Huuhkajien kapteeni Tim Sparv siirtyi kesällä 2014 saksalaisesta SpVgg Greuther Fürthistä tanskalaiseen FC Midtjyllandiin, jossa hän pelaa edelleen. Midtjylland tunnetaan ”Moneyball”-seurana, joka hyödyntää pelaajatarkkailussa ja muussakin toiminnassaan erityisen paljon tilastoja. 31-vuotiaalla Sparvilla on mallista pelkkää hyvää sanottavaa.

– Seuran tilastoihin perustuva lähestymistapa on jo siirtomarkkinoilla isossa roolissa. Midtjylland hankkii vain pelaajia, joilla on kiinnostavat tilastot, Sparv aloittaa saksalaisen Spoxin haastattelussa.

– Käytetyn mallin mukaan kakkosbundesliiga on yksi aliarvostetuimmista liigoista. Liigan parhaat joukkueet yltävät lähes valioliigaseurojen tasolle.

– Me pelasimme Fürthin kanssa hyvän kauden, kävimme sarjakärjessäkin ja taivuimme vasta karsinnassa HSV:lle. Siksi Midtjylland päätti katsoa joukkuetta tarkemmin ja etsiä avainpelaajia, Sparv selvitti ja kertoo myös omien vahvuuksiensa tulleen siten esille.

– Silloin he huomasivat, että minä olin kentällä useimmissa voitetuissa peleissä, ja tasapeleissä ja tappioissa vastavaasti flunssassa tai pelikiellossa. Tilanne oli sama edellisessä joukkueessani Groningenissa. En ole ikinä ollut pelaaja, joka haalii paljon maaleja tai maalisyöttöjä, mutta minulla on ilmeisesti erityisiä johtajan ominaisuuksia, joita ei voi mitata. Siten Midtjylland huomasi minut.

Typerät kaukolaukaukset pannassa

Tilastoja hyödynnetään Sparvin mukaan myös Midtjyllandin arjessa.

– 8-10 pelin välein meidän esityksistämme laaditaan kattava arvio, ja valmentajat selittävät meille, mitä meidän pitäisi tehdä paremmin. Siinä käydään läpi yksinkertaiset asiat kuten kaksinkamppailut, syötöt ja keskitykset, sekä monimutkaisempia konsepteja kuten maaliodottamat.

Maaliodottama-analyysissä on Sparvin mukaan kyse siitä, kuinka suuri maalin todennäköisyys mistäkin tilanteesta on. Onnistuminen riippuu muun muassa etäisyydestä maaliin, syötön tulokulmasta ja siitä, ampuuko pelaaja paremmalla vai huonommalla jalallaan. Sparvilla onkin asian suhteen pelaajille painavia neuvoja.

– Suosittelisin jokaiselle laukomista vain rankkarialueen sisältä tai sen läheltä. On tietysti hienoa nähdä komeita kaukolaukauksia, mutta niiden kannattavuus on liian alhainen. Kun katson telkkarista peliä, jossa joku laukoo 25 metristä huonommalla jalallaan, suutun oikein kunnolla. Siinä ei ole mitään järkeä, Sparv jyrähtää.

Euroopan parhaita erikoistilannejoukkueita

Midtjyllandissa harjoitellaan erityisen paljon ja huolellisesti myös erikoistilanteita, joissa joukkueen onnistumisprosentti onkin todella korkea. Tätäkin Sparv osaa arvostaa.

– Monissa seuroissa erikoistilanteita ei oteta vakavasti. Niitä harjoitellaan päivää ennen peliä ehkä kymmenen minuuttia, ja sitten odotellaan tuloksia. Ei se valitettavasti toimi niin.

– Hyviin erikoistilanteisiin vaaditaan luovuutta, paljon harjoittelua ja kattavia videoanalyysejä. Jos minusta tulee joskus valmentaja, palkkaan ehdottomasti oman erikoistilannevalmentajan, Huuhkaja-kippari lupaa.

Mitään sanahelinää Sparv ei puhu. Spox vertaili Midtjyllandin tämän kauden erikoistilannemaalien määrää kaikkiin Euroopan Top 5 -liigojen joukkueisiin, ja tanskalaisseuran (0,88 erikoistilannemaalia/peli) edellä tilastoissa on ainoastaan kaksi bundesliigaseuraa, Augsburg ja Borussia Mönchengladbach.

Sparv on sininen luonne

Luonnekysymyksiäkään ei Midtjyllandissa ole unohdettu. Jokainen joukkueen uusi pelaaja saa seuraan tullessaan eteensä persoonallisuustestin. Testissä vastataan noin 30 kysymykseen, ja vastausten perusteella pelaajasta laaditaan 20-sivuinen käyttäytymisprofiili.

Luonnetyypit jaotellaan eri väreihin. Sparv on testin mukaan sininen luonne.

– Se tarkoittaa, että olen rakenteellinen, järjestelmällinen ja kurinalainen. Jos olen epäjärjestelmällisessä ympäristössä, jossa toimitaan spontaanisti, hermostun. Silloin pienistä ongelmista tulee päässäni isoja ja minun pitää rauhoitella itseäni.

Ylioppilasjuhlat lähestyvät

Sparv ei ole siinäkään mielessä ihan tavallinen jalkapalloilija, että hän kirjoittaa myös kolumneja paikallislehteen ja pitää omaa internet-blogiaan. Meneillään ovat nyt myös lukio-opinnot. Huuhkajien kapteeni saaneekin pian painaa päähänsä valkolakin.

– Päätin 16-vuotiaana peruskoulun ja siirryin Southamptonin akatemiaan, jossa omistauduin täysin jalkapallolle. 25-vuotiaana päätin jatkaa koulunkäyntiäni ja aloitin lukion, Sparv kertoo.

– Se onnistuu todella joustavasti netin välityksellä. Otan sen rennosti omalla rytmilläni. Minun pitää suorittaa vielä kurssia ja sitten voin suorittaa ylioppilaskokeet. Jos läpäisen ne, voin aloittaa yliopisto-opinnot. Se olisi hyvä perusta ajalle peliurani jälkeen.

– Kun kerroin siitä taannoin kavereilleni, he tietysti nauroivat minulle. Onhan se hauskaa, että opin nyt 31-vuotiaana samoja asioita kuin tavalliset 17- ja 18-vuotiaat. Rakastan kuitenkin uusien asioiden oppimista ja tarvitsen yksinkertaisesti jotain ajateltavaa tullessani treeneistä kotiin.

Southamptonin akatemiassa Sparv pelasi yhdessä muun muassa Real Madridin tähden Gareth Balen kanssa. Sparv kehuu Balen asenteen olleen jo tuolloin omaa luokkaansa.

– Bale oli hiljainen ja ujo, ja hänellä oli jalat maassa. Hän ei karannut iltaisin ja mennyt klubeille. Parhaiten muistan hänet siitä, miten uskomattoman paljon ylitöitä Gareth teki vapaapotkuja harjoitellessaan. Joskus katsoin lounaalla ulos ikkunasta, ja siellä hän seisoi yksikseen kentällä vetelemässä vapareita, Sparv muisteli.