Jalkapallon MM-kisoja on pelattu ennen Venäjän turnausta 20 kertaa, mutta mestaruutta on juhlinut toistaiseksi vasta kahdeksan maata. Viisi mestaruutta voittanut Brasilia on ollut suurin rohmu, mutta kaukana perässä eivät ole myöskään neljän mestaruuden Italia ja Saksa.

2000-luvulla pelatuissa neljissä MM-kisoissa mestaruudet on jaettu pääosin tutun katraan kesken, sillä uusi maa on kruunattu jalkapallomaailman valtiaaksi vain kerran. Näin tapahtui, kun Espanja juhli mestaruutta vuonna 2010.

Kovin todennäköiseltä ei näytä uuden mestarimaan saaminen tälläkään kertaa, mutta yksi tällainen ehdokas TOP 5 -listallemme kuitenkin mahtuu. Se löytyy heti sijalta 5.

5) Belgia

Belgian paras saavutus MM-tasolta on jo 32 vuoden takaa, kun se sijoittui Meksikon vuoden 1986 kisoissa neljänneksi. EM-kisoista paras saavutus on vuoden 1980 EM-hopea, mutta suurin menestys on yhä antanut odottaa itseään. Joko nyt olisi Belgian vuoro?

”Punaiset paholaiset” hoiteli karsinnat lähes näytöstyyliin, ja Belgia on hävinnyt viimeksi syksyllä 2016. 17 ottelun tappioton putki on sen maaotteluhistorian pisin.

Maalia vartioi Chelsean erinomainen Thibaut Courtois, puolustuksesta löytyy kivikovaa valioliigakokemusta ja peliä tekevät maailman juonikkaimpiin pelaajiin kuuluvat Eden Hazard ja Kevin De Bruyne. Kun vielä maaleja on sylkemässä Romelu Lukaku, näyttää paperilla kaikki hyvältä.

Belgian arpaonni oli melko suotuisa, sillä tie puolivälierävaiheeseen on melkeinpä siloiteltu. Sitten on edessä todellinen tulikoe, sillä jos kaikki menee ennakko-odotusten mukaisesti, saa Belgia puolivälierissä vastaansa joko Brasilian tai Saksan. Siitä voitto, niin taivas on auki.

Kevin De Bruyne, Belgian täsmäase. Kuva: Getty Images

4) Ranska

Monet pitävät Ranskaa materiaalinsa puolesta kenties jopa kisojen laadukkaimpana nippuna. Lahjakkaita pelimiehen alkuja puskee esiin miltei liukuhihnalta, ja etenkin hyökkäyksessä laatua on mielettömästi. Vai millä muulla maalla muka olisi rahkeita jättää rannalle Anthony Martial, Alexandre Lacazette ja Karim Benzema.

Maalinsuulla Hugo Lloris’lla ei ole varaa lipsua, mutta yleisesti ottaen Les Bleusilla on kasassa todella laadukas pelaajaryhmä. Tulokset olivat kuitenkin ailahtelevia sekä karsinnoissa että kisoihin valmistelevissa harjoitusotteluissa.

Valmentaja Didier Deschampsin suurin haaste onkin siinä, miten hän saa pelaajaryhmästään parhaan mahdollisen irti. Löytyykö Paul Pogballe sopiva rooli, ja mikä on toimivin hyökkäyspään koostumus? Pysyvätkö kaikki tähdet tyytyväisinä, jos paikka löytyykin vaihtopenkiltä?

Kaiken mennessä nappiin Ranska voi palata mestaruuskantaan 20 vuoden tauon jälkeen. Horjumiseen ei kuitenkaan ole varaa, sillä pahimmillaan vaativassa alkulohkossa pelaava Ranska voi olla myös kisojen suurin floppi. Kisojen suurin yllätys olisi se, jos ei yllätyksiä nähtäisi lainkaan.

Saavatko Mbappé ja Griezmann Venäjällä paljonkin juhlittavaa? Kuva: Getty Images

3) Saksa

Maailmanmestaruutta puolustavan Saksan sukupolvenvaihdos on onnistunut kivuttomasti, sillä mylly tuottaa koko ajan uusia potentiaalisia tähtipelaajia. Joshua Kimmichin nopea läpimurto rauhoitti mielet Philipp Lahmin eläkkeelle jäämisen jälkeen, ja keskikentälle luovuttaa tuovat muun muassa Julian Brandt ja Leon Goretzka. Aivan maailmanluokan ysiä Saksan joukkueessa ei ole, mutta ei sellaista toisaalta tarvittu neljä vuotta sittenkään.

Pelaajiston runko on kuitenkin kokenut ja voittamaan tottunut – aivan kuten valmentaja Joachim Löwkin. Topparipari Mats HummelsJerome Boateng on kisojen parhaimmistoa, ja on pelannut koko kauden rinta rinnan. Toni Kroos mahtuisi mihin tahansa joukkueeseen ja MM-kisoissa aina loistava Thomas Müller palaa taas omalle leikkikentälleen.

