Näkökulma: Joachim Löwin iso moka – penkillä istuu väärä mies

© Kuva: Getty Images

26-vuotias Marc-André ter Stegen pelasi jota kuinkin täydellisen seurajoukkuekauden. Saksalaisvahti oli Barcelonan ylivoimaisen mestaruuden takuumiehiä, ja ehkä heti Lionel Messin jälkeen joukkueensa paras pelaaja.

Borussia Mönchengladbachin kasvatti teki hurjan määrän loistavia pelastuksia, hallitsi rangaistusaluettaan isännän elkein ja on kehittänyt jalalla pelaamisessa kukon askelin. Ter Stegeniltä löytyvät siis samat aseet kuin Manuel Neueriltakin, mutta virheitä häneltä ei vain tule mieleen.

Omissa papereissani Marc-André ter Stegen – tai MAtS, kuten saksalaismedia usein nimen muotoilee – kuuluu maailman maalivahtien tämän hetken TOP 2:een yhdessä Manchester Unitedin ja Espanjan David De Gean kanssa.

Tällä hetkellä Marc-André ter Stegen on kuitenkin oikea mies väärään aikaan väärässä paikassa.

Kaksi vahvaa vaihtoehtoa, mutta vain toisella näytöt tuoreita

Venäjän MM-turnauksesta olisi voinut tulla ter Stegenin kisat. Kaikki merkit viittaavat kuitenkin siihen, että ter Stegen kuluttaa Venäjällä penkkiä ja sparraa torjuntavastuun saavaa Manuel Neueria. Ja samalla Saksan valmentaja Joachim Löw ottaa valtavan ison riskin.

Älkää ymmärtäkö väärin: En väitä, että Neuer olisi huono maalivahti. En tietenkään. Kolme kertaa maailman parhaaksi torjujaksi valittu Neuer oli omasta mielestäni jopa edellisten MM-kisojen paras pelaaja.

Kaksi vuotta sitten EM-kisoissa olin aistivinani Neuerilta jo ensimmäisiä heikkouksien merkkejä, mutta niistä nyt voi vielä kiistellä. Ongelma on kuitenkin tämä kausi.

Ajatelkaa nyt. Ter Stegen pelasi tällä kaudella Barcelonassa 48 ottelua (24 nollapeliä, 39 päästettyä maalia), ja valtaosan näistä loistavasti. Manuel Neuer pelasi samassa ajassa neljä peliä, ja näistä viimeisen 16. syyskuuta.

Manuel Neuerin sairausloma venyi, venyi ja venyi. Kuva: Getty Images

Neuerin edellisestä tosipelistä on siis aikaa noin yhdeksän kuukautta. Vaikka pelituntumaa onkin puolentoista harjoitusottelun verran, on Neuer silti ter Stegeniä suoran mitan perässä, mitä tatsiin tulee.

Mitä ter Stegenin olisi pitänyt tehdä paremmin, jotta hän saisi Saksan maajoukkueessa pelaavan vahdin paikan? Itse en keksi oikein mitään.

Saksalla hyvin harvinainen tilanne

Tilanne, jossa yhdellä maalla on kaksi tämän tason eliittivahtia, on harvinainen. Gigi Buffonin paikka Italian maajoukkueessa on ollut pitkään betonoitu, koska ter Stegenin tasoista haastajaa ei ole ilmaantunut. Suomen nykytila tai edes historiakaan (anteeksi vain Antti Niemi ja Jussi Jääskeläinen) ei ole tilanteen kanssa vertailukelpoinen, joten lainataanpa vertailukohde jääkiekon puolelta.

Pekka Rinne ja Tuukka Rask ovat kuuluneet maailman eliittivahteihin jo pitkään. Kuvitellaan, että Rinne olisi kärsinyt koko kauden loukkaantumisesta ja samalla nuorempi Rask olisi pelannut huikean kauden vezina trophyineen päivineen. Kuvitellaan myös, että jääkiekossa pelattaisiin kauden päätteeksi suurturnaus, jossa mukana olisivat kaikki parhaat pelaajat. Riittäisikö Suomen kansalta ymmärrystä Raskin penkitykselle? Tuskin.

Perustuuko ratkaisu psykologiaan?

Miksi sitten Löw on valitsemassa tutun luottomiehensä Neuerin tämän pitkästä toipilasjaksosta huolimatta? Veikkaan, että kyse ei ole niinkään osaamisesta tai potentiaalista, vaan ennen kaikkea johtajuudesta. Neuer peri maajoukkueessa kapteenin nauhan Bastian Schweinsteigerilta, ja Löw haluaa takoa miehestä parhaan irti heti alusta lähtien.

Ehkä sekin on mahdollista, että alkulohkon ensimmäiset pelit ovat Neuerille vielä ”harjoitusotteluita”. Saksan lohko ei ole pahin mahdollinen, ja ehkä Meksikoa ja Ruotsia vastaan voidaan vielä tarkkailla, hapuileeko Neuer vai ei? Jos pelituntuman puute näkyy liiaksi, on penkiltä mahdollisuus heittää kehiin takuulla nälkäinen ter Stegen.

Toisin päin tilanne voisi olla haastavampi. Vaikka ter Stegen onkin kuumissa liemissä keitetty, voisi ykkösvahdin asema olla tukala, jos niskaan hönkisi jokaista virhettä kyttäävä maajoukkuelegenda Neuer. Ehkä Löw pelaakin peluutusratkaisulla itselleen aikaa? Mestariluotsin psykologinen silmä on toiminut ennenkin.

Oli miten oli, oma valintani näissä kisoissa olisi ehdottomasti ter Stegen. Entä jos Neuer hapuileekin pudotuspelivaiheessa?

Tämä kevät muistetaan jo nyt saksalaisvahtien emämunauksista Mestarien liigassa – Sven Ulreich välierissä ja Loris Karius loppuottelussa. Saksalaista maalivahtituotantoa pidetään aiheellisestikin tämän hetken maailman parhaana, mutta olisihan siinä kohtalon ivaa, jos ehdotonta eliittiä edustava Neuer liittyisi jollain munauksella listan jatkoksi.

Ja samalla penkillä ottelua katselisi huippukauden pelannut Marc-André ter Stegen – oikea mies väärässä paikassa väärään aikaan.

Heikki Kuparinen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.