Näkökulma: Pullukaksi haukutulla Petteri Forsellilla sadonkorjuun aika – takana pitkä ja kivinen tie

© Kuva: Juha Tamminen
Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS

Suomen maajoukkuepelaajilla on ollut varsin mainio syksy seurajoukkueissaan. Teemu Pukki on ollut koko Mestaruussarjan suurimpia onnistujia, Jere Uronen on tehoillut Belgiassa, ja isoista minuuteista nauttii moni muukin.

Juuri nyt Huuhkajien puhutuin nimi on kuitenkin Petteri Forsell. Ensi tiistaina 28 vuotta täyttävä kokkolalainen on pelannut Puolan pääsarjassa erinomaista syksyä, ja osoituksena tästä hänet valittiin keskiviikkona Ekstraklasan syyskuun parhaaksi pelaajaksi (lue uutinen). Valinnan arvoa nostaa sekin, että Forsellista tuli tiettävästi ensimmäinen tulokaskauttaan pelaava pelaaja, joka on kuukauden pelaajan arvonimen saanut.

Joko nyt paikka ikätoveri Pukin rinnalta aukeaa?

Muistan kuulleeni Forsellista puhuttavan ensimmäisen kerran kymmenisen vuotta sitten. Suomalaisessa juniorijalkapalloilussa kohistiin eniten tammikuussa 2008 Sevillan La Liga -organisaatioon siirtyneestä Forsellin ikätoverista Teemu Pukista, sekä vuotta nuoremmasta, Liverpoolin akatemiassa jalostuvasta Lauri Dalla Vallesta.

Forsell otti keväällä 2009 poikamaajoukkueessa mittaa muun muassa Real Madridin nykyisestä tähtipelaajasta Toni Kroosista. Kuva: Getty Images

Pukista ja Dalla Vallesta toivottiin suomalaisen jalkapalloilun uutta hyökkäyksen superkaksikkoa, mutta jossain kaukana Pohjanmaalla alettiin supista myös teknisestä ja taitavasta Forsellista. Ykkösen KPV:n edustusjoukkueessa kaksi kautta pelanneella Forsellilla kerrottiin olevan poikkeuksellinen potkutekniikka, mutta nuoren miehen luonne ei kaikkia juniorivalmentajia miellyttänyt. Forsell kun ei ujostellut oman mielipiteensä sanomista, tuolloinkaan.

– Ensimmäisenä tavoitteenani on, että pystyn elättämään itseni jalkapalloilulla. Aluksi liigassa ja myöhemmin ulkomailla. Toinen tavoite on, että pystyn pelaamaan vielä 50-vuotiaanakin. Niin kivaa touhua tämä on, Forsell linjasi syksyllä 2008 KPV:n Palloveikko-lehdessä (artikkeli luettavissa täältä).

Ensimmäinen iso harppaus Ahvenanmaalla

Ensimmäiseen tavoitteeseensa Forsell on jo yltänyt. Peli-iloa löytyy selvästi siinä määrin edelleenkin, ettei toisenkaan tavoitteen toteutuminen tunnu mahdottomalta. Sitä tuskin kuitenkaan kukaan kiistää, etteikö matka olisi ollut pitkä ja kivinen.

Forsell aloitti veikkausliigauransa VPS:ssä, mutta todellinen harppaus tapahtui, kun hän siirtyi syksyllä 2009 IFK Mariehamniin. Valmentaja Pekka Lyyski ymmärsi ”taiteilijaluonteeksi” kuvailtua Forsellia loistavasti, antoi tämän toteuttaa itseään ja hyödyntää parhaita vahvuuksiaan, ja tulos näkyi vuosi vuodelta entistä useammin myös tulostaululla. Siitä huolimatta kesällä 2013 tapahtunut unelmasiirto Turkin pääsarjan Bursasporiin oli yksi kaikkien aikojen hämmästyttävimmistä suomalaispelaajien siirroista.

Turkin Superliigassa minuutit jäivät viiteen, mutta cup-otteluita Forsell pääsi pelaamaan mukavasti tehden cupissa yhden maalinkin. Debyyttinsä Bursasporissa hän teki Eurooppa-liigan karsintapelissä Twenteä vastaan. Pääosin kausi 2012-2013 kului kuitenkin penkillä, ja edessä oli paluu Ahvenanmaalle monta kokemusta rikkaampana.

