Senegalin jalkapalloliitto on tehnyt BBC:n mukaan vetoomuksen Fifalle käytössä olevan fair play -säännön muuttamisesta.

Senegal putosi Venäjän MM-kilpailujen pudotuspelivaiheesta juurikin fair play -säännön takia. Säännön mukaan enemmän kortteja ottanut joukkue putoaa, mikäli joukkueet ovat tasapisteissä, samalla maalierolla ja pelanneet keskinäisen ottelun tasan.

Fair play -sääntö on käytössä ensimmäistä kertaa ja se on kerännyt vastustusta ainakin Senegalin jalkapalloliitolta.

– Jatkossa Fifan ei kuuluisi rankaista joukkueita, jotka pelaavat sillä tavalla, tiedottaja Kara Thioune sanoi BBC Sportille.

Senegalilaisia harmitti erityisesti Japanin toiminta. Kun Senegal oli jäänyt tappiolle Kolumbiaa vastaan, Japani käytännössä lopetti pelaamisen, vaikka se itse oli tappiolla Puolaa vastaan. He tiesivät Senegalin keränneen enemmän keltaisia. Näin ollen he pystyivät välttää itse keräämästä kortteja.

Senegal toimitti kaksi kirjettä Fifalle. Toisen fair play -säännön ongelmista ja toisen Japanin toiminnasta.

– Liittomme uskoo, että Japani lopetti kirjaimellisesti pelaamisen, kun Kolumbia oli tehnyt maalin Senegalia vastaan. Pelaamisen lopettaminen sopi Japanille, mutta se on vastoin jalkapallon periaatteita.

– Olemme enemmän kuin järkyttyneitä, että Japanin valmentaja ei edes kiistänyt faktoja. Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa hän vielä vahvisti, että hän teki päätöksen ottelun tuloksen manipuloimisesta ja pitämisestä sen tilanteessa 1–0. Senegalin jalkapalloliitto on pahoillaan fair play -hengen puutteesta, jota tämä Japanin joukkue osoitti.