Veikkausliigakausi huipentui viime lauantain päätöskierroksella, ja pelaamatta on enää kaksi karsintaottelua. Urheilun ystävien onneksi jokaikinen vuosi tuottaa parrasvaloihin uusia tähtiä kulissien taakse väistyvien veteraanien korvaajiksi. Poikkeusta ei tehnyt tämäkään vuosi, ja nyt nostammekin esille mielestämme viisi kuuminta läpimurtopelaajaa kaudelta 2018.

5) Teemu Jäntti, FC Lahti

Tämän vuosituhannen puolella ensiparkaisunsa päästänyt Jäntti oli Lahden yllätyshankinta Kakkosen PKKU:sta. Jäntti pelasi debyyttikaudellaan Veikkausliigassa 21 ottelua, ja teki myös kaksi maalia. Monipuolista lahjakkuutta peluutettiin eri pelipaikoilla keskikentällä ja puolustuksessa, ja kauteen mahtuivat myös alle 19-vuotiaiden EM-kisat Pohjanmaalla. Suuri tulevaisuus edessä.

Kuva: Juha Tamminen

4) Arttu Hoskonen, FC Inter

Hoskonen sai melko mukavasti peliminuutteja jo kaudella 2016, mutta viime kausi oli loukkaantumisten vuoksi tynkä. Kaudella 2018 Hoskonen otti Interin takalinjoilla jo ison ruudun kantaakseen, ja oli turkulaisten sesongin suurimpia onnistujia. 21-vuotias toppari osoitti merkittävää taktista kypsyyttä, hyödynsi rotevan kroppansa avuja hienosti ja pärjäsi mukavasti myös ilmataisteluissa. Topparin koulutuksen saanutta Hoskosta peluutettiin myös laitapuolustajan paikalla, eikä taso laskenut. Kaarinalaisen hyvä kausi palkittiin kahdella valinnalla kuukauden joukkueeseen.

Kuva: Juha Tamminen

3) Lucas Lingman, RoPS

20-vuotias Lucas Lingman teki debyyttimaalinsa Veikkausliigassa jo kaudella 2017, mutta koska kolmen kauden aikana HJK:ssa oli tullut minuutteja vain reilut 600, päätti keskikenttäpelaaja hakea vastuuta Rovaniemeltä. Päätös oli hyvä, sillä Lingman pelasi yhtä vaille kaikissa hopeajoukkueen otteluista, ja 30 pelissä hän seisoi avauskokoonpanossa. Pelintekijä teki RoPS:lle viisi maalia ja syötti neljä, ja siirto ulkomaille lienee vain ajan kysymys. Vielä kuumempi kysymys on tosin se, miksei Lingmania ole nähty missään nuorisomaajoukkueissa yli kolmeen vuoteen?

Kuva: Juha Tamminen

2) Robert Ivanov, Honka

Syyskuussa 24 vuotta täyttänyt toppari oli kauden suurimpia yllättäjiä yhdessä yllättävän lähelle mitalisijaa päässeen Hongan kanssa. Kausi pääsarjatasolla oli Ivanoville ensimmäinen, mutta sitä ei peliesityksistä todellakaan huomannut. Lähes kaksimetrinen puolustaja hallitsi tonttiaan suvereenisti, ja pelasi hyvällä itseluottamuksella. Tilastoihin Konnun kasvatti jätti myös kolme maalia. Hoskosen tavoin kahdesti kuukauden joukkueessa.

Kuva: Juha Tamminen

1) Lassi Lappalainen, RoPS

20-vuotias Lappalainen teki jo Lingmania ennen päätöksen lähteä HJK:sta napapiirille peliaikaa hakemaan. Lappalainen teki jo viime kaudella RoPS:lle neljä maalia, mutta lopullinen läpimurto on viimeistään nyt valmis. Kahdeksan maalia ja viisi maalisyöttöä eivät jätä kylmäksi ketään, ja nuori laitapelaaja oli hyvin monessa ottelussa sinipaitojen vaarallisin ase.

Keskelle kesää mahtui pitkänpuoleinen kuiva kausi, ja koko kauden kestävällä tasaisuudella 15 maalia olisi täysin realistinen tavoite. Tosin lienee yhä mahdollista, että Lappalaisen ura jatkuu jo ensi vuonna ulkomailla. Teki syksyn aikana myös Pikkuhuuhkajissa kolme maalia.