”Jalkapallo on yksinkertainen peli. 22 miestä jahtaa palloa 90 minuutin ajan ja lopussa Saksa aina voittaa”.

Näin Englannin takavuosien maalitykki Gary Lineker luonnehti aikanaan Saksaa ja tuli keksineeksi yhden jalkapallomaailman tunnetuimmista lentävistä lauseista.

Vuosi 2018 on ollut yksi Saksan jalkapallohistorian kehnoimmista. Maa jäi MM-kisoissa alkulohkoon ensimmäisen kerran toisen maailmansodan jälkeen, ja Nations Leaguen neljästä ottelustaan se onnistui saamaan vain kaksi pistettä.

Maanantaina Saksa oli pitkään kiinni 2-0 -voitossa Hollannista, mutta Hollanti teki ottelun viimeisillä minuuteilla kaksi maalia ja nousi lopulta tasoihin (lue uutinen). Saksan putoaminen B-liigaan oli varmistunut jo aiemmin, mutta voitotta jääminen saattaa viedä Saksan myös EM-karsintojen lohkoarvonnan kakkoskoriin.

Lopun hyytyminen sai myös Linekerin vetämään takaisin kuuluisia sanojaan.

– Hänellä, joka ikinä sanoikaan, että jalkapallo on peli, jossa 22 miestä potkii palloa 90 minuutin ajan ja lopussa Saksa voittaa, ei ole hajuakaan asiasta, ja hänen pitäisi pudota sarjasta, Lineker kirjoitti twiitissään maanantain ottelun jälkeen.

Gary Lineker

@GaryLineker
Whoever said that football is a game where 22 players kick a ball about for 90 minutes and at the end the Germans always win hasn’t got a clue, and should be relegated.

Hollanti nappasi tasapelinsä turvin viimeisen paikan ensi kesäkuun Final Four -turnauksessa, jossa pelaavat myös isäntämaa Portugali, Englanti ja Sveitsi. Kaikki neljä viimeistä maailmanmestaria (Italia, Espanja, Saksa ja Ranska) jäivät siis finaalivaiheesta rannalle.