Ylpeyden aiheesta tuli häpeäpilkku – Italian A-maajoukkue jakaa mielipiteitä: ”Puheissa negatiivinen sävy”

© Kuva: Getty Images

Jalkapallon suurmaihin lukeutuvan Italian maajoukkue on viime ajat soutanut todella synkissä vesissä ja kansallisylpeyden aihe on muuttunut kansallisen tuskan aiheuttajaksi.

Italia on juhlinut jalkapallon maailmanmestaruutta neljä kertaa, viimeksi vuonna 2006. Yhtä monta mestaruutta on Saksalla, edellä on vain viisinkertainen maailmanmestari Brasilia. Ensimmäistä kertaa 60 vuoteen Italiaan ei kuitenkaan nähty viime kesän MM-turnauksessa, kun Ruotsi pudotti Italian jatkokarsinnassa.

Karsintafiaskon jälkeen päävalmentaja Gian Piero Ventura sai potkut ja Italian jalkapalloliiton puheenjohtaja Carlo Tavecchio erosi tehtävästään. Toukokuussa uudeksi päävalmentajaksi tuli seurajoukkuetasolla Italian ja Englannin mestaruuksia juhlinut Roberto Mancini, mutta hänenkään alaisuudessaan Italia ei ole voittanut kuin yhden pelin kuudesta pelaamastaan.

Viime vuodesta lähtien Italiassa ammattiaan harjoittanut Suomen maajoukkuepuolustaja Sauli Väisänen on päässyt aitiopaikalta aistimaan italialaisten tuskaa maajoukkueen esityksistä.

– Luulen, että tämä liittyy tietyllä tapaa italialaisuuteen ylipäätään. Kun joku asia mistä ollaan tosi ylpeitä ei sujukaan hyvin, pystyn hyvin näkemään, että on heille ihan luonnollista lähteä puhumaan siitä pahaa ja negatiivista juttua, Väisänen arvioi SuomiFutis-sivuston haastattelussa.

MM-kisoista putoaminen riittäisi jo yksinään syyksi negatiivisuudelle, mutta Mancinin 2-1-voittoon Saudi-Arabiasta päättyneen debyyttiottelun jälkeen käynnissä on viiden ottelun voitoton putki, joka sai jatkoa keskiviikon 1-1-harjoitusottelussa Ukrainaa vastaan. Nations Leaguessa Italia on pelannut 1-1-tasapelin Puolaa vastaan ja kärsinyt 0-1-tappion Portugalille. Fifa-rankingissa Italia on tällä hetkellä vasta 20:s.

– Vaikka arvostus maajoukkuetta kohtaan Italiassa on totta kai edelleen todella kova, niin kyllä pikkaisen tuntuu siltä, että porukka puhuu tällä hetkellä vähän negatiiviseen sävyyn maajoukkueen touhusta. Löytyy totta kai paljon asiantuntijoita, jotka tekevät parannusehdotuksia sun muuta, Väisänen kertoo.

Elokuussa Serie A -seura SPAL:sta lainalle Serie B:n Crotoneen siirtynyt Väisänen on toisaalta myös nähnyt läheltä, miten suuri asia Italian maajoukkue ja siinä pelaaminen edelleen on.

– Kun SPAL:sta meidän oikea wingback Manuel Lazzari nousi maajoukkueeseen ja pelasi ensimmäisen maaottelunsa, silloin näki kuinka paljon sitä maajoukkuepaikkaa kuitenkin arvostettiin. Kuinka iso juttu se oli koko seuralle, koko kaupungille ja tietysti Manuelille itselleen.

Roberto Mancinin luotsaama Italia yrittää katkaista voitottoman putkensa, kun se kohtaa UEFA Nations Leaguen ottelussa vieraskentällä Puolan sunnuntaina 14.10. Lähetys ottelusta alkaa Viasat Jalkapallo -kanavalla ja suoratoistopalvelu Viaplayssa klo 21.35. Ottelun parhaat palat ovat katsottavissa Viafreessä.

Kimmo Mäkinen