Tragedian jälkeen puhutaan jo rahasta – Cardiff jäädytti Emiliano Salan siirtokorvauksen

© Kuva: Getty Images

Jalkapallomaailmaa järkytti viikko sitten uutinen argentiinalaishyökkääjä Emiliano Salan lentoturmasta. 28-vuotias Sala oli juuri saanut 17 miljoonan euron unelmasiirron Valioliigan Cardiffiin, ja palatessaan hyvästienjättöreissulta entisen seuransa Nantesin luota pelaajaa kuljettanut yksityiskone putosi Englannin kanaalin yllä. Konetta ei ole vieläkään löydetty.

Valioliigan tämän viikon otteluissa vietetään hiljaisia hetkiä Salan muistoksi. Samaan aikaan ovat alkamassa kuitenkin keskustelut rahasta, sillä Cardiff aikoo selvittää, lankeavatko kaikille sille sovitut maksut maksettavaksi.

Cardiffin taustahenkilöstöt ovat huolissaan siitä, miksi Sala päätti ylittää Englannin kanaalin vuonna 1984 rakennetulla yksimoottorisella koneella, jota lensi osa-aikainen insinööri. Siksi Cardiff harkitsee nyt valitusta huolimattomuuteen vedoten.

Asiasta kertovan Telegraphin mukaan Cardiffin maksettavaksi on tulossa 14 miljoonan punnan, eli noin 16 miljoonan euron lasku vielä vakuutuskorvausten jälkeenkin. Seuran kirjanpitäjät arvioivat kolmen vuoden sopimuksen kokonaiskuluiksi noin 34,7 miljoonaa euroa, joista vakuutusyhtiö kuittaisi puolet. Cardiff onkin jäädyttänyt Nantesille kuuluvat maksut, kunnes turman taustat on selvitetty.

– Cardiff on tehnyt erittäin selväksi sen, ettei seuralla ollut mitään tekemistä lentojärjestelyjen kanssa. Uutta tietoa tulee joka päivä, kun onnettomuuden tapahtumaketjua selvitetään. Tarkastelemme mahdollisuutta siihen, että huolimattomuus on saattanut aiheuttaa onnettomuuden, seurasta kommentoitiin Telegraphille.

Yksityiskoneen Salalle varasivat tämän agentti Meissa N’Diaye sekä siirron hieromiseen osallistunut Mark McKay. Lentokoneen viralliset etsinnät lopetettiin torstaina Salan perheen toiveiden vastaisesti. Etsintöjä jatkettiin lauantaina yksityisesti muun muassa Lionel Messin ja Diego Maradonan vaatimusten jälkeen.

Salan siirtopaperit oli toimitettu asianmukaisesti Englannin jalkapalloliitto FA:lle ja Fifalle ennen lentoturmaa. Siksi Telegraphin lähde vakuuttaakin, että ”Cardiff maksaa kaiken, mitä sen kuuluukin maksaa, kunhan kaikkiin avoimiin kysymyksiin on saatu vastaukset”.

Salan siirtokorvaus on määrä maksaa kolmessa erässä. Korvauskysymyksiä mutkistaa sekin, että siirtoon kytkeytyy kolmaskin seura. Sala pelasi ennen Nantesiin siirtymistään kesällä 2015 Bordeaux’ssa, ja Bordeaux’lle kuuluu puolet miehen siirtokorvauksesta. Ensimmäisen maksuerän oli määrä olla kuusi miljoonaa euroa, ja Bordeaux on tiettävästi vaatinut jo omaa osuuttaan. Bordeaux’n vaatimuksesta kertoo nantesilaislehti Presse Océan.

– Minä en halua puhua rahasta dramaattisen tilanteen keskellä. Juuri nyt emme vaadi mitään, katsotaan asiaa myöhemmin, Nantesin puheenjohtaja Waldemar Kita kommentoi omasta puolestaan AS:n mukaan.