Wolfsburgin kärkimies Wout Weghorst teki juuri ennen maaliskuun maaottelutaukoa historiallisen tempun, kun hän teki yhdessä sarjapelissä tehot kolme maalia ja kaksi maalisyöttöä. Weghorst oli joukkueensa kaikissa maaleissa mukana, kun Fortuna Düsseldorf kaatui 5-2.

Weghorst on kaikkiaan 12 maalillaan Bundesliigan maalitilastossa jaetulla seitsemännellä sijalla. Spurtteja hän on puolestaan juossut koko sarjassa kaikkein eniten. 197-senttinen hyökkääjä ei ole varsinaisesti tunnettu teknisestä taituruudestaan, mutta hänen lapsuuden idolillaan oli tekniikka loistavasti hallussa. Tuo esikuva oli nimittäin Suomen Jari Litmanen.

– Hollantilaiset hyökkääjät eivät oikein koskaan iskeneet minuun. Suosikkipelaajani oli pitkään Jari Litmanen. Hän oli minusta todella siisti, Weghorst kertoo 11 Freunden haastattelussa.

– Vaikka olin silloin vielä todella pieni ehkä tajunnut jalkapallosta kovin paljon, hänen tyylinsä puraisi minuun kolla. Ripustin seinilleni Litmasen julisteita ja vähän aikaa olin Ajaxista todella innoissani. Kasvoin kuitenkin Twenten faniksi ja menin perheeni kanssa aina Twenten peleihin.

Vaikka Bundesliiga vilisi jo Weghorstin lapsuudessa hollantilaistähtiä, oli heistä hänen suosikkinsa Schalken keskikenttämies-puolustaja Niels Oude Kamphuis, joka pelasi urallaan vain yhden A-maaottelun. Syykin tähän on looginen.

– Hän oli kotoisin Bornesta, ja se oli tärkein syy. Hän oli pitkään setäni naapuri. Kun kävin setäni luona, katsoin aina innoissani aidan yli: ”Olisiko Oude Kamphuis kotona?”. Kerran hän olikin ja potki palloa pihalla kanssani. Sen jälkeen hän oli suurin esikuvani. Siitä lähtien seurasin aina Schalkea ja Bundesliigaa yhä enemmän, Weghorst selvittää.

Weghorst on pelaajana todellinen ”late-bloomer”, sillä hän nousi Eredivisieen vasta 22-vuotiaana eikä pelannut lainkaan Hollannin poikamaajoukkueissa. Alle 21-vuotiaissa pelejä tuli yksi ja vuosi sitten hänet kutsuttiin ensi kerran myös A-maajoukkueseen. Nyt Weghorstilla on A-maaotteluita takanaan kolme.

Kömpelö fysiikka jarrutti urakehitystä, mutta Weghorst on aina ollut innokas harjoittelija eikä sadekaan säikäyttänyt pikkupoikaa lopettamasta pallon potkimista seinään. Isot seurat eivät silti poikaa riveihinsä haalineet.

– Sanotaan näin, että valtavan ja äkillisen kasvuni vuoksi minulla oli nuorena motorisia ongelmia. En saanut jalkojani järjestykseen. Hollannissa scoutit tarkkailevat ensisijaisesti teknisesti erinomaisia pelaajia, enkä minä ollut sellainen ikinä. Siksi varmaan kukaan ei huomannut minua. Tai ainakaan minua ei koskaan kutsuttu testileirille, Weghorst kertoo.

[readmore from=Litmanen-Jari]

– Kaikki sanoivat minulle, ettei minusta voisi koskaan tulla ammattilaista. Siitä huolimatta jäin perjantaisin kotiin ja menin aikaisin nukkumaan, kun kaverini lähtivät juhlimaan. Pelasin kotikylässäni ihan tavallisessa harrastelijajoukkueessa, mutta tarkkailin ravitsemustani kuin huippu-urheilija. Sillä tasolla, jolla pelasin, elin lähes ainutlaatuisen ammattimaista elämää.

Kun Weghorst oli 19-vuotias, pelasi hän Hollannin neljännellä sarjatasolla. Silti Bayer Leverkusenin nykyinen valmentaja, Ajaxin Eurooppa-liigan loppuotteluun johdattanut Peter Bosz kutsui hänet viikoksi harjoittelemaan Heracles Almelon kanssa. Sopimusta Heraclesiin ei syntynyt, mutta toiselle sarjatasolle Emmeniin kuitenkaan. Sen jälkeen Weghorst on raivannut tiensä vuosi vuodelta lähemmäs jalkapallomaailman huippua.