MM-kisat 2018 -ennakko – lohko D: Lionel Messi jää taas ilman MM-pokaalia

© Kuva: Getty Images

MM-kisojen D-lohkossa riittää mielenkiintoa. Argentiina, Kroatia, Islanti ja Nigeria takaavat, että yllätyksiä voi tapahtua.

Suuri yleisö odottaa tietysti eniten Lionel Messin näkemistä. Maailman paras pelaaja pystyy tekemään paljon, muttei hänkään pysty raahaamaan kivirekeä maailmanmestaruuteen. Maan kultaisen sukupolven aikana ongelma on aina ollut sama: miten Messi ja muut yhdistetään niin, että joukkueesta saadaan parhaat tehot irti.

Tätä ovat nyt yrittäneet valmentajina vuorollaan Alfio Basile, Diego Maradona, Sergio Batista, Alejandro Sabella, Gerardo Martino, Edgardo Bauza ja nyt Jorge Sampaoli. Finaaliin asti Argentiina on päässyt jo monta kertaa (kun kaikki arvokisat lasketaan mukaan). Ei siis voida puhua täydestä flopista. Kukaan ei ole kuitenkaan saanut kaikkia tehoja irti koneesta, joka materiaalin puolesta voisi olla reilusti nähtyä parempi.

Ongelma ei ole pelkästään valmentajan, kanssapelaajien tai Messin. Argentiinan jalkapallo on jo pidempään ollut kokonaisvaltaisesti sen verran sotkussa, ettei se tavallaan ole ollut ihmekään että A-maajoukkue ei ole potentiaaliaan pystynyt lunastamaan. Tuorein sotku liittyy harjoitusotteluun, joka Argentiinan piti pelata Israelia vastaan. Peli peruttiin ja erilaisia syitä on esitetty. Toistaiseksi kukaan ei ole tuntunut tietävän, mikä syistä on totta.

Argentiinan perässä tulevat Kroatia, Islanti ja Nigeria, joihin ei kohdistu lainkaan niin suurta huomiota kuin Albicelesteen. Se voi olla oikein sopivakin lähtökohta etenkin Kroatialle ja Islannille, jotka ovat varsin päteviä yllättäjäehdokkaita. Eritoten Kroatian keskikenttäosasto on turnauksen parhaita. Islannin pelitavassa taas korostuu kollektiivinen pelaaminen yksilöiden sijaan: jokainen tietää paikkansa.

Miten karsinnat sujuivat?

Argentiina

Argentiina konttasi juuri niin kuin osattiin odottaa. Kolme ensimmäistä peliä ilman voittoa ja heti hankalaan asemaan. Vuonna 2016 joukkue pelasi vielä putkeen neljä peliä ilman voittoa ja toisen samanlaisen putken vuonna 2017. Ennen viimeistä karsintakierrosta Argentiina oli todella tukalassa tilanteessa. Joukkueen oli pakko saada vähintään piste Ecuadorilta, tai Argentiina olisi ulkona MM-kisoista. Eikä tasapelikään välttämättä olisi riittänyt, jos pahimmat kilpailijat olisivat hoitaneet omat pelinsä. Miten kävi?

Kävi juuri niin kuin Argentiinalle tuppaa käymään – hyvässä ja pahassa. Romario Ibarra vei Ecuadorin johtoon ensimmäisellä minuutilla ottelussa, jossa Argentiinan piti olla äärimmäisen keskittynyt alusta alkaen. Sitten kuvaan astui Messi. 12. minuutilla 1-1. 20. minuutilla 1-2. 62. minuutilla 1-3. Hattutemppu, ja Argentiina kisoihin.

Islanti & Kroatia

Islanti ja Kroatia ovat siinä mielessä mielenkiintoinen kaksikko, että ne pelasivat samassa karsintalohkossa – ja vieläpä samassa karsintalohkossa Suomen kanssa.

