Venäjän kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaava Moskovan Torpedo on erikoisen rasismikohun keskellä.

Seura ilmoitti tekevänsä sopimuksen Venäjällä syntyneen 19-vuotiaan kongolaistaustaisen Erving Botaka-Ioboman kanssa. Sen jälkeen Torpedon ultakannattajat hyökkäsivät seuraa kohtaan tyrmäten sopimuksen alkuunsa.

Kannattajat väittivät myöhemmin, ettei tyrmäys johtunut pelaajan ihonväristä, vaan siitä, että hän oli aiemmin urallaan edustanut Moskovan Lokomotivia (seuran paikallisvastustaja), eikä häntä haluttu siitä syystä takaisin. Ulta-kannattajien toiminta on ymmärretty Venäjällä rasistisena eleenä pelaajaa kohtaan.

Seura päätti lopulta vetäytyä pelaajan hankinnasta, kun kannattajat olivat uhkailleet suerajohtoa. Torpedon mukaan syynä oli se, että Botaka-Iobomasta olisi pitänyt maksaa siirtosumma, eikä seurassa ole ollut tapana maksaa siirtosummia. Joka tapauksessa monet katsoivat seuran tehneen päätöksen kannattajien rajun vastarinnan takia.

Myös Venäjän johtava jalkapallotoimittaja Artur Petrosyan, joka on työskennellyt muun muassa Sky Sportsille ja ESPN:lle, sai kuulla asiasta eikä mies hän ollut innoissaan.

– Uskomatonta. Moskovan Torpedo ilmoitti, ettei Erving Botaka pelaa enää joukkueessa vain päiviä se jälkeen, kun seura hankki hänet. Syy? Ultakannattajat protestoivat tummaihoisen pelaajan hankintaa vastaan ja uhkaili seurajohtoa. Vuosi on 2018, Petrosyan kirjoitti Twitterissä.