Bursaspor-pesti poiki Forsellille kuitenkin uran ensimmäisen kutsun A-maajoukkueeseen, tuolloinkin tosin vasta varamieslistalta. Heti debyytissään helmikuussa 2013 Forsell osoitti, että päätä ei palele. Mixu Paatelaisen Huuhkajat pelasi ystävyysottelua vieraskentällä Israelia vastaan, kun Forsell korvasi kentällä lähes-kaimansa Mikael Forssellin.

Petteri Forsell ehti olla kentällä vain varttitunnin, kun hän harhautti reilussa parissakymmenessä metrissä israelilaispelaajan ja tykitti pallon komeasti alakulmaan. Debyytti on yksi Huuhkajien historian ikimuistoisimpia.

Loistavasta debyytistään huolimatta Forsell sai odottaa seuraavaa maajoukkuekutsua 15 kuukautta. Seuraavan kolmen vuoden aikana otteluja Huuhkajissa kertyi vain neljä.

Miedz Legnicassa ura uuteen nousuun – kahdesti

IFK Mariehamnissa pelatessaan Forsell on onnistunut aina, ja on osoittautunut olevansa heittämällä liian hyvä Veikkausliigaan. Kesän 2015 polvivamma sekä tuloksettomat työnhakureissut Tanskassa, Saksassa ja Puolassa kuitenkin viivästyttivät lopullista läpimurtoa.

Kolmannen henkisen kotinsa Forsell löysi lopulta Puolan toiselta sarjatasolta Miedz Legnicasta. Puolentoista kauden aikana Forsell mätti 17 maalia ja häntä arvostettiin laajalti yli seurarajojen.

Kaiken piti olla jo valmista lopulliseen läpimurtoon, kunnes loppuvuosi 2017 meni taas täysin vihkoon. Siirto pääsarjaseura Cracoviaan oli totaalinen vikatikki, sillä uusi valmentaja sulki Forsellin heti joukkueen ulkopuolelle. Forsell agentteineen riitautti asian sopimusrikkomuksen vuoksi. Uusi tilapäinen osoite löytyi Ruotsin Örebrosta, mutta sielläkään ei ymmärrystä herunut.

Paluu ympäristöön, jossa pelaajaa rakastettiin, johti jälleen toivottuun lopputulokseen. Forsell nousi Miedz Legnican kanssa täksi kaudeksi pääsarjaan, ja Ekstraklasan vauhti on tuntunut sopivan suomalaiselle kakkostasoakin paremmin.

Hukatut vuodet kasvattaneet luonnetta?

Usein sanotaan, että joskus pitää ottaa askel taakse, että voi ottaa kaksi eteen. Tällaisia askelia Forsell on joutunut ottamaan urallaan useampaankin kertaan palatessaan Maarianhaminaan ja Legnicaan. Pitkäjänteisyys ja usko omiin kykyihin on kuitenkin vihdoin kantamassa hedelmää.

Ei 27-vuotias jalkapalloilijaksi vielä vanha ole, mutta en varmasti ole ainoa, joka sortuu Forsellin kohdalla jossitteluun. Haukkasiko Forsell aikanaan Bursasporissa liian ison palan? Olisiko Forsell voinut saada vaikkapa kolmosbundesliigan Arminia Bielefeldistä sopimuksen, jos asenne olisi ollut vielä urheilullisempi? Olisiko ura edennyt nopeammin, jos Forsell olisi saanut maajoukkueluotseilta enemmän luottoa Veikkausliigassa pelaamisesta huolimatta? Kenties hukatut vuodet ovat kuitenkin kasvattaneet luonnetta?

Petteri Forsellin kohdalla kritiikki kohdistuu hyvin usein miehen ulkoiseen olemukseen. Sosiaalisessa mediassa on lupa jauhaa monenlaista sontaa, mutta liikakiloihin on viitattu myös Forsellin vierailemissa seurajoukkueissa.

Forsellilla itsellään on kuitenkin aina riittänyt itseironian tajua. Miehen Instagram-käyttäjänimi on ”pullukka10”, eikä pelaaja ole koskaan jäänyt huutelijoiden edessä sanattomaksi. Vaikka Forsellilla on sanakin hallussa, niin parhaiten – ja epäilemättä mieluiten – hän vaientaa kriitikot maaleillaan.

