Näkökulma: Hupijoukkue Saudi-Arabia sen osoitti – FIFA pyllistää jatkossa yhä rumemmin jalkapallolle

© Kuva: Getty Images

Venäjä 5, Saudi-Arabia 0. Aika tylyä menoa tarjottiin MM-kisojen avausottelussa.

Ei nyt mennä sellaisiin salaliittoteorioihin, että oliko Venäjälle ujutettu alkulohkoon vähän helpompia vastustajia. Ei mennä tässä tekstissä siihenkään, että yhteiskuvat toveri Putinista, FIFA-pomo Gianni Infantinosta ja Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salmanista olivat lähinnä irvokkaita.

Puhutaan puhtaasti siitä, mitä eilinen oli jalkapallon näkökulmasta. Ruma näytös, jos totta puhutaan. Ihan isät vastaan pojat. Saudi-Arabia ei onnistunut kertaakaan edes laukomaan kohti maalia.

Italiassa, Hollannissa ja miksei Yhdysvalloissakin tunteet saattoivat vaihdella epäuskon ja kiukun välillä eilistä ottelua seuratessa. Eiköhän kukin noista kolmesta olisi kyennyt antamaan Venäjälle aika lailla kovemman vastuksen.

No, ei se Saudi-Arabian vika ole, että näin ne FIFA:n säännöt menevät. Vielä näihin ja vuoden 2022 kisoihin Aasian kiintiöstä kisoihin pääsee neljä suoraan ja viidenneksi paras etenee jatkokarsintaan.

Tällä kertaa viisi parasta olivat Iran, Japani, Saudi-Arabia, Etelä-Korea ja Australia. Saudi-Arabian taakse jäivät kolmosvaiheen karsintalohkossa Arabiemiraatit, Irak ja Thaimaa (jonka maaliero kymmenessä ottelussa oli 6-24). Vaikka FIFA-ranking on mitä on, niin sen mukaan yhdenkään Aasiasta kisoihin päässeen rankingsijoitus ei olisi oikeuttanut MM-kisapaikkaan. Ei yhdenkään!

Jatko näyttää yhä rumemmalta

On tavallaan hienoa, että jalkapallon MM-kisat ovat aidosti koko planeetan kisat. Joukkueita on vähän jokaisesta maailmankolkasta. Valitettavasti jatkossa raha puhuu yhä rumemmin. Jatkossa yhteiskuvat aitiossa nautiskelevista diktaattoreista ovat yhä enemmän arkipäivää.

Qatarin vuoden 2022 MM-kisoista on puhuttu jo vaikka kuinka. Suunnitelma oli alusta asti farssien farssi, mutta ei puhuta Qatarista tässä vaiheessa sen enempää. Mainitaan vain se, että neljän vuoden kuluttua MM-kisoihin pääsee automaattisesti Qatar, joka oli tämänkertaisissa karsinnoissa Aasian kolmosvaiheen lohkojumbo – ja jonka FIFA-ranking on tällä hetkellä niinkin komea kuin 98:s.

Venäjän ja Qatarin valitsemisella FIFA:n pyllistys alkoi, mutta kahdeksan vuoden kuluttua housut ovat jo kokonaan nilkoissa. Kisaisännyys (Yhdysvaltain, Kanadan ja Meksikon yhteishakemus voitti) kuulostaa tällä kertaa oikeinkin järkevältä, mutta kisojen laajentaminen ei.

Luvassa on 32 joukkueen sijaan 48 joukkueen kisat. Mahtavaa! Enemmän herkkua futisfaneille, on ehkä se ensimmäinen ajatus. Onko tosiaan, kun Euroopan-kiintiö kasvaa 13:sta 16:een ja esimerkiksi Aasian-kiintiö 4,5:sta 8,5:een. Siis neljä suoraa paikkaa lisää. Samat sanat pätevät Pohjois- ja Väli-Amerikan-kiintiöön: 3,5:sta paikasta 6,5:een.

En sano, että Euroopan pitäisi saada kaikki uudet paikat, koska Euroopassa jalkapallon taso on keskimäärin korkeammalla kuin esimerkiksi Aasiassa. En todellakaan sano niin.

Mutta kyllähän tässä on syytä pohtia, onko mitään järkeä siinä, että jatkossa kisoihin pääsevät esimerkiksi Syyrian, Uzbekistanin ja Arabiemiraattien kaltaiset futiksen suurmaat?

Tai että Pohjois- ja Väli-Amerikasta saadaan jatkossa Panaman lisäksi Trinidad ja Tobagon kaltaisia maskotteja mukaan? Tai että Uudella-Seelannilla on käytännössä kiintiöpaikka kisoihin, koska Oseania saa jatkossa yhden varman paikan?

Kyllä futiksen leviämiselle – Ei suhmuroinnille

FIFA voi höpöttää ihan mitä tahansa jalkapallon ilosanoman levittämisen kauneudella. FIFA:n sanomisilla ei ole minkäänlaista painoarvoa, koska järjestön uskottavuus on niin mitätön kuin se ylipäätään voi olla.

FIFA:n suhteen toimiva resepti on yleensä seurata rahaa. Siitähän tässä kisojen laajentamisessa taitaa pohjimmiltaan olla kyse. Ettei vain enää kävisi niin, että potentiaalisen markkina-alueen Yhdysvallat pullahtaa ulos kisoista, kuten kävi näissä Venäjän-kisoissa. Ja että jatkossa saataisiin Kiina – ja pidemmällä aikavälillä myös Intia – kisoihin. Noissa maissahan kansaa riittää. Ja siellä missä on kansaa, on ennen pitkää myös rahaa. Kiinassa jo nyt, Intiassa vähän myöhemmin.

Ehkä FIFA:ssa jopa mietittiin, kuinka paljon Aasian ja Pohjois- ja Väli-Amerikan-kiintiöitä uskalletaan laajentaa ilman, että kukaan älähtää. Ehkä tämä oli se raja. Kiinaa ei vielä tälläkään suhmuroinnilla välttämättä saada vedettyä kisoihin mukaan – Venäjän-kisojen karsinnoissa Kiina oli Aasian maista yhdeksänneksi paras. Mutta nyt FIFA on sentään tehnyt oman osuutensa.

Eilinen näytti hyvin vahvasti sen, mitä tapahtuu kun MM-kisoihin pääsee liian huonoja maita. Jos Saudi-Arabia on aivan turisti Venäjää vastaan, mitä se olisi vaikkapa Brasiliaa vastaan?

Eikä sillä, tasoerojahan aina on, kun halutaan maita mukaan joka puolelta maailmaa. Mutta rajansa kaikella.

Kahdeksan vuoden kuluttua nähdään mitä todennäköisimmin yhä enemmän ihan hupitason pelejä. Se on hauskaa johonkin pisteeseen asti. Mutta missä vaiheessa hauskuus muuttuu kiusallisuudeksi ja myötähäpeäksi?

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.