Radikaali ehdotus FIFA:n käsittelyyn – MM-kisat jatkossa kahden vuoden välein?

© Kuva: Getty Images

Jalkapallomaailman kattojärjestö FIFA hahmottelee kuningaslajin pariin uudistuksia välillä sellaisella vauhdilla, että heikompia hirvittää. FIFA:n puheenjohtaja Gianni Infantino panee kaikkensa likoon, että MM-turnaus laajennettaisiin 48 maan mittelöiksi jo Qatarissa 2022 eikä vasta neljä vuotta myöhemmin Pohjois-Amerikassa.

Samaan aikaan Infantino haaveilee myös globaalista Kansojen liigasta, joka jaettaisiin seitsemään divisioonaan, sekä laajennetusta seurajoukkueiden MM-turnauksesta. Nykyisen seitsemän joukkueen tapahtuman korvaisi massiivinen 24 seurajoukkueen turnaus, jonka osallistujista puolet tulisi Euroopasta.

Kenties kaikkein radikaalein muutosehdotus tulee kuitenkin Etelä-Amerikan jalkapalloliitto Conmebolin puheenjohtajalta Alejandro Domínguezilta. 46-vuotias paraguaylainen on myös FIFA:n varapuheenjohtaja, ja espanjalaislehti AS:n mukaan hän ehdottaa, että jalkapallon MM-kisat voitaisiin tulevaisuudessa pelata kahden vuoden välein nykyisen neljän vuoden syklin sijaan.

Domínguezin ehdotuksen taustalla ovat paitsi taloudelliset syyt niin myös se, että MM-turnauksen tunnelmasta pääsisi nauttimaan aiempaa suurempi määrä pelaajia. Kahden vuoden välein pelattavat kisat mahdollistaisivat myös entistä usemmalle maalle mahdollisuuden toimia kisojen isäntämaana.

FIFA käsittelee Domínguezin ehdotusta ja muitakin esitettyjä mullistuksia – kuten Qatarin kisojen laajentamista – Miamissa maaliskuun puolivälissä pidettävässä kokouksessaan.

FIFA:n pohdinnassa olevien muutosten toteutumista vastaan puhuu se, että UEFA ja sen puheenjohtaja Aleksander Ceferin eivät ole olleet suunnitelmista lainkaan innoissaan. Ceferin vastustaa seurajoukkueiden MM-turnauksen laajentamista, globaalia Kansojen liigaa ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä myös MM-kisasyklin tiivistämistä.