Paris Saint-Germainin ranskalaishyökkääjä Kylian Mbappé täyttää tänään torstaina 20 vuotta. Kyllä. 20 vuotta.

Mbappé ei ole ollut suuren yleisön tietoisuudessa kauan, mutta hän on siinä ajassa ehtinyt saavuttaa enemmän kuin monet jalkapalloilijat koko uransa aikana.

Tuulennopea ja teknisesti taitava Mbappé ei ole ainoastaan oman ikäluokkansa parhaimmistoa. Hän kuuluu koko lajin valovoimaisimpiin pelaajiin.

Mbappé sai jalkapallo-oppinsa AS Bondyn ja AS Monacon juniorijoukkueissa sekä Clairefontainen jalkapalloakatemiassa. Joulukuussa 2015 hänestä tuli AS Monacon kaikkien aikojen nuorin debytantti, kun hänet vaihdettiin kentälle Fabio Coentraon tilalle 16 vuoden ja 347 päivän ikäisenä. Kaksi kuukautta myöhemmin Mbappésta tuli seuran historian nuorin maalintekijä, kun hän iski joukkueensa viimeisen maalin 3-1-voitossa Troyesia vastaan. Kummatkin ennätykset hän vei nimiinsä legendahyökkääjä Thierry Henrylta, Monacon nykyiseltä päävalmentajalta.

Vikkelän viilettäjän debyyttikausi Monacossa oli lupauksia herättävä, mutta mikään ei vielä kielinyt siitä, mitä lähitulevaisuudessa oli luvassa. Mbappén sai ensimmäisellä kaudellaan Monacon miesten edustusjoukkueessa tililleen 14 ottelua, yhden osuman ja kaksi maalisyöttöä.

Seuraavalla kaudella hän oli avainpelaajia Monacon joukkueessa, joka vei Ranskan Ligue 1:n mestaruuden PSG:n nenän edestä ja eteni sensaatiomaisesti Mestarien liigan välieriin.

Mbappé pelasi 44 ottelua kaudella 2016-17, kun kaikki kilpailut lasketaan mukaan. Noissa otteluissa hän teki yhteensä 26 osumaa ja antoi 14 maaliin johtanutta syöttöä.

Tuon kauden aikana hän sai myös debyyttinsä Ranskan A-maajoukkueessa. Päävalmentaja Didier Deschamps päästi Mbappén temmeltämään 12 minuutiksi Ranskan voittaessa Luxemburgin MM-karsintaottelussa 3-1.

AS Monaco joutui päästämään irti kultakimpaleestaan tuon satumaisen kauden jälkeen. Mbappé siirtyi lapsuutensa suosikkiseuraan Paris Saint-Germainiin. Hän pelasi ensimmäisen kauden lainalla Pariisissa, mutta kesällä 2018 PSG lunasti hänet omakseen 180 miljoonalla eurolla. Hän on seurakaverinsa Neymarin (222 milj. euroa) jälkeen maailman kallein jalkapalloilija yksittäisiä siirtokorvauksia vertailtaessa.

PSG:ssä pokaalikaappi on täyttynyt entisestään. Mbappé saavutti ensimmäisellä kaudellaan Pariisissa triplamestaruuden (Ligue 1, Ranskan cup, Ranskan liigacup). Kaiken kaikkiaan hän on pelannut PSG:ssä nyt 62 ottelua, joissa hän on tehnyt yhteensä 36 osumaa ja antanut 25 maalisyöttöä.

Ammattilaisurallaan seurajoukkueissa Mbappé on ollut mukana maalin synnyssä (tehnyt itse tai syöttänyt) keskimäärin noin 77 minuutin välein.

Mbappén uran toistaiseksi isoin kunnia on luonnollisesti maailmanmestaruus, jonka hän saavutti Ranskan kanssa viime kesänä Venäjän MM-kisoissa. Mbappé ei suinkaan ollut turnauksessa rivimies muiden joukossa, vaan avainpelaaja, joka pelasi joukkueensa jokaisessa ottelussa.

PSG-taituri teki MM-kisoissa neljä maalia, joista yksi syntyi loppuottelussa 4-2-voitossa Kroatiaa vastaan. Hän on brasilialaislegenda Pelén jälkeen ensimmäinen pelaaja, joka on tehnyt teini-ikäisenä maalin MM-finaalissa. Venäjän turnauksessa hänestä tuli myös nuorin pelaaja ja maalintekijä Ranskan maajoukkueessa MM-kisoissa.

Kylian Mbappén saavutukset

Seura- ja maajoukkueessa:

Ligue 1:n mestaruus: 2016-17, 2017-18

Ranskan cupin mestaruus: 2017-18

Ranskan liigacupin mestaruus: 2017-18

Alle 19-vuotiaiden Euroopan mestaruus: 2016

Maailmanmestaruus: 2018

Henkilökohtaiset palkinnot:

Alle 19-vuotiaiden EM-kisojen tähdistöjoukkueessa: 2016

Ranskan ammattilaisjalkapalloilijoiden liiton Ligue 1:n Vuoden nuori pelaaja: 2016-17, 2017-18

Ranskan ammattilaisjalkapalloilijoiden liiton Ligue 1:n Vuoden joukkueessa: 2016-17, 2017-18

Mestarien liigan tähdistöjoukkueessa: 2016-17

Jalkapallon kansainvälisen pelaajayhdistyksen tähdistöjoukkueessa: 2018

Golden Boy -palkinto: 2017

Ballon d’Or: 2017 (7. sija), 2018 (4. sija)

MM-kisojen paras nuori pelaaja: 2018

MM-kisojen tähdistöjoukkueessa: 2018

Kopa Trophy: 2018

Jalkapallon kansainvälisen historia- ja tilastoyhdistyksen tähdistöjoukkue: 2018