Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan mukaan monet maailman seuroista, joista useat ovat pieniä joukkueita Latinalaisesta Amerikasta ja Afrikasta, ovat jääneet paitsi niille kuuluvista korvauksista nuorten pelaajien kasvattamisesta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Fifan mukaan pelaajan kasvattajaseuran tulee saada siivu siirtokorvauksesta joka kerta, kun pelaaja on mukana kansainvälisessä siirrossa. Jalkapallon kattojärjestön mukaan seuroilta on jäänyt saamatta noin 266 miljoonaa euroa niille kuuluvista korvauksista.

Monet lajin suurimmat tähdet ovat aloittaneet uransa pienissä seuroissa, joille maailman mittakaavassa pieneltä kuulostava summa voi olla erittäin tärkeä.

Ongelman taustalla ovat huono dokumentointi ja se, että maksut eivät tapahdu automaattisesti. Nykyinen järjestelmä on myös auttamattomasti aikaansa jäljessä.

– On noin 300 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, jotka eivät jostain syystä ole löytäneet tietään seuroille, jotka ovat kasvattaneet pelaajat, kommentoi Fifan edustaja Kimberly Morris, joka valvoo pelaajasiirtojärjestelmää.

– Me tiedämme, että systeemi on liian monimutkainen. Me tiedämme, että monien pelaajien historia on dokumentoitu huonosti.

Kamerunin pääsarjaseurojen kattojärjestön johtaja Franck Nappi kertoi perjantaina Fifan kokouksessa, että maksuissa saattaa kestää monta vuotta.

– Toimenpiteet ovat liian pitkiä, eikä maksun myöhästymisestä seuraa rangaistusta. Me saatamme odottaa kaksi vuotta 5000 euron saamista, kommentoi Nappi.

Fifa suunnittelee parhaillaan suuria uudistuksia siirtojärjestelmään, ja se on kertonut tavoitteekseen kehittää kasvattajarahoihin ja solidaarisuusmaksuihin liittyviä sääntöjään.

Kansainvälinen jalkapalloliitto haluaa keskittää ja yksinkertaistaa pelaajasiirtoihin liittyviä maksuja, kuten solidaarisuusmaksuja, kasvattajarahoja ja pelaaja-agenttien palkkioita.

Fifan ammattilaisjalkapallon johtajan Giancarlo Dapoton mukaan seuroille maksettavat kasvattajarahat kalpenevat tällä hetkellä pelaajien edustajille maksettavien summien rinnalla.

Viime vuonna pelaaja-agentit tienasivat kansainvälisistä siirroista noin 486 miljoonaa euroa. Kasvattajarahoja maksettiin noin 80 miljoonan euron edestä.

– Ongelmia sisältävää nykyistä systeemiä on uudistettava, jotta voidaan löytää yksinkertaisempi viitekehys ja varmistaa, että mekanismi on tehokas.