Urheilumaailman onni on se, että sitä mukaa, kun vanhoja tähtiä jää eläkkeelle, syttyy uusia siellä täällä. Yksi tällainen nuori nousukas, josta jalkapallopiireissä nyt kohistaan, on Ajaxin 21-vuotias keskikenttäpelaaja Frenkie de Jong.

De Jongista ovat tiettävästi monet suurseurat kiinnostuneet, mutta erityisen tiukasti häntä huhutaan Barcelonan seuraavaksi suurhankinnaksi. Eikä mikään ihme. De Jong on noussut Ajaxin ehdottomaksi profiilipelaajaksi, ja syyskuussa hän debytoi myös Hollannin A-maajoukkueessa.

Siirtojuoruissa supistaan, että Barcelona olisi valmis maksamaan de Jongista siirtosumman, joka voisi nousta 50 miljoonaan euroon. Summa on kirjaimellisesti eri planeetalta kuin De Jongista maksettu edellinen siirtokorvaus. Ajax nimittäin pulitti De Jongista Willem II:lle vuonna 2015 tasan yhden euron.

Miten Ajax sitten nappasi huippulupauksen koomisella euron korvauksella? Tilanne selittyy Willem II:n silloisella hädällä. Eredivisien pienimpiin seuroihin lukeutuva ja ajoittain sarjatasoa alempanakin piipahtanut tilburgilaisseura tarvitsi kipeämmin pelaajia kuin rahaa.

Juuri kaudeksi 2015-2016 Eredivisieen palannut Willem II kieltäytyi jopa kasvattajakorvauksesta ja halusi sen sijaan neljä Ajax-pelaajaa lainalle. Se sai käyttöönsä Lucas Andersenin, Richairo Zivkovicin, Ruben Ligeonin ja Lesly de San. Yksikään näistä ei ole kuitenkaan noussut parrasvaloihin De Jongin tapaan.

Willem II:n kehnolta kaupalta näyttävä diili kohenee kuitenkin, kun otetaan huomioon, että se saa De Jongin tulevasta siirtokorvauksesta 10 prosentin osuuden. Siirron tapahtuessa on luvassa myös kasvattajakorvaus.

Willem II:ta odottaa siis miljoonapotti, mutta niin odottaa toistakin pientä hollantilaisseuraa. Willem II:lla oli De Jongin edellisen siirron aikaan yhteinen juniorijaosto nykyisin toisella sarjaportaalla pelaavan RKC Waalwijkin kanssa. Näin ollen Waalwijkilla olisi ollut oikeus 40 prosentin osuuteen De Jongista maksettavasta kasvattarajarahasta.

[readmore from=De-Jong-Frenkie]

Waalwijk riitautti siirron, ja sai sen seurauksena 50 000 euron hyvityksen. Brabants Dagbladin mukaan Waalwijk saa lisäksi myös osuutensa De Jongin tulevasta siirrosta. Jos siirtosumma on 20 miljoonaa euroa, Waalwijk nettoaisi kaupassa miljoonan. Jo se riittäisi vapauttamaan seuran sitä piinaavasta velkataakasta, ja todennäköisesti miljoonia on luvassa enemmänkin.

Siirtyy Frenkie de Jong sitten Barcelonaan, Manchester Cityyn, Real Madridiin tai minne hyvänsä, tulee siirto käytännössä pelastamaan kaksi pienehköä hollantilaisseuraa ja paisuttamaan rutkasti myös Ajaxin kassaa. Ei huonommin pelaajalta, josta maksettiin kolme vuotta sitten yksi vaivainen euro.

Lähde: Transfermarkt