Kun perinteikäs SV Austria Salzburg muutettiin vuonna 2005 FC Red Bull Salzburgiksi (väliin mahtui tosin jokunen muukin nimenmuutos), alkoi rahavirtojen yltymisen vuoksi seurahistorian ylivoimaisesti menestyksekkäin aikakausi. Sen jälkeen on jaossa ollut 13 Itävallan-mestaruutta, ja Salzburg on voittanut niistä yhdeksän. Nyt RB Salzburgilla on allaan viiden liigamestaruuden putki.

Loppua Salzburgin dominanssille kansallisessa sarjassa ei ole näköpiirissä, mutta muiden rahaseurojen tavoin sekin mielii luonnollisesti mukaan myös Mestarien liigaan – sinne, missä todella suuret rahat liikkuvat. Nämä eivät kuitenkaan ole pelkästään tahdon asioita.

Nimellä Casino Salzburg seura ylsi Mestarien liigan lohkovaiheeseen kaudella 1994-1995, mutta punainen härkä rinnuksissaan Salzburg ei ole ollut yhtä onnekas. RB Salzburg on tavoitellut paikkaa lohkovaiheessa nyt peräti yhdellätoista kaudella viimeisten 13 kauden aikana – mutta aina turhaan.

Keskiviikkona näytti jo pitkään siltä, että RB Salzburgin unelma lohkovaiheesta tulisi vihdoin toteutumaan. Playoff-kierroksen otteluparissa vastaan tuli Belgradin Punainen tähti. Avausosa Serbiassa oli päättynyt maalittomaan tasapeliin, ja kotikentällään Salzburg eteni 2-0 -johtoon Israelin maajoukkuekärki Munas Dabburin maaleilla.

Ed Malyon

@eaamalyon
RB Salzburg appear to not want to qualify for the Champions League. Incredible how they put themselves in this situation every year

Jälleen kerran salzburgilaiset saivat oppia, että ei saa nuolaista, ennen kuin tipahtaa. Ei, vaikka tarjolla olisi kuinka hyvää energiajuomaa tahansa. Kotijoukkueen siivet katkaisi ranskalainen Ben El Fardou, joka pani pallon kahden minuutin sisällä kahdesti Salzburgin maaliin. Niin Punainen Tähti eteni yhteismaalein 2-2 vierasmaalisäännön turvin lohkovaiheeseen, ja RB Salzburg sai jälleen kerran pettyä.

Pettymys oli valtava, sillä Salzburg oli ottelussa ehdottomasti hallitseva osapuoli. Laukaukset kohti maalia kirjattiin sen hyväksi 10-3.

ג'ושוע

@A_JOSH27
What’s with RB Salzburg and UCL qualifiers..always ends badly

Karvaita pettymyksiä löytyy viime vuosien varrelta komeksi listaksi asti. Viime vuonna Salzburgin pudotti vierasmaalisäännöllä piskuinen kroaattiseura Rijeka. Toissa vuonna se taipui kotikentällään playoff-vaiheessa jatkoajalla Dinamo Zagrebille johdettuaan otteluparia vielä toisen osan 87. minuutilla.

Sitä ennen avausosan 2-0 -johto suli 2-3 -tappioksi Malmölle. Samainen Malmö oli pudottanut Salzburgin myös edellisvuonna playoff-vaiheessa. Tätäkin nolompaa oli putoaminen luxemburgilaiselle Dudelangelle kesällä 2012. Noutaja on nyt tullut Mestarien liigan karsinnoissa seitsemän kesänä peräkkäin, ennemmin tai myöhemmin. Salzburgilla on nyt 11 perättäistä pettymystä kontollaan.

Ramin Nagi

@NagiRamin
For the 11th year in a row, RB Salzburg have failed to qualify for the UCL. This game seems to have been vintage Football Manager in all regards.

Lohdutukseksi Salzburg pääsee sillä hyvin tuttuun Eurooppa-liigaan, jossa se säväytti viime kaudella raivaamalla tieltään Real Sociedadin, Borussia Dortmundin ja Lazion matkalla välieriin. Ensi vuoden mahdollisissa Mestarien liiga -karsinnoissa apina selässä on kuitenkin taas tätä vuotta isompi.