VPS koki Ruotsin Uumajasta palattuaan tyrmistyttävän yllätyksen. Suomen Tullin henkilöstö pysäytti Helsingin Sanomien tietojen mukaan Vaasan satamassa lauantai-iltana joukkueen kaikki tummaihoiset pelaajat.

Vepsun kuudesta pysäytetystä pelaajasta kolme oli Suomen kansalaisia. Seuran kapteeni Sebastian Strandvall kirjoitti ikävästä välikohtauksesta Twitterissään.

– Saavuimme juuri joukkueen kanssa Uumajan pelireissulta Vaasan satamaan. Suomen Tullin työntekijät pysäyttivät satunnaisesti kaikki joukkueenjäsenet, joiden ihonväri ei ole valkoinen. Itketti ja hävetti, Strandvall valitteli.

VPS:n pysäytetyt pelaajat olivat jamaikalaishyökkääjä Steven Morrissey, kamerunilainen Alain Richard Ebwelle, Xahne Reid sekä Suomen kansalaisista Momodou Sarr, Fabrice Gatambiye ja Samba Sillah.

Kaikilla pysäytetyillä oli HS:n mukaan VPS:n edustusasu yllään. Heidät vietiin jonosta tullitarkastajien huoneeseen ja heiltä kysyttiin henkilöpapereita.

– Kävelimme normaalisti ulos laivalta käytävää pitkin tullin alueelle. Siinä oli kolme neljä tullin työntekijää koiran kanssa. Ensin he näyttivät pysäyttävän kaikki meidän pelaajat. Huomasimme, että he ottivat meistä sivuun vain ei-valkoiset pelaajat, Strandvall kertoi HS:lle tapahtumien kulusta.

Gatambiye kertoi puolestaan, ettei tulli ilmoittanut heille perusteita pysäytykseen. Pelaaja harkitsee rikosilmoituksen jättämistä.

– Voisin kyllä harkita, koska oli tuo ihan järjetöntä, VPS-pelaaja totesi HS:lle.

Tullin valvontajohtaja Sami Rakshit puolusteli pysäytyksen liittyneen tullin omaan operaatioon. Laivalla oli tullin kohdehenkilö, jota he olivat yrittäneet pitkään saada kiinni tarkastukseen.

-Hän on haluttu tarkastukseen, ja häntä on etsitty. Meillä ei ole ollut kohdehenkilön kuvaa käytettävissä. Sen takia on selvitetty matkustusasiakirjoja, jotta löytäisimme kohdehenkilön, Rakshit kommentoi HS:lle.

VPS:n pysäytetyt pelaajat voivat kannella tapauksesta yhdenvertaisuusvaltuutetulle, oikeusasiamiehelle, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan.

Lue koko HS:n juttu tästä.