Maanantaina ilmoitettiin Suomen Cupin lohkojaot. Vuoden 2019 cupiin tuli uudistuksena se, että lohkovaihe jaetaan tason mukaan. Veikkausliigan lohkojako herätti sosiaalisessa mediassa hämmästelyä, koska säännöissä on puhuttu vapaasta arvonnasta, jolla lohkojako olisi tehty.

LUE MYÖS: Irvokas Suomen Cup -farssi sai jälleen futisväen takajaloilleen – ”Kävipä satumainen onni”

Palloliitosta myönnettiin tiistaina SuomiFutis-sivustolle, että lohkojakoa ei tehty tänä vuonna vapaalla arvonnalla, vaikka säännöissä näin lukeekin (näet säännöt tästä). Lohkojako tehtiin alueellisesti seurojen toiveesta. Palloliiton kilpailupäällikkö Peter Lundström kertoi, että tiedottaminen ja sääntöjen muokkaaminen on jäänyt kiireen vuoksi tekemättä.

– Sen piti olla vapaa arvonta, mutta lokakuun liittohallituksen kokoukseen liiga toi esityksen, ettei mentäisi vapaalla arvonnalla vaan tehtäisiin alueelliset lohkot. Sitä päivitystä sinne sääntöihin ei olla ehditty tekemään, koska nyt oli vain kiire saada nämä lohkot tehtyä, Lundström kertoi puhelimitse SuomiFutis-sivustolle.

Vapaan arvonnan sijaan lohkojako on siis tehty alueellisena jakona, jossa lohkon kolme parhaiten Veikkausliigassa viime kaudella sijoittunutta saavat kolme kotipeliä. Lohkon kolmelle heikoimmalle jää näin ollen kaksi kotiottelua.

Tiedotus lohkojaon tekemisestä on kulkenut seuroille, mutta Palloliitto ei ole ehtinyt viestimään asiasta ulospäin. Ilmeisesti myöskään seurat eivät ole kauheasti asiasta hiiskuneet julkisuuteen, sillä futisväen keskuudessa on kovaan ääneen ihmetelty ”vapaata arvontaa”, jota ei siis koskaan suoritettu.

– Toki asianosaiset liigaseurat ovat olleet tästä tietoisia ja tässä toimittiin todella nopealla aikataululla, Lundström muistutti.

Lundströmin mukaan sääntö on tarkoitus muuttaa pikaisesti ja jatkossa lohkojako tehdään alueellisesti eikä vapaalla arvonnalla.

– Kannatan vapaata arvontaa, koska tämä on Suomen Cup, ja cupin henkeen kuuluu mielestäni vapaa arvonta. Nyt luulen, että jotkut seurat, jotka ovat kaavion mukaan alueellisesti jaettu, tulevat huomaamaan, että ”mehän ei haluttu tota eikä tota”. Ehkä he rupevat miettimään, että olisiko heillä vapaan arvonnan kautta ollut paremmat mahdollisuudet saada sitä, mitä toivoivat, Lundström pohti.

Sen sijaan Ykkösen joukkueiden osalta lohkojako tehtiin vapaalla arvonnalla.

Muokattu 20.11. klo 11.56: Lisätty, että Ykkösen Suomen Cupin karsintalohkon joukkuejako tehtiin arvonnalla.