Ero joukkueiden välillä ei lopulta ollut suuren suuri. Islanti keräsi kymmenestä ottelusta seitsemän voittoa, yhden tasapelin, kaksi tappiota ja yhteensä 22 pistettä. Kroatian saldo oli kaksi pistettä vähemmän. Islantiin verrattuna yksi tappio muuttui tasapeliksi. Se tuli toiseksi viimeisellä kierroksella Suomea vastaan. Samalla Pyry Soiri nousi Islannissa pienimuotoiseksi kansallissankariksi, sillä hänen osumansa varmisti Islannin kisapaikan.

Islannin ja Kroatian välisistä voimasuhteista saatiin mukavasti osviittaa jo karsintavaiheen kesinäisissä mittelöissä. Ensimmäisen Kroatia voitti 2-0 ja toisen Islanti 1-0. Molemmissa otteluissa Kroatia hallitsi palloa, eikä kummassakaan pelissä juhlittu maalia kohti suuntautuneilla laukauksilla.

Seurajoukkuetasolla Ivan Rakitić ja Luka Modrić ovat toisilleen vastustajia. Maajoukkueessa he muodostavat Kroatian keskikentän ytimen. Kuva: Getty Images.

Siinä missä Islanti pääsi lohkovoittajana suoraan kisoihin, Kroatia joutui jatkokarsintaan. Kreikka oli täysin vastaantulija, kun Kroatia paukutti jo avausottelussa taululle lukemat 4-1. Toinen osaottelu päättyi maalittomaan.

Nigeria

Nigeria on ollut aika lailla Afrikan-kiintiön kesto-osallistuja MM-turnauksiin. Maa oli mukana 1994, 1998, 2002, 2010 ja 2014. Tämänkertaisissa karsinnoissa kaatui ensin Swazimaa, minkä jälkeen alkoi lohkovaihe. Se oli Nigerialle tavattoman helppoa kauraa.

Sambia ja Kamerun antoivat jonkinlaisen vastuksen, mutta Algeria floppasi täysin. Lopulta Nigerian saldo näytti kuudesta ottelusta neljää voittoa ja kahta tasapeliä. Joukkue takoi 12 maalia – eniten Afrikan karsintojen lohkovaiheessa.

Seuraa näitä

Argentiinan muut tähdet…

Messi on Messi, ei hänestä tarvitse tässä kohtaa enää puhua. Messistä homma ei jää Argentiinan kohdalla kiinni. Paljon tärkeämpää on puhua siitä, miten niistä kaikista muista hyökkäyspään tähdistä saataisiin tehoja irti. Jos listasta löytyvät nimet Sergio Agüero, Gonzalo Higuaín, Paulo Dybala ja Ángel Di María, tehoja luulisi löytyvän. Se kertoo paljon, että Argentiinalla oli varaa jättää rannalle Serie A:n maalikuningas Mauro Icardi.

Brasilian MM-kisoissa, tämänkertaisissa karsinnoissa ja viimeisimmässä harjoitusottelussa ongelma on ollut koko ajan sama. Muu tähtikaarti lähinnä etsii Messiä, ja kun paikka omalle kohdalle tulee, viimeistely on surkeaa. Tähän on saatava muutos, mikäli Argentiina mielii mennä pitkälle.

… ja maalivahtiongelma?

Argentiinan valmistautuminen ei ole taas(kaan) sujunut ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Siinä missä karsinnat tuottivat sanalla sanoen haasteita ja toiminta on muutenkin ollut enemmän tai vähemmän sekoilua, kaiken lisäksi vielä ykkösmaalivahti Sergio Romero loukkaantui pari viikkoa sitten.

Willy Caballero on nyt Argentiinan ykkönen. Onko kolmen A-maaottelun mies valmis kantamaan vastuun? Kuva: Getty Images.

94 A-maaottelua urallaan pelannut Romero olisi ollut Argentiinan selkeä ykkönen, vaikka Manchester Unitedissa hän soittaa kakkosviulua. Nyt Argentiinan ykkösvahtina toiminee 36-vuotias Chelsean varavahti Willy Caballero. Hänellä on vyöllään kolme A-maaottelua. Caballero pelasi päättyneellä kaudella Chelseassa 13 ottelua, joten pelituntuma on hieman kysymysmerkki.

