TOP 10: Syksyn parhaat ulkomailla pelanneet suomalaiset – ykkösestä ei epäselvyyttä

© Kuva: Getty Images

Syyskausi on ollut suomalaisessa jalkapallossa positiivista aikaa. Huuhkajat nappasi Nations Leaguessa lohkovoiton, jonka myötä EM-kisapaikka on askeleen lähempänä. Lisäksi olemme saaneet nauttia ulkomailla pelaavien suomalaisten vireestä.

Keräsimme kokoon ulkomailla pelaavien suomalaisten kymmenen parasta. Arvioissa on pyritty tarkastelemaan pelaajien edesottamuksia sarjataso huomioiden. Listauksessa on myös pyritty nostamaan sellaisia pelaajia, jotka ovat eritoten yllättäneet positiivisesti.

10. Thomas Lam, Zwolle

Täksi kaudeksi Hollannin pääsarjaan, Zwolleen siirtynyt 25-vuotias puolustaja on ollut heikon alkukauden pelanneen joukkueensa harvoja onnistujia. Lam on vakiinnuttanut paikkansa Zwollen alakerrassa topparina. Vastuuta on tullut 13 sarjaottelussa, joissa on syntynyt jopa kaksi täysosumaa. Lam pelasi viime kaudella lainalla Twentessä, joka putosi sarjaporrasta alemmaksi kauden päätteeksi. Nottinghamissa ei nähty Lamille roolia, joten tuttu Hollannin sarja oli osoitteena myös täksi kaudeksi.

Lam on kuulunut Huuhkajien vakiokalustoon Nations Leaguessa, vaikka peliaika jäikin vähäiseksi. Ikänsä puolesta Lamilla on vielä tulossa useita näyttöpaikkoja A-maajoukkueessa, kun Huuhkajien puolustuskalusto auttamatta vanhenee.

9. Niklas Moisander, Werder Bremen

Kivenkovassa Bundesliigassa Moisander on kuulunut syyskaudella sarjan parhaimpiin toppareihin, vaikka viime aikoina otteissa on paistanut pientä epävarmuutta. Moisander on johtanut Bremenin puolustusta kokemuksellaan ja pientä loukkaantumista lukuun ottamatta peliaikaa on tullut jokaisessa pelissä täydet minuutit. Kahden keltaisen kortin myötä tullut ulosajo Bayern Münchenia vastaan, ja siitä seurannut pelikielto, ei horjuttanut suomalaistopparin asemaa. Moisander palasi avauskokoonpanoon heti pelikieltonsa jälkeen Borussia Dortmundia vastaan.

Bremen on pelannut kohtalaisen hyvän alkukauden, vaikka tuloskäyrä on kääntynyt viime aikoina huolestuttavasti laskuun. Talvitaukoa edeltävää viimeistä kierrosta ennen Bremen oli sarjassa yhdeksäntenä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Anssi Jaakkola on noussut Readingissä ykkösveskariksi. Kuva: Getty Images.

8. Jesse Joronen, FC Kööpenhamina / Anssi Jaakkola, Reading

Tälle sijalle halusimme nostaa kaksi maalivahtia, koska sarjojen ja seurojen tilanteiden vertailu on haastavaa. Joronen johdatti FCK:n Tanskan Superliigan ykköseksi ennen talvitaukoa. Joronen on ollut FCK:n ykkösvahti ja päävastuu on ollut nimenomaan Tanskan Superliigassa. Eurooppa-liigan puolella torjuntavastuun on kantanut Stephan Andersen. Kööpenhamina jäi Andersenin johdolla Eurooppa-liigassa lohkonsa hännille. Joronen sai myös marraskuussa debyytin kilpailullisessa ottelussa Huuhkajissa Nations Leaguen päätösottelussa Unkaria vastaan.

Jaakkola on raivannut tiensä vastoin odotuksia Englannin Mestaruussarjassa pelaavassa Readingissa ykkösveskarin tontille. Readingin kausi on ollut täynnä haasteita, mutta Jaakkola voi olla tyytyväinen omaan panokseensa. Jaakkola on pelannut tällä kaudella yhdeksän ottelua Mestaruussarjassa, mikä on eniten Readingin maalivahdeista. Taakse on jäänyt myös kokenut ja Valioliigassa muun muassa Sunderlandissa ja Arsenalissa meritoitunut Vito Mannone.

7. Markus Halsti, Esbjerg

Täksi kaudeksi Tanskan Superliigaan, Esbjergiin siirtynyt Halsti on saanut nauttia vastuusta syyskaudella. Viime kaudella Halsti jäi mestarijoukkue FC Midtjyllandissa vähemmälle vastuulle, mutta siirto Esbjergiin on muuttanut kaiken. Halsti on pelannut Tanskan Superliigassa jokaisen peliminuutin 20 ottelusta eli 1800 minuuttia. Se kertoo paljon, miten suurta vastuuta Halsti joukkueessaan nauttii.

