Suomalaistuomarin historiallista suoritusta Kreikan huippupelissä kehutaan – ”Sulki epäilijöiden suut”

© Kuva: Juha Tamminen

40-vuotias Mattias Gestranius teki viime viikolla historiaa. Suomalaistuomari pääsi viheltämään Kreikan liigan suurottelun AEK Ateenan ja PAOK:n välillä.

Gestranius ja hänen linjamiehensä olivat ensimmäiset ulkomaalaistuomarit Kreikan liigan sarjapelissä 43 vuoteen.

Myös Suomifutis haastatteli Gestraniusta viime viikolla tulevasta kokemuksesta.

AEK:n ja PAOK:n keskinäiset kohtaamiset ovat tunnettuja vihamielisyydestään. Viime kaudella hylätty maali lisäajalla sai PAOK:in omistajan ryntäämään kentälle ase vyöllään. Tapahtuman jälkeen sarja keskeytettiin kahdeksi viikoksi.

FIFA komensi välikohtauksen jälkeen Kreikkaa tekemään sääntömuutoksia rauhan takaamiseksi. Edessä olisi muuten ollut sarjan seurojen pudottaminen pois eurokilpailuista.

Gestranius suoriutui lopulta mallikkaasti kiihkeästä otteluparista. Suomalainen keräsi kreikkalaismedioissa runsaasti kehuja, joita uutistoimisto Associated Press oli poiminut.

– Gestranius sulki epäilijöiden suut. Ei valituksia PAOK:lta tai AEK:lta, kreikkalainen urheiluverkkosivu goalpost.gr kirjoitti.

Ta Nea -lehden toimittaja Yiannis Lambiris puolestaan uskoi kansainvälisen tuomarin läsnäolon saaneen pelaajat valmentajat käyttäytymään paremmin.

– Jos hän olisi ollut kreikkalainen, hän olisi saanut huutoja, koska hän antoi erityisesti kotijoukkueen pelata kovaa peliä. Hän ei tahtonut ylikäyttää pilliään. Pelaajat ja valmentajat kuitenkin käyttäytyivät hyvin, koska he tietäisivät etteivät he tulisi selviämään valituksista, Lambiris kirjoitti.

PAOK voitti pelin lopulta 2-0. Gestranius vihelsi pelin kunnialla alusta loppuun ilman häiriöitä.