Bayer Leverkusen tiedotti suomalaishyökkääjä Joel Pohjanpalon olevan pitkään sivussa nilkassa olevan verenkiertohäiriön vuoksi. 23-vuotias pelaaja joutuu lepuuttamaan jalkaansa kuusi viikkoa ennen kuin kuntoutus voi alkaa.

Loukkaantuminen on iso takaisku Huuhkajille, joka aloittaa syksyllä pelit UEFA Nations Leaguessa. Loukkaantuminen koskettaa varmasti myös Pohjanpalon seurajoukkue Bayer Leverkusenia, vaikkakin miehen peliaika on jäänyt saksalaisseurassa vähälle.

Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueen valmennusryhmään kuuluva Marko Rajamäki uskoo Pohjanpalon palaavan vielä takaisin entistä ehompana. Kokenut valmentaja ei pelkää, että hyökkääjä olisi vielä taantumassa, vammakierteestä huolimatta.

– Totta kai se on harmittavaa, kun tulee loukkaantumisia. Etenkin silloin, kun yhdelle jätkälle on sattunut niitä monta putkeen.

– Hän on tärkeä pelaaja maajoukkueelle. Joukkue tarvitsee häntä ehdottomasti.

– Loukkaantumisista pitää mennä vain eteenpäin. Hyvä esimerkki tästä on Niklas Moisander, joka selätti nuorena kaksi pahaa polvivammaa. Hän otti silloin ehkä pari askelta taaksepäin, mutta sen jälkeen hän teki rakettimaisen nousun. Jolle voi tehdä myös saman, itsekin urallaan Saksassa pelannut ex-hyökkääjä pohtii.

Huuhkaja-kannattajien puheissa Pohjanpalo on jäämässä superlupaukseksi, joka ei ikinä lunasta täyttä potentiaaliaan.

– Se on varma, että pelaaja itse ei heitä pyyhettä kehään. Kannattajien kannattaa malttaa odottaa. He eivät näe sitä konkreettista työmäärää, jonka Jolle varmasti tekee palatakseen takaisin.

Leverkusenin toisella suomalaispelaajalla asiat rullaavat rahtusen paremmin. Maalivahti Lukas Hradecky tuli seuraan täksi kaudeksi Eintracht Frankfurtista, ja miehelle sorvattiin välittömästi viisivuotinen sopimus. Rajamäki ei ole yllättynyt että Hradecky on juuri nyt sillä tasolla, millä hän on.

– Hän on meidän ainoa pelaaja maajoukkueessa, joka pelaa säännöllisesti absoluuttisella huipulla. Hän on tehnyt urallaan hyviä maltillisia päätöksiä. Kaikki on mennyt loogisesti.

– Hän on siinä tilanteessa, että hänen pitää pystyä auttamaan joukkuetta, eikä toisinpäin. Se on lähtökohta. Näytöt ovat nyt annettu ja hän on valmis tälle uudelle tasolle. Jos hän tekee yhden tai kaksi töppiä, niin se ei hänen asemassaan haittaa. Hän ei voi edetä urallaan enää montaa porrasta ylöspäin. Hän on jo absoluuttisessa huippuseurassa, Rajamäki toteaa.

Turkulaisvalmentaja tuntee Hradeckyn jo vuosien takaa.

– Muistan hänet jo pikkupojasta asti. Hän on hieno esimerkki nuorille siitä, että koskaan ei pidä luovuttaa. 16-17-vuotiaana hän ei ollut oman ikäluokkansa ykkösveska. Luke pääsi vasta myöhemmin kunnolla pelaamaan. Hän tuli aina iloisella mielellä ja hymyillen treeneihin 16-vuotiaana.

Rajamäki korostaa, että sinnikkyys palkitaan, kuten Hradeckyn tapauksessa.

– Nuorten pitää ymmärtää se, että ei saa luovuttaa, vaikka heti ei pääsisi pelaamaan. Samanlaisia esimerkkejä ovat nyt nuorten EM-kisoissa pelanneet Rasmus Leislahti ja Ville Tikkanen. Kumpikaan heistä ei ollut ennen tätä vuotta pelannut maajoukkueessa, mutta molemmat olivat silti avauksen pelaajia kisoissa.

Viasat ja Viaplay näyttävät suomalaisten otteet sekä Bundesliigassa että Nations Leaguessa. Bundesliiga alkaa elokuun 24. päivä, mutta Viasat seuraa tarkkoin joukkueiden otteita jo pre-seasonilla. Sunnuntaina Viasat Jalkapallo -kanavalla ja Viaplayssä on nähtävissä Schalken ja Erzgebirge Auen välinen mittelö. Suora lähetys alkaa klo 15.55.