Tällainen oli traagisesti menehtynyt Emiliano Sala: Ranskassa jalostunut argentiinalainen pelasi uransa parasta kautta

© Kuva: Getty Images

Lentoturmassa kaksi ja puoli viikkoa sitten kadonneen Emiliano Salan etsinnät ovat nyt päättyneet. Dorsetin poliisi vahvisti myöhään torstai-iltana, että merenpohjassa maanneesta lentokoneesta löytynyt ruumis on tunnistettu Salaksi.

Emiliano Sala syntyi Cululússa, Argentiinassa, 28. lokakuuta 1990. Hänen kuolinpäiväkseen tullaan kirjaamaan 21. tammikuuta, 2019 – päivä, jolloin Sala oli palaamassa Nantesista Cardiffiin, kun häntä kuljettanut yksityiskone putosi mereen.

Sala oli pelannut Nantesin Ligue 1 -joukkueessa kolme ja puoli kautta, ja sai 19.1. unelmasiirron Valioliigan Cardiffiin. Hän piipahti vielä Ranskassa hyvästelemässä joukkuetoverinsa, ja jätti reissusta muistokseen riipaisevan Twitter-viestin. Viestissä Sala kirjoitti ”La ultima ciao”, ”Viimeinen moi”.

Jo tuoreet tiedot lentokoneen katoamisen jälkeen kertoivat siitä, että Sala oli kertonut pelikavereilleen olevan peloissaan lentokoneen vuoksi. Myöhemmin maailmalle levisi myös WhatsApp-ääniviesti, jossa hän jo koneessa ollessaan kertoi kavereilleen pelkäävänsä koneen putoavan.

Salaa on muisteltu tragedian jälkeen ympäri maailmaa, ja Valioliigassa ja Ligue 1:ssä on pidetty hiljaisia hetkiä. Turmakoneen etsintöjä jatkettiin yksityisen rahoituksen turvin lahjoitusten tultua muun muassa useilta huippufutaajilta Kylian Mbappésta lähtien. Elävänä pelaajaa ei löydetty, mutta omaisten surua helpottanee, että ainakin Salan ruumis löytyi.

Emiliano Sala muutti Eurooppaan kotimaansa Club Proyecto Creceristä 20-vuotiaana, kun hän sai sopimuksen ranskalaiseen Bordeaux’oon. Bordeaux’ssa ura urkeni melko hitaasti, ja Sala kiersikin lainapesteillä alempien sarjatasojen Orléansissa ja Niortissa sekä Ligue 1 -kilpakumppani Caenissa. Caenissa Sala teki 13 ottelussa viisi maalia, ja se poiki hänelle siirron kesällä 2015 Nantesiin.

Sala oli Nantesin paras maalintekijä kaikilla kolmella täydellä kaudellaan, ja kaudella 2018-2019 tahti vain kiihtyi. Kahdella edellisellä kaudella Salan kauden kokonaismaalimäärä oli ollut 12, mutta tällä kaudella sama lukema tuli täyteen jo 19 sarjaottelussa. Hyvä maalivire toi Salalle valinnan Ligue 1:n lokakuun parhaaksi pelaajaksi. Edelleenkin vain neljä pelaajaa – Mbappé, Edinson CavaniNicolas Pepé ja Neymar – ovat Salan edellä sarjan maalitilastossa.

Pitkään jatkunut hyvä vire johti siihen, että Cardiff teki Salasta seuran ennätyshankinnan sovittuaan Nantesin kanssa 17 miljoonan euron siirtokorvauksesta.

Cardiffin manageri Neil Warnock kuvaili Salaa ”managereille mieluisaksi pelaajaksi”, joka sai viimeistelytaitonsa lisäksi paljon kiitosta työmoraalistaan. Sala odotti uransa uutta haastetta Valioliigassa suurella innolla.

– Olen iloinen ollessani täällä. En malta odottaa, että pääsen aloittamaan harjoittelemisen, tapaamaan uudet pelikaverini ja ryhtymään töihin, Sala totesi Cardiffin kotisivuilla.

Sala liitettiin ennen Cardiffia siirtohuhuissa myös Fulhamiin, jonka valmentaja Claudio Ranieri luotsasi Salaa viime kaudella Nantesissa. Salan maali toi Ranierille ensimmäisen voiton (1-0) Nantesissa, ja pelaajan ja valmentajan välille kehittyi toimiva suhde. Salaa kuvailtiin helposti lähestyttäväksi, kirjoja lukevaksi ja kitaraa soittavaksi suosituksi kaveriksi, ja Ranierin mielestä hän toimi hyvänä esimerkkinä muille.

– Kaikki näkevät, miten hän taistelee jokaisesta pallosta. Se rohkaisee hänen pelikavereitaan tekemään samoin. Hän on hyvä esimerkki jokaiselle, Ranieri totesi Salasta viime kaudella Sky Sportsin mukaan.


TALLETA TÄNÄÄN 10€ JA SAAT 60€ PELIRAHAA!

1. Avaa pelitili Nordicbetille
2. Aktivoi bonus ja talleta 10€
3. Tilillesi lisätään 50€ ja voit hakea voittoja yhteensä 60 eurolla

K18 | S & E voimassa | Pelaa vastuullisesti – Peluuri.fi | BML Group Ltd. on MGA:n lisensoima MGA/CRP/108/2004