Tuoreutta joukkueeseen tuo 29-vuotias Marco Reus, joka on vihdoinkin pysynyt terveenä. Reus nähtiin kyllä kesän 2012 EM-kisoissa, mutta muuten viime hetken loukkaantuminen on pudottanut Reusin peräti kolmista arvokisoista.

Yksi yllättävä kysymysmerkkikin Saksan joukkueessa on, ja sen nimi on Manuel Neuer. Jalkapöydän murtuma ja sitä seuranneet kolme leikkausta pitivät Neuerin sivussa pelikentiltä yli kahdeksan kuukautta, ja Neuer on ehtinyt pelata ennen MM-kisoja vain puolitoista harjoitusottelua. Silti Löw näyttää luottavan maalivahtivalinnassaan mieluummin Neueriin kuin todellisen huippukauden pelanneeseen Marc-André ter Stegeniin. Tietoinen riski, mutta riski kuitenkin.

Marco Reus pääsee vihdoin mukaan MM-kisoihin. Kuva: Getty Images

2) Espanja

20 ottelua ilman tappiota putkeen. Siinä jo yksi syy, miksi Espanja lukeutuu tämän turnauksen suurimpiin suosikeihin. Uuden valmentajansa Julen Lopeteguin alaisuudessa Espanja ei ole hävinnyt vielä kertaakaan. Saldo puhuu omaa kieltään onnistuneen valmentajavalinnan merkityksestä.

Espanjan edellinen tappio tuli EM-kisojen neljännesvälierissä Italialle. Kisojen jälkeen Italia valitsi uudeksi luotsikseen melko tuntemattoman Giampiero Venturan ja Espanja jokseenkin yhtä tuntemattoman Lopeteguin. Arpa heitti maat samaan EM-karsintalohkoon. Italian pudottua jatkokarsinnoissa Ruotsille Ventura oli koko futismaailman syntipukki, eikä Lopeteguin taitoja epäile enää kukaan.

Espanjan pelaajaryhmä alkaa kieltämättä hiljalleen ikääntyä, mutta suoranaisessa eläkeputkessa ei varsinaisesti ole kuin maestro Andrés Iniesta. Jokaiselta pelipaikalta löytyy kiistatonta huippulaatua vaihtopenkkiä myöten, mutta kenties kaikkein tärkein pelaaja on Manchester Unitedin huippuvahti David de Gea. Suurinta päänvaivaa Lopeteguille puolestaan ansaitsee kärkimiehen valinta: Rodrigo, Diego Costa vai Iago Aspas?

Julen Lopetegui on tehnyt vakuuttavaa työtä Espanjan peräsimessä. Kuva: Getty Images

1) Brasilia

Jos brasilialaisilta kysytään, lähtee Selecao MM-kisoihin aina suurimpana mestarisuosikkina. Samaa mieltä tuntuu tällä hetkellä olevan maailmalla moni muukin.

Jotkut ovat hehkuttaneet Brasilian tämänhetkistä kokoonpanoa jopa kaikkien aikojen parhaaksi. Se kuulostaa omaan makuuni liioittelulta, mutta huippulaadukas nippu joka tapauksessa on. Philippe Coutinholla, Roberto Firminolla, Gabriel Jesusilla ja Douglas Costalla on allaan loistava kausi, mutta kaikkien katseet kohdistuvat silti Neymariin.

Neymar on kuulunut jo vuosien ajan maailman ehdottomasti parhaisiin pelaajiin, mutta hän on silti jäänyt Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon varjoon. Nyt Neymarilla on kuitenkin edellämainittuja virkaveljiään parempi tilaisuus voittaa uransa ensimmäinen maailmanmestaruus.

[readmore from=jalkapallon-mm2018]

Neymar on kannatellut Brasilian maajoukkuetta jo vuosien ajan. Aina, kun Neymar on ollut sivussa, on Brasilian tulostaso laskenut. Suoranaisen romahduksen Brasilia kuitenkin koki neljän vuoden takaisessa MM-välierässä, kun Saksa nöyryytti sitä typerryttävästi maalein 7-1. Neymar seurasi peliä sivusta saatuaan puolivälierässä selkäänsä kolumbialaistoppari Juan Zuñigan polven. Siihen taklaukseen murtui koko Brasilian selkäranka – lähestulkoon kirjaimellisesti.

Brasilia koki keväällä pahan menetyksen, kun luottopuolustaja Dani Alves joutui polvivamman takia kisaryhmästä sivuun. Kokoonpano on silti edelleen niin rautainen, että on paljon mahdollista, että Tite johdattaa brassit kuudenteen mestaruuteen. Hereillä on kuitenkin oltava heti kovassa alkulohkossa, sillä lohkokakkoseksi jääminen tarkoittaisi mahdollisesti Saksan kohtaamista jo neljännesvälierissä. Ja silloin voisivat vanhat painajaiset palata helposti brassipelaajien uniin.

Panevatko ikätoverit Coutinho ja Neymar verkot heilumaan? Kuva: Getty Images