Näkökulma: Mitä ihmettä Aki Riihilahti tekee Ikeassa?

© Kuva: Juha Tamminen
Bournemouth taistelee Tottenhamia vastaan sarjapaikastaan! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti lisäsi maanantai-iltana Twitteriin kuvan, jossa hän on huonekalukauppa Ikeassa. Riihilahden kuvatekstin mukaan hän oli hankkimassa kalusteita HJK:n uusille pelaajille. ”Mitäpä muuta sitä tekisi maanantai-iltana”, Riihilahti kirjoittaa osuvasti.

Eihän Riihilahden toiminta ole missään tapauksessa mitenkään uutta. Suomessa jalkapalloseurojen toimitusjohtajat ovat aikojen saatossa tehneet vaikka ja mitä pitääkseen pelaajansa tyytyväisinä. Suomalaisten jalkapalloseurojen toimistoilla ei ole koskaan ollut runsauden pulaa työntekijöistä tai auttavista käsistä. Silloin kädet likaa yleensä se, jonka vastuulla lopulta asioiden hoitaminen on, eli toimitusjohtaja.

Helsingin Jalkapalloklubi on suomalaisten jalkapalloseurojen lippulaiva, jonka toimintaa seurataan kadehtien ja kunnioittaen. Eikä tämä tarkoita sitä, etteikö muissakin seuroissa tehtäisi hyvää ja ansiokasta työtä, mutta tyly fakta on se, että HJK on suomalaisessa jalkapallossa suunnannäyttäjä.

Riihilahti on työskennellyt HJK:n toimitusjohtajana joulukuusta 2013 ja tehnyt verrattain hyvää työtä. Riihilahden aikana HJK on tehnyt taloudellisesti huipputulosta ja voittanut myös kentällä. Riihilahden persoonaan kuuluu myös se, että hän on mielellään esillä. Riihilahti onkin mielellään kertonut omasta työnkuvastaan ja siitä, mitä hän ajattelee HJK:n johtamisesta.

Kuuluuko siis yli kahdeksan miljoonan euron liikevaihdolla operoivassa yrityksessä uusien työntekijöiden huonekalujen hankkiminen toimitusjohtajan vastuulle? Ei ainakaan pitäisi.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Vastuu kasautuu

Riihilahti on moniosaaja, siitä ei ole epäilystäkään. Mutta kai meillä kaikilla inhimillisillä olennoilla tulee jossain vaiheessa raja vastaan? Riihilahden kohdalla voisi kuvitella, että pian lähestytään tuota rajaa tai sitten mies on kävelevä ihme.

Viime syksynä HJK:n jalkapallojohtaja Juho Rantala siirtyi töihin Palloliittoon. Pestiin ei ole kiinnitetty uutta työntekijää, vaan esimerkiksi pelaajahankinnoissa Riihilahden rooli on kasvanut yhdessä päävalmentaja Mika Lehkosuon kanssa. Riihilahti istuu myös HJK:n omistaman Helsinki Stadion Managementin johdossa. Nyt ilmeisesti Riihilahti hakee myös uusien pelaajien huonekalut Ikeasta.

HJK:n johtamisen lisäksi Riihilahti on tehnyt näkyvää työtä Euroopan seurajoukkueiden järjestön, ECA:n, varapuheenjohtajana. Tiettävästi Riihilahti on ollut työstämässä esimerkiksi Uefan suunnittelemaa uutta UEL2-sarjaa Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan rinnalle. Sarjan on määrä käynnistyä kaudella 2021-22.

Kaiken tämän lisäksi Riihilahti on mielellään esillä julkisuudessa. Televisiossa Riihilahti on ollut useampaan kertaan esimerkiksi panelistina veljensä Riku Riihilahden juontamassa Villi Kortti -ohjelmassa. Persoonansa puolesta Riihilahti sopii hyvin tekemään televisioviihdettä.

Älkääkä ymmärtäkö väärin. Mikään edellä mainituista toimenkuvista ei tee Riihilahdesta huonoa toimitusjohtajaa HJK:lle. Kaikki toimenkuvat yhdessä saattavat kuitenkin tehdä.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Jakautuuko vastuu?

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti Ikeassa etsimässä huonekaluja uusille pelaajille on varmasti hyvää some-sisältöä henkilöbrändi Aki Riihilahdelle. Se ei silti anna kovin ammattimaista kuvaa siitä, miten Riihilahti jakaa vastuuta HJK:ssa. Se ei siis anna kovin ammattimaista kuvaa siitä, miten Riihilahti johtaa HJK:ta.

Johtamisen avulla pyritään siihen, että joukko ihmisiä toimii paremmin ja tehokkaammin kuin ilman johtamista, lukee Wikipediassa määritelmä johtamiselle. Johtaminen ei ole siis sitä, ette tekee kaiken itse. Riihilahden Ikea-seikkailu antaa kuvan, ettei hän halua tai osaa jakaa vastuuta muille. Se voi koitua HJK:n näkökulmasta ongelmaksi.

Riihilahden työtaakalla voisi kuvitella, että hänellä riittää muutakin tekemistä kuin juosta Ikeassa. Siitäkin huolimatta, että halvat lihapullat vetävät puoleensa.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!

Bournemouth taistelee Tottenhamia vastaan sarjapaikastaan! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!