Yle: Perheen autotallissa treenaava Pikkuhelmarien maalitykki: ”Sitten ulkomaille, kun olen paras Suomessa”

© Kuva: Getty Images

Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue aloittaa tiistai-iltana MM-kisataipaleensa Uruguayssa ottelulla Uutta-Seelantia vastaan. Joukkueen runko koostuu vuonna 2001 syntyneistä pelaajista, mutta mukana on myös kaksi seuraavan ikäluokan pelaajaa: Piteän Vilma Koivisto sekä HJK:n Annika Huhta.

16-vuotias keskikenttäpelaaja Huhta teki kevään EM-turnauksessa neljä maalia ollen Minihelmarien paras maalintekijä ja koko turnauksen maalitilaston kolmonen. Huhdan maalijyvän salaisuus on oman kodin autotallissa sijaitseva oma jalkapallohalli tekonurmella. Idean autotallin muuttamisesta talven harjoitustilaksi sai Huhta itse viitisen vuotta sitten.

– Äiti ei aluksi innostunut. Mutta iskä oli, että tämähän on huikea idea, Huhta sanoi Ylen haastattelussa.

– Se oli joululahja. Siellä vietin seuraavat kolme kuukautta.

Huhta teki läpimurtonsa Naisten liigassa tänä syksynä, kun hän murtautui HJK:n avauskokoonpanoon. Nuori nainen aloitti tänä syksynä lukio-opinnot Pohjois-Haagan yhteiskoulun urheilulukiossa. Määrätietoisen ja kunnianhimoisen pelaajan tavoitteet jalkapalloilijana ovat korkealla, mutta kiirettä ei ole.

– Sanotaan, että sitten kun on paras Suomessa ja Naisten liigassa, niin sitten on ehkä aika mennä eteenpäin. On hienoa, että ovia on auki ja olen käynyt katsomassa erilaisia kulttuureja ja pelitapoja ympäri maailmaa, Yhdysvalloissa ja saksalaisessa Hoffenheimissa näytillä käynyt Huhta kertoo.

– Sitten kun aika tulee, niin kyllä Yhdysvallat houkuttelee. Siellä tehdään asioita älyttömän hyvin koulun ja futiksen yhdistämiseksi. Naispelaajana kuitenkin toivoo, että pystyy tekemään tästä leipäammatin jossain määrin muutaman vuoden päästä.

Huhta uskoo, että Minihelmarit pystyy Uruguayssa myös menestymään. Hän on myös vakuuttunut siitä, että monella joukkueen pelaajalla on tulevaisuutta A-maajoukkueessa.

– Ajatellaan vaikka viiden vuoden päähän, niin luulen, että tästä joukkueesta on runko seuraavaan maajoukkueeseen, toivottavasti A-maajoukkueeseen asti. Tässä on niin huikeita yksilöitä. Luulen, että tämä vie tosi pitkälle.