Halsti on kuulunut poikkeuksetta A-maajoukkueen ryhmään Nations Leaguen otteluissa. Vastuuta ei ole kuitenkaan irronnut. Huuhkajien toppariosastolla kilpailu on erittäin kovaa, joten Halstille on jäänyt Huuhkajissa sparraajan rooli. Huuhkajien kannalta on kuitenkin tärkeää, että joukkueesta löytyy Halstin kaltainen varma tuuraaja, mikäli loukkaantumisia toppariosastolle tulisi.

6. Glen Kamara, Dundee FC

Glen Kamaran osuma varmisti Kreikkaa vastaan lopulta Nations Leaguen lohkovoiton. Kuva: Juha Tamminen.

Kamaran kausi on sujunut vähintään yhtä vakuuttavasti kuin viime vuonna, mutta suuret otsikot ovat jääneet vähemmälle. Syynä tähän on yksinkertaisesti se, että Kamara ponnahti viime vuonna Arsenalin akatemiasta, täysin puskista, Skotlannin Valioliigan valokeilaan. Tällä kaudella Kamaralta on jo osattu odottaa tiettyä tasoa, johon puolustava keskikenttäpelaaja on myös yltänyt. Kamaran otteet ovat olleet niin vakuuttavia, että edessä saattaa tammikuussa olla siirto isompiin ympyröihin. Kamaraa on viety siirtohuhuissa muun muassa skottijätti Rangersiin sekä Englannin Mestaruussarjaan.

Kamara nousi myös syksyn aikana Huuhkajien avainpelaajien joukkoon. Nations Leaguen kotiottelu Kreikkaa vastaan oli suorastaan dominoiva esitys, jonka myötä jokainen suomalainen tiesi kuka tämä Tampereella syntynyt Glen oikein on. Kamaran 2-0-osuma Kreikkaa vastaan oli lopulta myös  lohkovoiton kannalta, kun Suomi hävisi Kreikalle vieraissa 0-1.

5. Berat Sadik, Doxa

Kymmenen ottelua ja 11 maalia. Siinä on Sadikin saldo Kyproksen pääsarjassa (20.12. mennessä). On suorastaan harvinaislaatuista, että suomalainen hyökkääjä takoo eurooppalaisessa pääsarjassa yli maali per peli -tahdilla. Doxan hyökkääjä oli myös sarjan maalipörssin kärjessä ennen jouluaattoa edeltävää kierrosta. Huima saavutus, joka on jäänyt melko vähäiselle huomiolle.

Syynä vähäiselle huomiolle on ehkä sitten sarjataso. Kyproksen pääsarjassa tasoerot ovat melkoisia, minkä myös Sadik, 32, on aiemmin myöntänyt. Sarjan ehdoton huippujoukkue on vuodesta toiseen Euroopan kentillä pelaava APOEL, mutta sen jälkeen taso on kirjavaa. Myös Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva puhui sarjan tasosta, kun häneltä kysyttiin Sadikin mahdollisuuksista kammeta EM-karsinnoissa takaisin A-maajoukkueen. Joka tapauksessa Sadikin maalitahti on ollut huimaa. Ja on vaikea nähdä perusteluja sille, miksi tehottomasti Allsvenskanissa pelannut Eero Markkanen on mennyt syksyn aikana Sadikin ohi maajoukkuevalinnoissa.

4. Joni Kauko, Esbjerg

Alkukaudesta suorastaan huimassa maalivireessä ollut keskikentällä operoiva Kauko saattaa tulla monelle yllätyksenä tällä listalla, ja näinkin korkealla. Kauko, 28, on pelannut jo pitkään ulkomailla, mutta hän on ollut tietyllä tapaa tutkan ulkopuolella. Saksan 2. Bundesliiga ja Kolmosliiga sekä Tanskan Superliigassa Randersin joukkue eivät ole herättäneet ehkä sitä suurinta kiinnostusta median osalta. Toisaalta myös maajoukkueessa vastuu on jäänyt viime vuosina vähäisemmäksi.

Täksi kaudeksi Tanskan Superliigassa Esbjergiin siirtynyt Kauko nousi syksyllä raketin lailla suomalaisten futisseuraajien silmille, kun mies paukutti alkukaudella siihen tahtiin maaleja, että piti ihan tarkastaa, pelaako Kauko yhä keskikentällä, ja pelasihan hän. Kauko on joulutauolle mentäessä tehnyt viisi maalia, ja hän on Tanskan Superliigan maalipörssissä jaetulla 12:lla sijalla. Kauko vakuutti myös Huuhkajissa tuuraten erinomaisesti esimerkiksi Tim Sparvia Suomen keskikentällä.

3. Petteri Forsell, Legnica

Puolan pääsarjassa pelaava Forsell, 28, on ollut oman joukkueensa valopilkku syyskaudella. Forsell oli ennen 22.12. pelattavaa kierrosta joukkueensa paras maalintekijä kahdeksalla osumallaan, jonka lisäksi suomalainen hyökkäävä keskikenttäpelaaja keikkui maalipörssissä jaetulla seitsemännellä sijalla. Legnican kausi on ollut sen sijaan haastavampi. Joukkue keikkui 19 pelatun ottelun jälkeen sijalla 12 (16 joukkuetta).

