Ranskan liigan perinteikäs menestysjoukkue Marseille on juuri nyt melkoisen kohun keskellä. Seuran entisen puheenjohtajan Bernard Tapien taannoinen liikekumppani Marc Fratini on kertonut avoimesti lehdistölle siitä, millaista vilppiä Marseille harjoitti 1990-luvun alun menestysvuosinaan. Fratini paljasti muun muassa lahjoneensa erotuomarin ja huumanneensa vastustajajoukkueen pelaajia Tapien määräyksestä.

– Osallistuin kerran erotuomarin ostamiseen, Fratini tunnusti Le Monden haastattelussa.

– Se oli ottelu PSG:tä vastaan. Siinä pelissä vastustajaa horjutettiin myös psykotrooppisella lääkkeellä, Haldolilla. Tuote ruiskutettiin muovipulloihin ultraohuiden neulojen avulla. Käsittely koski kaikkea, mitä vastustaja nautti.

Entinen poliitikko Marc Fratini työskenteli Tapien alaisuudessa seurahistorian menestyksekkäimpänä ajanjaksona 90-luvun alussa. Vuonna 1993 Marseille voitti ensimmäisenä ja edelleen ainoana ranskalaisjoukkueena jalkapallon Mestarien liigan. Kauteen liittyi kuitenkin melkoista skandaalinkäryä, jonka seurauksena Marseillelta otettiin kansallinen mestaruus pois ja se pudotettiin pääsarjasta. Pari vuotta myöhemmin seura ajautui konkurssiin.

Fratinin mukaan vastapelaajien huumaaminen ei rajoittunut vain PSG-otteluun. Fratini vahvisti myös, että Rennesin pelaajia lahjottiin ottelussa, jonka Marseille voitti maalein 5-1. Rennesin joukkueenjohto väitti tuolloin, että brassihyökkääjä Mario Baltazar ja maalivahti Pascal Rousseau olivat juoneet hotellilla ”epäilyttävää appelsiinimehua”, jonka takia he nukahtivat matkalla Marignanesta Marseilleen.

Vuonna 1986 Marseillen puheenjohtaja aloittanut liikemies ja poliitikko Bernard Tapie joutui jättämään tehtävänsä vuonna 1994, kun Marseillen todettiin lahjoneen vastustajajoukkue Valenciennesin pelaajia kauden 1992-1993 päätöskierroksen ottelussa. Sopupelin tavoitteena oli voiton lisäksi pitää huolta siitä, ettei Marseillen pelaajia loukkaantuisi ennen elintärkeää Mestarien liigan loppuottelua.

Valenciennesin pelaajat vuosivat sopupelin jälkikäteen julkisuuteen, ja Tapie tuomittiin kahden vuoden vankeuteen. Hän kärsi tuomiostaan kuusi kuukautta ennen ehdonalaiseen pääsyä. Yli kymmenen vuotta myöhemmin sopupeliskandaaliin aktiivisesti osallistunut Marseillen pelaaja Jean-Jacques Eydelie väitti, että hän ja muita Marseillen pelaajia pelasivat Mestarien liigan loppuottelussa doupattuina. Sopupeli- ja lahjontaepäilyjä häilyi lisäksi muidenkin Marseillen otteluiden yllä, mutta kuitenkin ilman vedenpitäviä todisteita.

Raskaasta syntilistasta huolimatta 76-vuotias Tapie riensi kiistämään jyrkästi Fratinin väitteet.

– Fratini avasi säiliön, joka on ollut kiinni 30 vuoden ajan, Tapie vastasi Le Parisienille.

– On idiootteja, jotka haluavat uskoa kaiken tämän, koska se miellyttää heitä. Sitten on ihmisiä, joilla on omatunto. He ymmärtävät, että tämä kaikki on pelkkää hälinää.

– Jos Fratini osti tuomarin, hänen täytyy antaa tuomarin nimi ja kertoa, missä, milloin ja kuka hänelle antoi rahat. Muuta en halua kommentoida, koska se ei ole minkään arvoista.

Lukuisia maailmantähtiä vilissyt Marseille voitti neljä peräkkäistä Ranskan liigamestaruutta vuosina 1989-1992 – ja voitti viidennenkin, joka siltä kuitenkin otettiin pois. PSG ei halunnut ottaa vastaan ”säälimestaruutta”, joten kaudella 1992-1993 yksikään joukkue ei ole virallinen Ranskan-mestari. Skandaalikauden jälkeen seuraavaa mestaruutta saatiin odottaa aina vuoteen 2010 saakka.

Lähde: AS