Näkökulma: Yhdessä yössä kansan suosikiksi – Suomen keskikentällä dominoi Paul Pogban ja N’Golo Kantén välimuoto

© Kuva: Juha Tamminen

Suomi menettää pallon vaarallisella vyöhykkeellä keskikentällä. Suomen numero kuusi aloittaa kuitenkin välittömän vastaprässin Kreikan pallolliseen pelaajaan. Tämä nuorukainen livahtaa juuri oikea-aikaisesti vastustajan ja pallon väliin, ilman että tuomari joutuisi puuttumaan tilanteeseen. Pallo on jälleen Suomella.

Numero kuusi antaa helpon syötön omilleen, pysähtyy, tekee oikeassa peliasennossa liikkeen pelattavaksi ja saa nopeasti pallon takaisin. Suomi on saanut taas pallonhallinnan ja lähtee rakentamaan hitaampaa hyökkäystä.

Numero kuusi antaa kovan, mutta tarkan syötön ahtaaseen väliin kapteeni Tim Sparville, joka palauttaa ensimmäisellä kosketuksella pallon kutoselle. Pienellä käyttösyötöllä imetään kolme Kreikan pelaajaa Sparvin ympärille. Kun pallo on taas kutosella, vaihdetaan pelin painopistettä ja Suomi hyödyntää tyhjän tilan toisella puolella kenttää. Peli soljuu.

Numero kuusi on Glen Kamara, 22-vuotias Tampereella syntynyt, Arsenalin akatemian läpikäynyt ja nykyisin skotlantilaista Dundee FC:tä edustava keskikenttäpelaaja. Kamara pelasi Kreikkaa vastaan ensimmäistä kertaa Suomen avauskokoonpanossa kilpailullisessa ottelussa. Ja esiintyminen oli niin luontaista, että tuntui kun hän olisi pelannut kyseisessä roolissa jo kymmenen vuotta. Huuhkajat on saanut Kamarasta uuden pelillisen kapellimestarin ja tältä nuorukaiselta on nähty vasta ensiaskeleet.

LUE LISÄÄ Kreikka-voitosta.

Kokonaisvaltainen paketti

Kamara on pelaaja, joka tekee ratkaisuja kentällä luontaisesti. Ja nuo ratkaisut ovat kerta toisensa jälkeen oikeita. Ne vievät peliä eteenpäin, vaikka ajoittain syöttö lähtisikin taaksepäin. Suomen keskikentällä ei ole nähty tuollaista lahjakkuutta vuosiin, keskustan alemmassa roolissa tuskin koskaan. Kamaran ratkaisut pallollisena ja pallottomana ovat huipputasoa.

Riistopelaaminen voi kuulostaa helpolta ja simppeliltä, mutta todellisuudessa se on kaikkea muuta. Pallon riistämisen vastustajalta voi tehdä monella tapaa, mutta Kamaran tapa luikerrella vastustajan ja pallon väliin juuri oikeaan aikaan on jopa kaunista katsottavaa.

Kamara pystyy riiston jälkeen helposti jatkamaan peliä, eli antamaan syötön omilleen. Toinen vaihtoehto on se, että vastustaja joutuu rikkomaan Kamaraa, koska hän on heti riiston jälkeen oikeassa peliasennossa, mikä taas aiheuttaa vaaran vastustajalle. Kamaralla on jalka vapaana riiston jälkeen ja vastustajan täytyy nopeasti peittää se. Jos peittäminen ei ole mahdollista, jäljelle jää vain rikkeen tekeminen ja pelin pysäyttäminen.

Kamarassa on riistäjänä paljon samaa kuin Chelsean ranskalaisessa keskikenttäpelaajassa N’Golo Kantéssa. Oikea-aikaisuus ja sijoittuminen tekevät riistojen tekemisestä jopa helponnäköistä. Lisäksi Kanté ja Kamara pystyvät toistuvasti jatkamaan peliä riiston jälkeen oikeassa peliasennossa, jolloin ensimmäisen syötön antaminen omille helpottuu. Peli virtaa.

Glen Kamara viimeisteli Suomen 2-0-osuman. Kuva: Juha Tamminen

Pallollisena Kamaran esiintyminen on vakuuttavaa. Syötöt ovat kovia ja tarkkoja. Ne antavat pelaajalle signaalin, mitä tehdä seuraavaksi. Jos syöttö tulee yläjalalle, on se signaali pelikaverille, että etene. Mikäli syöttö tulee negatiiviseen peliasentoon, pelikaveri tietää, että kyseessä on käyttösyöttö, jolla imetään vastustajia pallon ympärille. Käyttösyötön jälkeen Kamara haluaa pallon takaisin. Hyvin samanlaisia elementtejä löytyy Manchester Unitedin keskikenttäpelaaja Paul Pogban työskentelystä varsinkin Ranskan maajoukkuepaidassa.

Kamaran tekemisessä näkyy se, että hän lähti Englantiin jo 12-vuotiaana. Arsenalin akatemiassa varttunut pelaaja on saanut vahvan jalkapallokoulutuksen, mikä näkyy laadukkaassa peruspelaamisessa.

Huima potentiaali

LUE MYÖS Kamaran kommentit Kreikka-ottelusta.

Vertaukset maailman huippupelaajiin ovat toki epäolennaisia, mutta jotain ne kertovat Kamaran potentiaalista. Täytyy muistaa, että kyseessä on vasta 22-vuotias pelaaja, jonka kehityskäyrä on vahvasti ylöspäin.

Jo nyt Kamaraa ollaan viemässä Dundeesta muualle ensi tammikuun siirtoikkunassa. Kamaran sopimus nimittäin päättyy ensi kesänä, ja Dundee haluaa varmasti rahastaa timantillaan. Täysin mahdotonta ei ole sekään, että Kamara palaisi Englantiin ja jopa suoraan Valioliigaan. Debyytti Valioliigassa on yhä tekemättä, mutta Liigacupissa mies on jo esiintynyt Arsenalin paidassa kaudella 2015-16.

Suomella on käsissään joka tapauksessa pelaaja, josta voi kasvaa yksi Euroopan huipuista omalla pelipaikallaan. Sellaisia helmiä ei liiaksi ole Suomessa ollut. Nyt on, ja ties vaikka tämä mies veisi Huuhkajat ensimmäistä kertaa arvoturnaukseen.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.