Eikä Caballeronkaan ykkösvahdin asema Argentiinan MM-ryhmässä ole kiveen hakattu. On mahdollista, että ykköseksi nousee vielä River Platen Franco Armani.

Kuka tekee Kroatian ja Islannin maalit?

Kroatia ja Islanti olivat karsinnoissa melko tasapainoisia joukkueita. Molempiin sopii myös tietylainen mielikuva pelillisestä tasapainosta – joskin kroatialaisen jalkapallon kulisseissa on kuohunut jo jonkin aikaa. Sekä Kroatia että Islanti kykenevät nollaamaan vastustajan ja hakemaan pienen marginaalin tulosta. 0-0, 1-0, 2-1, ehkä välillä 2-0. Pienissä marginaaleissa tuppaa olemaan ongelma. Riittääkö se loppuun asti, että vastustaja nollataan?

Karsinnoissa Islanti teki kymmenessä ottelussaan 16 maalia. Kroatia teki 15. Eikä vastassa ollut yhtään Euroopan eliittiin kuuluvaa maata. Lohkokakkosten rankingissa pyyhittiin pois lohkojumboa vastaan pelatut ottelut. Yhtäkkiä Kroatian tilasto näyttikin enää kahdeksaa tehtyä maalia kahdeksassa ottelussa. Riittääkö se MM-kisoissa? Jos joukkueet eivät pysty tekemään nähtyä enempää maaleja, vaikeuksia voi tulla.

Nigerian uusi tuleminen

Moni muistaa Nigerian edelleen (Afrikan mittapuulla) tähtipitoisena joukkueena, joka ei kykene kollektiiviseen yhteispeliin. Nyky-Nigeria on vähän toista maata. Karsinnat menivät suorastaan nappiin, ja joukkueeseen on saatu haalittua lupaavia kahden passin miehiä (Victor Moses, Alex Iwobi, William Troost-Ekong).

31-vuotias John Obi Mikel toki edelleen johtaa Nigeriaa keskikentältä käsin, mutta tulevaisuus on muiden. Ilmassa on runsaasti merkkejä paremmasta. Venäjän-kisat tulevat todennäköisesti tälle porukalle liian aikaisin (etenkin kun avauksen Moses Simon loukkaantui kisojen alla), mutta ehkä neljän vuoden kuluttua Nigeria menee jo jokseenkin pitkälle.

Maiden joukkuesivut alla linkkeinä (kokoonpanot yms.)
Argentiina

Islanti
Kroatia
Nigeria

Seuraa tätä peliä

Lauantai 16.6. klo 16.00: Argentiina-Islanti

Yksilöt vastaan joukkue. Koko kisoissa ei ole räikeämpää asetelmaa tämän aiheen tiimoilta. Virtuaalipeleissä Argentiina voittaisi kymmenen kertaa kymmenestä, mutta oikeassa jalkapallossa pelkät nimet paperilla eivät ratkaise. Tämä peli antaa hyvää osviittaa siitä, mille tasolle Jorge Sampaoli on saanut Argentiinan joukkuepelaamisen. Samalla se kertoo, kuinka vahva Islanti tällä kertaa on.

Arvio D-lohkon järjestyksestä

    1. Islanti (jatkoon)
    2. Argentiina (jatkoon)
    3. Kroatia
    4. Nigeria

Otteluohjelma ja lähetystiedot

PVM Ottelu TV
16.06 16:00 Argentiina Islanti  Yle TV2
16.06 22:00 Kroatia Nigeria  Yle TV2
21.06 21:00 Argentiina Kroatia  Yle TV2
22.06 18:00 Nigeria Islanti  Yle TV2
26.06 21:00 Nigeria Argentiina  Yle TV2
26.06 21:00 Islanti Kroatia  Yle Areena

Katso pelaajalistatKroatiaNigeriaIslantiArgentiina

LUE MYÖS: A-lohkon ennakko: Veikkausliigasta Mohamed Salahin vierelle – konttaako isäntä?

LUE MYÖS: B-lohkon ennakko: Suomalaisväriä ja alkulohkovaiheen kuumin peli

LUE MYÖS: C-lohkon ennakko: Joko Ranska on valmis voittamaan?

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!