Forsell sai myös kutsun A-maajoukkueen mukaan syksyn aikana Nations Leaguessa. Forsellin vastuu jäi kuitenkin vähäiseksi Markku Kanervan sapluunassa. Silti Forsell väläytteli varsinkin vierasottelussa Viroa vastaan tultuaan vaihdosta sisään. Forsell saattaa olla vielä tärkeä palanen Huuhkajille tulevissa EM-karsinnoissa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Jere Uronen pelaa upeaa kautta Genkissä, Belgiassa. Kuva: Getty Images.

2. Jere Uronen, Genk

Belgian Jupiler liigassa pelaava Uronen on nostanut tekemistään tällä kaudella pykälän verran. Sen pykälän ottamista on kieltämättä jo hieman odoteltu 24-vuotiaalta vasemman laidan puolustajalta. Uronen on tällä kaudella kerännyt ylistystä Belgiassa. Urosen edustama Genk on myös porskuttanut todella vahvasti. Genk johtaa Belgian liigaa ja joukkue eteni myös Eurooppa-liigassa jatkopeleihin. Ainoa kauneusvirhe tuli Belgian cupissa, kun se putosi St. Gilloiselle puolivälierissä.

Huuhkajissa Uronen on vakiokalustoa terveenä ollessaan. Uronen missasi muutamat syksyn Nations Leaguen ottelut vammojen takia, mutta hänen paikkansa vasemman laitapuolustajan tontilla on sementoitu myös EM-karsinnoissa.

1. Teemu Pukki, Norwich

ilmainen livestream Teemu Pukin peleihin
Teemu Pukki on saanut kavereita Norwichissa. Kuva: Getty Images.

Tästä valinnasta ei varmasti voi kovin moni olla eri mieltä. Syyskaudella 28-vuotias Pukki on ollut Englannin sarjojen kuumimpia hyökkääjiä ja miehestä on jalostunut todellinen viime hetkien ratkaisija. Lisäajan voittomaalit ovat nostaneet entisestään Pukin asemaa Norwich-kannattajien silmissä.

Pukki siirtyi viime kesällä Englannin Mestaruussarjassa pelaavaan Norwichiin ja mies on hiljentänyt epäilijät. Norwich taistelee tiukasti ennen joulun pyhiä vielä noususta Valioliigaan, kiitos Pukin osumien. Seurajoukkueessa kerättyjen meriittien lisäksi Pukki tykitti Huuhkajien paidassa tärkeitä osumia Nations Leaguessa ja johdatti Suomen lohkovoittoon. Teemu Pukki on joulukuussa 2018 ylivoimaisesti Suomen kuumin jalkapalloilija.

Erityismaininnat

Muutama ulkomailla pelaava suomalainen ansaitsee vielä erityismaininnan, vaikka listaukseen ei mahtunutkaan.

Lukas Hradecky, Bayer Leverkusen
Hradecky olisi satavarmasti listalla, mikäli Leverkusenin kausi olisi sujunut yhtään paremmin. Hradecky siirtyi viime kesänä Leverkuseniin ja tavoitteena oli pelata hyvin Euroopassa ja Saksassa. Bundesliigassa Leverkusen on ollut yksi syyskauden pahimmista flopeista, kun sarjasijoitus on vasta kymmenes. Eurooppa-liigassa Leverkusen eteni jatkopeleihin ja kohtaa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Krasnodarin

Hradecky on hoitanut oman tonttinsa kelvollisesti, mutta muuten joukkueen pelaaminen ei ole ollut vaadittavalla tasolla. Hradeckyn siirto Eintracht Frankfurtista Leverkuseniin näyttää tällä hetkellä hölmöltä, kun Eintracht kärkkyy jopa Mestarien liiga -paikkoja sijalla viisi. Kevätkausi voi kuitenkin vielä kääntää asetelmia.

Perparim Hetemaj, Chievo
Serie A:ssa 200 ottelua täyteen saanut Hetemaj suorittaa Italiassa omalla tasollaan viiksota toiseen. Suorituksen arvostaminen välillä unohtuu, kun Hetemaj ei suoranaisesti loista parrasvaloissa. Tällä kaudella Hetemaj on uurastanut Chievon keskikentällä joulua edeltävää kierrosta enen 11 ottelua. Chievon kausi sen sijaan on ollut katastrofaalinen. Päävalmentaja vaihtui marraskuun lopulla ja pisteitä on kasassa vasta neljä, kun Chievo aloitti kauden kolmen pisteen takamatkalta sääntörikkomusten vuoksi.

Jos ei ihmeitä tapahdu, Chievo on kovaa vauhtia suuntaamassa Serie B:hen. Nähtäväksi jää, mitä Hetemaj tässä tapauksessa tekisi. Hetemaj teki viime kesänä Chievon kanssa kesään 2020 asti ulottuvan sopimuksen.