Suomen Cup alkaa olla suomalaisessa jalkapalloilussa verrattain unohdettu, tai ainakin väheksytty kilpailu. On puhuttu Suomen Cupin alasajosta ja naurunaiheesta, eikä cup-kiima varsinaisesti ole ollut viime vuosina läsnä. UEFA sentään pakottaa jakamaan yhden Suomelle kuuluvista europaikoista cupin kautta, joten sikäli ainakin loppuottelu otetaan vielä vakavissaan.

Vielä vuonna 2008 Suomen Cupiin osallistui 361 joukkuetta. Määrä on laskenut tasaisesti, ja viime vuonna osallistuvien joukkueiden määrä jäi jo alle 60:n. Pääsyy cup-innon laskuun on siinä, että cupiin muutama vuosi sitten lanseerattu lohkovaihe pelataan talvikuukausina halleissa. Tällaisia ei kaikkien alasarjajoukkueiden käytössä helposti ole, yleisö ei löydä paikalle eivätkä toki joukkueetkaan ole välttämättä niin varhain likimainkaan kasassa.

LUE MYÖS: Palloliiton kilpailupäällikkö myönsi, ettei lohkojakoa tehtykään vapaalla arvonnalla

Suomen Cupin rinnalle on kehitetty Regions Cup, mutta silti monet muutkin kuin paatuneimmat jalkapalloromantikot haikailevat ”vanhan kunnon Suomen Cupin” perään.

Kaudeksi 2019 cupiin tehdään jälleen muutoksia, mutta lohkovaihe pysyy ohjelmassa edelleen. Nyt lohkoja vain pelataan kolmessa eri tasossa: Veikkausliigan seurojen kesken, Ykkösen joukkueiden kesken ja Kakkosen Cupissa. Tammikuusta maaliskuuhun pelattavissa lohkovaiheissa selvitetään 14 joukkuetta, jotka jatkavat cup-taivaltaan Suomen Cupin neljännesvälierissä.

Kahdesta Veikkausliigan kuuden joukkueen lohkosta 16 parhaan joukkoon selviää kahdeksan joukkuetta, Ykkösestä puolivälieriin tulee neljä joukkuetta ja Kakkosesta kaksi. Kaksi neljännesvälieräjoukkuetta on jo selvillä, sillä Regions Cupin finalistit VJS ja FC Kiisto saivat menestyksestään palkinnoksi paikan cupissa 16 parhaan joukkoon.

Ottamatta sen tarkemmin kantaa siihen, kuinka järkevä hyvin läheisesti jo kuopattua Liigacupia muistuttava tuorein cup-uudistus on, sai futisväki maanantaina jälleen hämmästyä. Palloliitto arpoi maanantaina Veikkausliigan ja Ykkösen cupin lohkovaiheet, mutta monien Twitter-käyttäjien mielestä kyseessä oli arvonnan sijaan ”arvonta”.

Suomen Cupin tuoreimmissa säännöissä lukee selkeästi, että lohkojako tehdään vapaalla arvonnalla. Hämmästys olikin suuri, kun Veikkausliigan osalta joukkueet jakautuivat suoraan eteläisiin ja pohjoisiin lohkoihin.

– Vapaalla arvonnalla saatiin maantieteellisesti yllättävän sopiva lopputulos. En ole kovin herkästi foliohattuiluun taipuvainen, mutta eihän tämä nyt sattumaa voi olla, Tero Nurmi kirjoitti Twitterissä.

Antti Koivula

@akaa89
Huhujen mukaan @Palloliitto & @SuomenCup määrittelivät palaverissaan "vapaan arvonnan" tällä kertaa tilanteeksi, jossa toisen korin joukkueet ovat kaikki sijoitettuja #Suomencup #Veikkausliiga #Palloliitto

Finsvenskan

@Finsvenskan
Hyvin arvottu 👏 Voisiko jatkossa joku kuvata nettiin tämän "vapaan arvonnan", ettei ilkikurisimmat vain kuvittelisi että joukkueet olisi jaettu maantieteellisin perustein? Vai heittikö toimiston siivooja vahingossa Kinder-munien keltaiset muovit roskiin #suomencup @SuomenCup

Jalkapallon Suomen Cup

@SuomenCup
Miesten Suomen Cup 2019 lähestyy!

Miesten Suomen Cupin 2019 karsintalohkojen ohjelma on selvillä! Kuvasta näkyy lohkojako ja otteluohjelma löytyy linkistä.

bit.ly/cup-lohko-ohje…

#suomencup #veikkausliiga #ykkönen

Akseli Innanen

@AksuInnanen
6 joukkuetta 12:sta on maantieteellisesti etelämpänä kuin @IlvesEdustus. Kutsutaankohan Mansessa #suomencup arvontaa nykyään arvonnaksi vai ”arvonnaksi”?

Jalkapallon Suomen Cup

@SuomenCup
Miesten Suomen Cup 2019 lähestyy!

Miesten Suomen Cupin 2019 karsintalohkojen ohjelma on selvillä! Kuvasta näkyy lohkojako ja otteluohjelma löytyy linkistä.

bit.ly/cup-lohko-ohje…

#suomencup #veikkausliiga #ykkönen

Tero Nurmi

@teronurmi
Vapaalla arvonnalla saatiin maantieteellisesti yllättävän sopiva lopputulos. En ole kovin herkästi foliohattuiluun taipuvainen, mutta eihän tämä nyt sattumaa voi olla. #SuomenCup

Vielä muutamia vuosia sitten Palloliitolla oli tapana välittää live-lähetys cupin arvontatilaisuuksista. Syystä tai toisesta tuosta käytännöstä on nyt luovuttu. Maanantain kaltainen arvontatulos ei ainakaan vähennä Suomen Cupin uskottavuusongelmia.

Suomen Cupin lohkovaihe alkaa 18. tammikuuta ja päättyy 3. maaliskuuta.