– Olen hyväksynyt sen, että en ole pitkä ja laiha, annan siinä tasoitusta muille miehille. Sanotaan, että naisen unelma on pitkä ja komea mies. En ole kumpaakaan niistä, joten pitää löytyä jotain muita avuja. Olen varmaan hauska ja kiltti, Forsell lohkaisee Helsingin Sanomien torstaina julkaisemassa mainiossa henkilöhaastattelussa (HS:n juttu luettavissa täältä).

Löytyykö Riveltä luottoa?

Forsell on epäilemättä saanut taistella fyysisestä olemuksestaan poikivia ennakkoluuloja vastaan niin seura- kuin maajoukkuepolullaankin. Silti hänellä on sellaisia avuja, joista voisi varmasti olettaa Huuhkajien hyötyvän.

Päävalmentaja Markku Kanerva on toistaiseksi saanut pääasiassa kiitosta kokoonpanovalinnoistaan ja peluutuksestaan. ”Rive” tunnetaan myös miehenä, joka ei kovin hevillä voittavan joukkueen kokoonpanoon kajoa. Silti monet Suomen maajoukkueen kannattajat toivovat Forsellin nousevan Viroa ja/tai Kreikkaa vastaan jo Huuhkajien avaukseen asti.

Huuhkajia ei tunneta varsinaisesti erikoistilannevahvana joukkueena. Jari Litmasen ja Alexei Eremenko Juniorin jälkeen Suomella ei ole oikein ollut huippuluokan kulmapotku- tai vaparispesialistia. Tälle osa-alueelle Forsellilla on epäilemättä paljon annettavaa, sillä antaahan hän erikoistilanteita myös Legnicassa.

Epäilyt ”kasetin kestämättömyydestä” Forsell on todistanut jo vuosia sitten pötypuheiksi.

Kanerva epäröi taannoin Forsellin sopeutumista pelitapaan, ja monia arveluttaa myös hänen puolustussuunnan pelaamisensa. Raportit Puolasta kertovat kuitenkin Forsellin olevan elämänsä kunnossa. Samaa viestiä välittävät myös tilastot, joiden mukaan Forsell on seurassaan paitsi eniten kilometrejä mittauttavia että eniten spurtteja ottavia pelaajia.

Jos Forsell pääsee Viroa ja Kreikkaa vastaan kentälle, voi hänellä olla kenties viimeinen tilaisuutensa nousta Suomen A-maajoukkueen eturiviin. Samasta pelipaikasta kun saattaa marraskuussa tulla kilpailemaan myös muuan Roman Eremenko.

Forsellilla on, kuten kaikilla pelaajilla, omat heikkoutensa, mutta epäilyt ”kasetin kestämättömyydestä” hän on todistanut jo vuosia sitten pötypuheiksi. Moni muu olisi saattanut lyödä jo hanskat tiskiin vuosien varrella koetelleiden vastoinkäymisten edessä, mutta Forsell on palannut aina entistä vahvempana takaisin.

Taituri on nauttinut kulttisuosiosta suomalaisten jalkapallon ystävien keskuudessa jo pidempään, johtuen muun muassa avoimesta ja värikkäästä luonteestaan. Julkisuutta Forsell ei ole ikinä pelännyt. Mies on Suomi-futiksen kenties värikkäin somepersoona ja onpa hän ehtinyt hassuttelemaan Ahvenanmaalla Robert Heleniuksen ja Lassi Hurskaisen kanssa YouTube-videoilla.

Puolentoista vuoden tauon jälkeen saamansa maajoukkuekutsun Forsell ansaitsi kuitenkin tyystin pelillisillä ansioillaan, ei sympaattisella luonteellaan. Tätä Kanervan valintaa ei ole kritisoinut kukaan, ja on täysin mahdollista, että juuri Forsell on Suomen salainen ase lokakuun maaotteluissa. Pitkään siihen on mennyt, mutta Petteri Forsellin läpimurron aika voi olla juuri nyt.

Heikki Kuparinen

Tänään kuumia live-matseja!

Bundesliigan alun kunniaksi Viaplaylla on HUIPPUTARJOUS. Katso kaikki Bundesliigan matsit sekä Joel Pohjanpalon 2. Bundesliigan pelit alle kympillä kuussa! Ei sitoutumispakkoa. Viaplay nyt 9,99€/kk (norm. 29,99€).
NAPPAA TARJOUS