita tai kokeneita suomalaisia ei ole vaikea saada, mutta juuri tässä pitää mielestäni olla järkeä. Haluamme, että nuoret nousevat esiin. Eihän niin ikinä käy, jos heidän eteensä hankitaan liikaa pelaajia.

– Me haluamme menestyä ja kun ulkomaalaisia pelaajia hankitaan, niin heidän pitää olla riittävän hyviä. Emme ota ketään sillä ajatuksella, että katsotaan miten joku pärjää. Meillä kävi talvella valtava määrä pelaajia testillä. Mietimme jokaisen kohdalla, että onko tämä pelaaja huomattavasti parempi kuin mihin meidän oma juniori voi päästä. Sen jälkeen on juniorista itsestään kiinni tuleeko kehitysaskelia. Jos ei, niin sitten pitää reagoida.

Johannes Kytilä, 18, on siirtynyt Kuopioon Klubi 04:sta ja oululainen Rasmus Karjalainen PS Kemistä. Muut liigajoukkueen nuorista ovat alueen omia junioreita. Tämä on tietysti Honkavaaran mukaan erityisen positiivinen asia.

– He saavat Kuopiossa aivan erityistä arvostusta. Esimerkiksi Urho Nissilä on tärkeä hahmo koko junioripuolella. Kaikki valmentajat muistavat pienen ”Upin”, hänen urapolkunsa on hieno. Toivon, että yleisö ja entiset valmentajat kokevat onnistumista siitä, että nämä pelaajat ovat liigassa ja menestyvät.

– On tietysti helpompi identifioitua joukkueeseen, joka on savolainen. Se lukee myös seuran strategiassa. Futis on niin kansainvälinen peli, että se ei ole nykypäivänä helppoa. Meillä on onneksi niin hyviä junioreita, että tehtävä on meille valmentajille helpompi.

KuPS:sta lähti talvella neljä omaa nuorta Ykköseen. Honkavaara olisi mielellään pitänyt heidät ryhmässä, mutta koska peliajasta ei ollut takeita, oli tämä ratkaisu luotsinkin mukaan järkevä.

– Vastuullisuutta on myös se, ettei pelaajia hamstrata liikaa.